Slagtere og pølsemagere bruger den såkaldte Baumé-skala til at beregne mængden af salt i en saltlage.

Skalaen er udviklet af den franske kemiker A. Baumé, og tager udgangspunkt i, at massefylden i en saltlage afhænger af saltmængden.

Man bruger en særlig flydevægt/lagemåler, også kaldet et baumé-aræometer, til at måle mængden af salt i en saltlage.

I mange chacuteri-opskrifter angives mængden af salt i saltlagen som baumé-grad. I skemaet neden for kan du se, hvordan du rammer den ønskede baumé-grad:

En lagemåler/baumé-aræometer koster 80-100 kr. og kan købes i flere netbutikker.

Kilde: Foodfreaks.dk

Baumé-grader/salt grader                            Gram salt pr. liter vand
110,10 gr.
220,41 gr.
41.67 gr.
63,83 gr.
8    85,96 gr.
10 111,11 gr.
12136,36 gr.
13     149,43 gr.
14162,79 gr.
15 176,47 gr.
16190,48 gr.
18  219,51 gr.
20250,00 gr.
22282,05 gr.
24 315.79 gr.

 

Mål & Fakta

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

" Olsens Basisvarer handler om selvforsyning, og hvordan du selv kan lave de fleste af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet bedre, sundere, billigere og mere klimavenligt hjemme i dit eget køkken.”

~

Copyright

Olsens Basisvarer 2019