Chilipulver

Samlet arbejdstid5 min.Reel arbejdstid 15 min.

Sæson: Hele året Skal smagen helt op at ringe, bør du selv tørre, riste og male dit hjemmelavede chilipulver – det er samtidig din bedste garanti imod giftige farvestoffer og anti-klumpningsmidler.

Rating
AfHenry Olsen
ANTAL PORTIONER20 Portioner

Ingredienser

2 tsk. spidskommenfrø/stødt spidskommen
2 tsk. allehåndebær/stødt allehånde
1 ½ tsk. hvidløgspulver
2 cayenne-pebre, hele, tørrede/cayennepulver (1/2 tsk.)
1 tsk. sød paprika/røget paprika
1 tsk. røget paprika/sød paprika
1 tsk. oregano
1 knivspids muskatnød
½ tsk. korianderfrø/stødt koriander
Evt. 1 nellike
Udstyr:
skål
piskeris/ske/gaffel
grydeske
sigte
patentglas/lufttæt beholder
evt. krydderikværn/kaffekværn/morter
evt. pande, tykbundet

Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Malede krydderier: Foretrækker du at lave dit chilipulver af formalede krydderier, blander du blot krydderierne grundigt i en skål, hælder det færdige chilipulver i patentglas, lukker glasset og opbevarer det i mørkt og tørt køkkenskab.

2

Hele krydderier: Vælger du at lave dit chilipulver fra bunden af hjemmetørrede hele frø og cayennepebre, så start med at opvarme panden til middel varme og spred chilipebrene ud på panden, så de ikke overlapper hinanden.

3

Steg pebrene et par minutter på begge sider, men vær meget forsigtig med, at de ikke brænder på, så bliver smagen bitter!

4

Tag chilierne af panden og køl ned.

5

Hæld spidskommenfrø, korianderfrø og allehåndefrø (plus evt. nellike) på panden og rist ved middel varme under omrøring, indtil frøene bliver lidt mørkere og dufter stærkere.

6

Tag frøene af panden og køl ned.

7

Hæld samtlige krydderier i krydderikværn og mal til fint pulver.

8

Sigt pulveret gennem sigten og giv større stykker endnu en tur i kværnen. Fortsæt til alle krydderier er pulveriserede.

9

Hæld dit hjemmelavede chilipulver i patentglas/lufttæt beholder, luk glasset og opbevar i mørkt og tørt køkkenskab.

Fif & Råd:
10

• Hjemmelavet chilipulver smager bedst i de første uger efter fremstilling, men kan holde sig i månedsvis i lufttæt beholder.

11

• Denne opskrift giver et relativt mildt chilipulver. Styrken kommer fra cayennepulveret, så foretrækker du et stærkere chilipulver, så tilføj ekstra cayennepulver (eller endnu stærkere chili), mens dybden kommer fra muskatnød, allehånde og koriander.

12

• Det undrer sikkert mange, at der ikke er mere chili i chilipulver. Det skyldes, at det engelske ord for chilipulver, chili powder, oprindeligt kommer fra ordet the stew (chili), ikke chilipeber.

13

• Chilipulver er opfundet i det sydvestlige USA af den tyske immigrant William Gebhardt, der i 1892 åbnede en cafe i byen New Braunfels, hvor han eksperimenterede med krydderiblandinger. Det førte bl.a. til Gebhardt Chili Powder, der har overlevet som mærkevare frem til i dag.

14

• Ifølge inkarnerede chili-feinschmeckere, bliver hjemmelavet chilipulver kun en anelse bedre end købeudgaven, hvis det fremstilles af malede krydderier fra supermarkedet. Skal smagen op at ringe, skal aromastofferne aktiveres fuldt ud, og det kræver, at chilipulveret laves fra bunden af krydderier, man selv rister og kværner. Se opskriften på hjemmelavet cayennepulver her.

15

• Vi har heldigvis forskellig smag, også omkring chilipulver. Derfor kan det stærkt anbefales at eksperimentere med denne ellers udmærkede chilipulver-opskrift, så den tilpasses netop dine smagsløg

16

• Har familien et stort forbrug af chilipulver, kan der spares en del på at blande sit eget. Hvis du samtidig ønsker at være fri for giftige farvestoffer og anti-klumpningsmidler, kan du med fordel tørre, riste og blande dit eget økologiske chilipulver fra bunden.

17

• Krydderier og krydderurter er ofte billigere på nettet, end i supermarkedet, men vær opmærksom på, at besparelsen nemt ædes op af forsendelses-omkostninger med mindre du køber for et større beløb ad gangen.

18

• Etniske grønthandlere sælger krydderier og krydderurter i lidt større poser til rimelige priser, det økologiske udvalg er dog ofte begrænset.

19

• Sundhedsmyndighederne i Danmark og EU har flere gange afsløret ulovlige og skadelige farvestoffer i chilikrydderier og krydderiblandinger med chili. Det gælder bl.a. de ulovlige farvestoffer Sudan, Para Red og det vandopløselige syntetiske farvestof Sunset Yellow FCF. Mange blandingskrydderier indeholder desuden det giftige antiklumpnings-middel silicon dioxid.

