Slagtere og pølsemagere bruger den såkaldte Baumé-skala til at beregne mængden af salt i en saltlage.
Skalaen er udviklet af den franske kemiker A. Baumé, og tager udgangspunkt i, at massefylden i en saltlage afhænger af saltmængden.
Man bruger en særlig flydevægt/lagemåler, også kaldet et baumé-aræometer, til at måle mængden af salt i en saltlage.
I mange chacuteri-opskrifter angives mængden af salt i saltlagen som baumé-grad. I skemaet neden for kan du se, hvordan du rammer den ønskede baumé-grad:
Baumé-grader/salt grader | Gram salt pr. liter vand |
1 | 10,10 gr. |
2 | 20,41 gr. |
4 | 41.67 gr. |
6 | 63,83 gr. |
8 | 85,96 gr. |
10 | 111,11 gr. |
12 | 136,36 gr. |
13 | 149,43 gr. |
14 | 162,79 gr. |
15 | 176,47 gr. |
16 | 190,48 gr. |
18 | 219,51 gr. |
20 | 250,00 gr. |
22 | 282,05 gr. |
24 | 315.79 gr. |