Med tålmodighed og en høj hygiejnestandard kan du nemt og enkelt lave alle slags oste og surmælksprodukter hjemme i dit eget køkken.

Det meste af udstyret har du i forvejen, så elsker du ost og surmælksprodukter, er det en skøn hobby at kaste sig over.

KefirBy Henry ThingvadDen myteomspundne drik fra Kaukasus rummer flere forskellige mælkesyrebakterier end noget andet surmælksprodukt, og styrker fordøjelse og tarmflora. Og så er den uhyre nem at lave!
RygeostBy Henry ThingvadDen bløde, røgede surmælksost er en original dansk specialitet fra vikingetiden. Fynske mejerister har i særlig grad holdt liv i vikingernes opskrift, og derfor er osten i dag bedst kendt under navnet Fynsk rygeost.
HytteostBy Henry ThingvadHytteost stammer fra Centraleuropa, men fik sit navn fra de amerikanske nybyggere, der anvendte deres ofte sure mælk til at lave den milde og proteinrige ost i deres små hytter, deraf navnet cottage cheese.
YoghurtBy Henry ThingvadSom andre surmælksprodukter fremstilles yoghurt af mælkesyrebakterier, der omdanner mælkens sukker (laktose) til mælkesyre. Ved at lave den selv, får du præcis den konsistens, syrlighed, fedtprocent og protein-indhold, du ønsker.
MascarponeBy Henry ThingvadHjemmelavet tiramisu kræver store mængder dyr mascarpone, men den er heldigvis dejlig nem at lave selv af fløde og vinsyre
HalloumiBy Henry ThingvadCyprioternes halvhårde, umodne ost med den salte smag er populær til sommerens grillfester. Halloumi er både nem og hurtig at lave selv – det eneste du skal bruge, er mælk, osteløbe og en smule salt.
FlødeostBy Henry OlsenFlødeost blandes traditionelt med hvidløg, cognac, paprika og appelsin, men kan fx også, som her, anvendes som fyld i peppadew-pebre – smagen overgår den dyre købeudgave med flere længder!
Snyde-kærnemælkBy Henry OlsenRigtig kærnemælk er et restprodukt fra smørproduktion, mens snyde-kærnemælk er mælk syrnet med citron/eddike eller en rest af rigtig kærnemælk. Ikke den ægte vare, men ok til fx pandekager.
Smør og kærnemælkBy Henry OlsenNutidens smør smager af det rene ingenting, fordi mejerierne har vasket den syrlige kærnemælk ud af smørret for at forlænge holdbarheden. Det betyder, at du er nødt til at lave det selv, hvis du sætter pris på den syrlige smag af rigtigt smør.