20

Sundhedsmyndighederne har flere gange afsløret skadelige stoffer i chilipulver. Det slipper du for - og får bedre smag oveni - når du tørrer, rister og kværner dit eget fra bunden.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 2 tsk. spidskommenfrø/stødt spidskommen
 2 tsk. allehåndebær/stødt allehånde
 1 ½ tsk. hvidløgspulver
 2 cayenne-pebre, hele, tørrede/cayennepulver (1/2 tsk.)
 1 tsk. sød paprika/røget paprika
 1 tsk. røget paprika/sød paprika
 1 tsk. oregano
 1 knivspids muskatnød
 ½ tsk. korianderfrø/stødt koriander
 Evt. 1 nellike
Udstyr:
 skål
 piskeris/ske/gaffel
 grydeske
 sigte
 patentglas/lufttæt beholder
 evt. krydderikværn/kaffekværn/morter
 evt. pande, tykbundet

Sådan gør du:

1

Malede krydderier: Foretrækker du at lave dit chilipulver af formalede krydderier, blander du blot krydderierne grundigt i en skål, hælder det færdige chilipulver i patentglas, lukker glasset og opbevarer det i mørkt og tørt køkkenskab.

2

Hele krydderier: Vælger du at lave dit chilipulver fra bunden af hjemmetørrede hele frø og cayennepebre, så start med at opvarme panden til middel varme og spred chilipebrene ud på panden, så de ikke overlapper hinanden.

3

Steg pebrene et par minutter på begge sider, men vær meget forsigtig med, at de ikke brænder på, så bliver smagen bitter!

4

Tag chilierne af panden og køl ned.

5

Hæld spidskommenfrø, korianderfrø og allehåndefrø (plus evt. nellike) på panden og rist ved middel varme under omrøring, indtil frøene bliver lidt mørkere og dufter stærkere.

6

Tag frøene af panden og køl ned.

7

Hæld samtlige krydderier i krydderikværn og mal til fint pulver.

8

Sigt pulveret gennem sigten og giv større stykker endnu en tur i kværnen. Fortsæt til alle krydderier er pulveriserede.

9

Hæld dit hjemmelavede chilipulver i patentglas/lufttæt beholder, luk glasset og opbevar i mørkt og tørt køkkenskab.

Fif & Råd:
10

• Hjemmelavet chilipulver smager bedst i de første uger efter fremstilling, men kan holde sig i månedsvis i lufttæt beholder.

11

• Denne opskrift giver et relativt mildt chilipulver. Styrken kommer fra cayennepulveret, så foretrækker du et stærkere chilipulver, så tilføj ekstra cayennepulver (eller endnu stærkere chili), mens dybden kommer fra muskatnød, allehånde og koriander.

12

• Det undrer sikkert mange, at der ikke er mere chili i chilipulver. Det skyldes, at det engelske ord for chilipulver, chili powder, oprindeligt kommer fra ordet the stew (chili), ikke chilipeber.

13

• Chilipulver er opfundet i det sydvestlige USA af den tyske immigrant William Gebhardt, der i 1892 åbnede en cafe i byen New Braunfels, hvor han eksperimenterede med krydderiblandinger. Det førte bl.a. til Gebhardt Chili Powder, der har overlevet som mærkevare frem til i dag.

14

• Ifølge inkarnerede chili-feinschmeckere, bliver hjemmelavet chilipulver kun en anelse bedre end købeudgaven, hvis det fremstilles af malede krydderier fra supermarkedet. Skal smagen op at ringe, skal aromastofferne aktiveres fuldt ud, og det kræver, at chilipulveret laves fra bunden af krydderier, man selv rister og kværner. Se opskriften på hjemmelavet cayennepulver her.

15

• Vi har heldigvis forskellig smag, også omkring chilipulver. Derfor kan det stærkt anbefales at eksperimentere med denne ellers udmærkede chilipulver-opskrift, så den tilpasses netop dine smagsløg

16

• Har familien et stort forbrug af chilipulver, kan der spares en del på at blande sit eget. Hvis du samtidig ønsker at være fri for giftige farvestoffer og anti-klumpningsmidler, kan du med fordel tørre, riste og blande dit eget økologiske chilipulver fra bunden.

17

• Krydderier og krydderurter er ofte billigere på nettet, end i supermarkedet, men vær opmærksom på, at besparelsen nemt ædes op af forsendelses-omkostninger med mindre du køber for et større beløb ad gangen.

18

• Etniske grønthandlere sælger krydderier og krydderurter i lidt større poser til rimelige priser, det økologiske udvalg er dog ofte begrænset.

19

• Sundhedsmyndighederne i Danmark og EU har flere gange afsløret ulovlige og skadelige farvestoffer i chilikrydderier og krydderiblandinger med chili. Det gælder bl.a. de ulovlige farvestoffer Sudan, Para Red og det vandopløselige syntetiske farvestof Sunset Yellow FCF. Mange blandingskrydderier indeholder desuden det giftige antiklumpnings-middel silicon dioxid.

20

Sundhedsmyndighederne har flere gange afsløret skadelige stoffer i chilipulver. Det slipper du for - og får bedre smag oveni - når du tørrer, rister og kværner dit eget fra bunden.

Chilipulver

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!