Slagtere og pølsemagere bruger den såkaldte Baumé-skala til at beregne mængden af salt i en saltlage.

Skalaen er udviklet af den franske kemiker A. Baumé, og tager udgangspunkt i, at massefylden i en saltlage afhænger af saltmængden.

Man bruger en særlig flydevægt/lagemåler, også kaldet et baumé-aræometer, til at måle mængden af salt i en saltlage.

I mange chacuteri-opskrifter angives mængden af salt i saltlagen som baumé-grad. I skemaet neden for kan du se, hvordan du rammer den ønskede baumé-grad:

Baumé-grader/salt grader Gram salt pr. liter vand
1 10,10 gr.
2 20,41 gr.
41.67 gr.
6 63,83 gr.
8 85,96 gr.
10 111,11 gr.
12 136,36 gr.
13 149,43 gr.
14 162,79 gr.
15 176,47 gr.
16 190,48 gr.
18 219,51 gr.
20 250,00 gr.
22 282,05 gr.
24 315.79 gr.

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!