Æbleflæsk

Samlet arbejdstid5 min.Reel arbejdstid 45 min.

Sæson: Hele året Hjemmelavet æbleflæsk er en klassiker på de danske julefrokostborde, men kan sagtens tåle at blive serveret til frokost hele vinteren igennem.

Rating
AfHenry Olsen
ANTAL PORTIONER5 Portioner

Ingredienser

10 skiver brystflæsk/røget bacon
½ kg madæbler, Belle de Boskoop/Holsteiner Cox/Discovery
2 løg, gule/rødløg
1 spsk. sukker/rørsukker
1 knivspids salt
1 knivspids sort peber, stødt
smørklat
evt. 1 tsk. æblecidereddike
evt. 1 tsk. timian, tørret
Udstyr:
spækbræt
køkkenkniv
pande
grydeske
stor skål/stort fad
køkkenrulle

Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Steg flæskeskiverne sprøde i lidt smør på panden ved middel varme. Hæld løbende fedtet fra og drys skiverne med lidt salt, hvis du ikke har saltet dem i forvejen.

2

Skræl æblerne, fjern kernehuse og skær i større og mindre både.

3

Tag flæsket af panden og læg til afdrypning på køkkenrulle.

4

Skær løgene i grove tern og steg ved middel varme et par minutter på panden i svinefedt, inden du hælder æblebådene ved og steger under jævnlig omrøring ved middel varme i 10-15 minutter til du synes, konsistensen er passende. Tilsæt evt. et par skefulde vand, hvis du synes, hvis du ønsker en mere våd konsistens. Bemærk, at æblerne kun skal koges møre, ikke til mos!

5

Tilsæt sukker, salt og peber og smag til. Smagen skal være både sød og sur på samme tid.

6

Anret den hjemmelavede æbleflæsk i skål/ fad, læg de stegte flæskeskiver over og server, mens den stadig er lun.

Fif & Råd:
7

• Æbleflæsk kan sagtens laves 1-2 dage i forvejen. Den sættes blot på køl og genopvarmes på panden umiddelbart inden servering. Æbleflæsk kan fryses i op til 3 måneder, men hold igen med fedtet, hvis den skal fryses, da fedt harskner ved længere tids frysning.

8

• Æbleflæsk er en gammel dansk ret, der menes at stamme fra Fyn. Retten blev oprindeligt fremstillet af stærkt saltet flæsk, der blev udvandet, inden den blev stegt og blandet med æblekompot.

9

• Flæsk får en fastere konsistens og en lidt mere markant smag, hvis du giver det en let saltning nogle timer, inden det steges. I givet fald behøver du ikke at salte flæsket under stegningen!

10

• Mange foretrækker at lave æbleflæsk på bacon frem for brystflæsk.

11

• Æbleflæsk deler i dén grad vandene mellem tilhængere og modstandere, men er ikke desto mindre en uomgængelig klassiker på de danske julefrokostborde, hvor den serveres lun med rugbrød, smør/svinefedt og kolde øl.

12

• Æbleflæsk er især populær til jule- og påskefrokoster, men kan fint spises hele vinterhalvåret, hvor det er muligt at skaffe de sure madæbler, der er forudsætningen for den helt særlige sur-søde umami-smag.

13

• Det er smag og behag, om man ønsker at servere æbleflæsk med hele skiver stegt flæsk oven på æblekompotten eller stegte flæsketern (½ x ½ cm) iblandet kompotten.

14

• Du kan nemt regulere æbleflæsket til præcis din ønskede surhedsgrad. Er den for sur, tilsættes lidt ekstra sukker, og er den for sød, tilsættes en teske æblecidereddike. Gå forsigtigt til værks, så du ikke risikerer at ødelægge retten.

15

Selv om meningerne er stærkt delte, vil mange tilhængere betragte det som noget nær helligbrøde at invitere til dansk julefrokost uden æbleflæsk på bordet.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 10 skiver brystflæsk/røget bacon
 ½ kg madæbler, Belle de Boskoop/Holsteiner Cox/Discovery
 2 løg, gule/rødløg
 1 spsk. sukker/rørsukker
 1 knivspids salt
 1 knivspids sort peber, stødt
 smørklat
 evt. 1 tsk. æblecidereddike
 evt. 1 tsk. timian, tørret
Udstyr:
 spækbræt
 køkkenkniv
 pande
 grydeske
 stor skål/stort fad
 køkkenrulle

Sådan gør du:

1

Steg flæskeskiverne sprøde i lidt smør på panden ved middel varme. Hæld løbende fedtet fra og drys skiverne med lidt salt, hvis du ikke har saltet dem i forvejen.

2

Skræl æblerne, fjern kernehuse og skær i større og mindre både.

3

Tag flæsket af panden og læg til afdrypning på køkkenrulle.

4

Skær løgene i grove tern og steg ved middel varme et par minutter på panden i svinefedt, inden du hælder æblebådene ved og steger under jævnlig omrøring ved middel varme i 10-15 minutter til du synes, konsistensen er passende. Tilsæt evt. et par skefulde vand, hvis du synes, hvis du ønsker en mere våd konsistens. Bemærk, at æblerne kun skal koges møre, ikke til mos!

5

Tilsæt sukker, salt og peber og smag til. Smagen skal være både sød og sur på samme tid.

6

Anret den hjemmelavede æbleflæsk i skål/ fad, læg de stegte flæskeskiver over og server, mens den stadig er lun.

Fif & Råd:
7

• Æbleflæsk kan sagtens laves 1-2 dage i forvejen. Den sættes blot på køl og genopvarmes på panden umiddelbart inden servering. Æbleflæsk kan fryses i op til 3 måneder, men hold igen med fedtet, hvis den skal fryses, da fedt harskner ved længere tids frysning.

8

• Æbleflæsk er en gammel dansk ret, der menes at stamme fra Fyn. Retten blev oprindeligt fremstillet af stærkt saltet flæsk, der blev udvandet, inden den blev stegt og blandet med æblekompot.

9

• Flæsk får en fastere konsistens og en lidt mere markant smag, hvis du giver det en let saltning nogle timer, inden det steges. I givet fald behøver du ikke at salte flæsket under stegningen!

10

• Mange foretrækker at lave æbleflæsk på bacon frem for brystflæsk.

11

• Æbleflæsk deler i dén grad vandene mellem tilhængere og modstandere, men er ikke desto mindre en uomgængelig klassiker på de danske julefrokostborde, hvor den serveres lun med rugbrød, smør/svinefedt og kolde øl.

12

• Æbleflæsk er især populær til jule- og påskefrokoster, men kan fint spises hele vinterhalvåret, hvor det er muligt at skaffe de sure madæbler, der er forudsætningen for den helt særlige sur-søde umami-smag.

13

• Det er smag og behag, om man ønsker at servere æbleflæsk med hele skiver stegt flæsk oven på æblekompotten eller stegte flæsketern (½ x ½ cm) iblandet kompotten.

14

• Du kan nemt regulere æbleflæsket til præcis din ønskede surhedsgrad. Er den for sur, tilsættes lidt ekstra sukker, og er den for sød, tilsættes en teske æblecidereddike. Gå forsigtigt til værks, så du ikke risikerer at ødelægge retten.

15

Selv om meningerne er stærkt delte, vil mange tilhængere betragte det som noget nær helligbrøde at invitere til dansk julefrokost uden æbleflæsk på bordet.

Æbleflæsk

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!