Sådan fjerner du giftrester fra frugt

Natron opløst i vand er særdeles effektivt til at fjerne de fleste pesticidrester på æbler og anden frugt, viser undersøgelse.

Æbler, pærer, tomater, vindruer og mel tegner sig tilsammen for halvdelen af de pesticidrester, gennemsnits-danskeren indtager gennem maden.

Problemet er særligt udtalt i udenlandsk frugt og grønt, viser opgørelse fra Fødevarestyrelsen.

Ifølge Styrelsen er der fundet pesticidrester i stort set alle appelsiner, mandariner og bananer, og i 92 pct. af samtlige udenlandske pærer. 

30 pct. gift fra æbler

Æbler står alene for 30 pct. af den samlede mængde gift i vores mad. Det skyldes ikke kun, at æbler sprøjtes med pesticider, men at vi spiser rigtig mange æbler.

De fleste skyller og tørrer forståeligt nok deres æbler, inden de spiser dem, men hvis æblerne er sprøjtet med pesticider, vil der ofte sidde giftrester tilbage.

Læg frugten i blød

Heldigvis findes der en nem og mere effektiv metode til at eliminere de fleste giftrester:

Opløs en spiseskefuld natron i en liter vand og læg æblerne i blød i blandingen i 12-15 minutter, inden du til sidst skyller og tørrer dem.

Ifølge tidsskriftet Journal og Agricultural and Food Chemistry, der har undersøgt sagen, fjerner natronblandingen op til 80 pct. af pesticidresterne mod svamp og 96 pct. af pesticidresterne mod insekter.

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!