Pektin

Samlet arbejdstid15 min.Reel arbejdstid 1 time 30 min.

Sæson: Juni-juli Du kan nemt og enkelt lave din egen pektin til gelé, marmelade, cremer, fromager og budding m.m., men gør det helst i juni-juli, hvor pektin-indholdet i de endnu umodne æbler er højst.

Rating
AfHenry Olsen
ANTAL PORTIONER10 Portioner

Ingredienser

1 kg madæbler, økologiske, umodne (incl. skræl og kernehus)/umodne stikkelsbær/umodne ribs
6 dl. vand
vodka/atamon
Evt. 2 spsk. citronsaft
Udstyr:
gryde
grydeske
saftsigte/alm. sigte foret med skoldet viskestykke/ostelærred
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Rengør, skold i kogende vand og desinficer patentglas i vodka eller lunkent vand tilsat 2 spsk. atamon pr. liter vand.

2

Rens og skyl frugter, hak groft, hæld i gryde, tilsæt vand og bring i kog.

3

Lad frugtsaften simre ved svag varme i 60 minutter.

4

Sigt saften gennem saftsigte og hæld saften tilbage i gryden.

5

Lad saften simrekoge i yderligere 20 minutter.

6

Hæld den varme pektin på patentglas, luk låget og sæt i køleskab.

Fif & Råd:
7

• Hjemmelavet pektin kan holde sig i køleskab i op til 4 uger. Pektin kan fryses, men mister noget af sin virkning ved længere tids frysning.

8

• Alle æbler indeholder pektin, og kan derfor anvendes til at udvinde pektin, men mad- og paradisæbler har størst indhold af pektin. Især Jonagold, Elstar og Belle de Boskoop har et højt pektin-indhold, det samme gælder citrusfrugter. Pektin-indholdet er størst i umodne frugter.

9

• Tilsæt hellere for lidt end for meget pektin-saft til din hjemmelavede marmelade/gelé ad gangen. Du kan altid gøre din marmelade stivere ved at tilføre mere pektinsaft, det er sværere at gå den anden vej. Læs ”Sådan beregnes korrekt pektin-mængde” i drop down-vinduet til venstre, så rammer du rigtigt hver gang.

10

• Bemærk, at pektin altid bør tilsættes, inden sukkeret tilsættes!

11

• Pektin består fortrinsvis af fibre og er dermed i princippet ufordøjeligt for mennesker.

12

• Pektin har en unik evne til at binde og dermed reelt fjerne tungmetaller som kviksølv, zink, kobolt, bly og molybdæn fra kroppen. Nyere studier peger desuden på, at pektins afgiftende virkning mærkbart reducerer risikoen for tyktarmskræft.

13

• Ifølge flere studier kan 5-6 gr. pektin dagligt over flere måneder reducere mængden af skadeligt kolesterol i kroppen med mellem 5 og 18 pct.

14

Alle æbler indeholder pektin, men der er mest i mad- og paradisæbler. Citrusfrugter har også et højt pektin-indhold. Til højre ses hjemmelavet pektin-granulat.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 1 kg madæbler, økologiske, umodne (incl. skræl og kernehus)/umodne stikkelsbær/umodne ribs
 6 dl. vand
 vodka/atamon
 Evt. 2 spsk. citronsaft
Udstyr:
 gryde
 grydeske
 saftsigte/alm. sigte foret med skoldet viskestykke/ostelærred

Sådan gør du:

1

Rengør, skold i kogende vand og desinficer patentglas i vodka eller lunkent vand tilsat 2 spsk. atamon pr. liter vand.

2

Rens og skyl frugter, hak groft, hæld i gryde, tilsæt vand og bring i kog.

3

Lad frugtsaften simre ved svag varme i 60 minutter.

4

Sigt saften gennem saftsigte og hæld saften tilbage i gryden.

5

Lad saften simrekoge i yderligere 20 minutter.

6

Hæld den varme pektin på patentglas, luk låget og sæt i køleskab.

Fif & Råd:
7

• Hjemmelavet pektin kan holde sig i køleskab i op til 4 uger. Pektin kan fryses, men mister noget af sin virkning ved længere tids frysning.

8

• Alle æbler indeholder pektin, og kan derfor anvendes til at udvinde pektin, men mad- og paradisæbler har størst indhold af pektin. Især Jonagold, Elstar og Belle de Boskoop har et højt pektin-indhold, det samme gælder citrusfrugter. Pektin-indholdet er størst i umodne frugter.

9

• Tilsæt hellere for lidt end for meget pektin-saft til din hjemmelavede marmelade/gelé ad gangen. Du kan altid gøre din marmelade stivere ved at tilføre mere pektinsaft, det er sværere at gå den anden vej. Læs ”Sådan beregnes korrekt pektin-mængde” i drop down-vinduet til venstre, så rammer du rigtigt hver gang.

10

• Bemærk, at pektin altid bør tilsættes, inden sukkeret tilsættes!

11

• Pektin består fortrinsvis af fibre og er dermed i princippet ufordøjeligt for mennesker.

12

• Pektin har en unik evne til at binde og dermed reelt fjerne tungmetaller som kviksølv, zink, kobolt, bly og molybdæn fra kroppen. Nyere studier peger desuden på, at pektins afgiftende virkning mærkbart reducerer risikoen for tyktarmskræft.

13

• Ifølge flere studier kan 5-6 gr. pektin dagligt over flere måneder reducere mængden af skadeligt kolesterol i kroppen med mellem 5 og 18 pct.

14

Alle æbler indeholder pektin, men der er mest i mad- og paradisæbler. Citrusfrugter har også et højt pektin-indhold. Til højre ses hjemmelavet pektin-granulat.

Pektin

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!