Ristede løg

Samlet arbejdstid5 min.Reel arbejdstid 10 min.

Sæson: Hele året Knasende sprøde hjemmelavede ristede løg er med til at give maden det ekstra pift, som gør forskellen mellem den ordinære og den ekstraordinære smagsoplevelse.

Rating
AfHenry Olsen
ANTAL PORTIONER10 Portioner

Ingredienser

2 skalotteløg/gule løg (zittauerløg)
1 1 mel
½ l rapsolie/solsikkeolie/(palmeolie)
Udstyr:
pande/gryde
spækbræt/mandolinjern
køkkenkniv
skål
sigte
hulske
gaffel
tallerken m. køkkenrulle
patentglas/lufttæt beholder
stegetermometer

Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Pil løgene, skær dem i tynde skiver, enten med skarp kniv eller på mandolinjern, og skil dem fra hinanden.

2

Vend løgene i mel og ryst det overskydende mel af i sigten.

3

Opvarm olien til 120-140 grader i en pande (brug stegetermometer).

4

Hæld en lille portion løg på panden ad gangen og lad dem stege i 3-4 minutter til de er gyldne og sprøde. Rør forsigtigt rundt i løgene med en gaffel, så de ikke hænger sammen.

5

Tag løgene op med en hulske og læg på et stykke køkkenrulle til affedtning. Drys salt på.

6

Lad olien komme op i temperatur igen, inden du hælder en ny portion løg på panden.

7

Lad de hjemmelavede løg køle af til stuetemperatur, inden du hælder dem i patentglas eller anden beholder med tætsluttende låg.

Fif & Råd:
8

• Hjemmelavede ristet løg kan holde sig 1-2 uger uden konserveringsmidler i mørkt og tørt køkkenskab.

9

• Almindelige gule løg (zittauerløg) er ikke helt så smagfulde som skalotteløg, men kan fint bruges til ristede løg.

10

• Palmeolie giver de mest smagfulde ristede løg, men rapsolie og olivenolie kan fint bruges i stedet. Vær opmærksom på, at drift af palmeolie-plantager er stærkt ødelæggende for biodiversitet og klima i især Sydøstasien, hvor det meste af verdens palmeolie produceres, og at man som forbruger dermed indirekte risikerer at gøre sig medskyldig i udryddelse af bl.a. orangutanger, når man køber palmeolie!

11

• Hjemmelavede ristede løg bliver ikke tilstrækkeligt sprøde, hvis olien ikke er varm nok, ligesom for høj varme risikerer at branke løgene. Det anbefales derfor at bruge et termometer.

12

• Ristede løg bør altid opbevares i lufttæt beholder, fugt gør løgene bløde og reducerer holdbarheden.

13

• Opbevar aldrig hjemmelavede ristede løg i køleskabet!

14

• Ristede løg anvendes bl.a. til at toppe hotdogs, hakkebøf, bøfsandwich, på dampede fisk og oven på klassisk dansk smørrebrød med kartofler, spegepølse og roastbeef.

15

16

Det tager ikke mange minutter at fremtrylle ristede løg til en helt særlig smagsoplevelse.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 2 skalotteløg/gule løg (zittauerløg)
 1 1 mel
 ½ l rapsolie/solsikkeolie/(palmeolie)
Udstyr:
 pande/gryde
 spækbræt/mandolinjern
 køkkenkniv
 skål
 sigte
 hulske
 gaffel
 tallerken m. køkkenrulle
 patentglas/lufttæt beholder
 stegetermometer

Sådan gør du:

1

Pil løgene, skær dem i tynde skiver, enten med skarp kniv eller på mandolinjern, og skil dem fra hinanden.

2

Vend løgene i mel og ryst det overskydende mel af i sigten.

3

Opvarm olien til 120-140 grader i en pande (brug stegetermometer).

4

Hæld en lille portion løg på panden ad gangen og lad dem stege i 3-4 minutter til de er gyldne og sprøde. Rør forsigtigt rundt i løgene med en gaffel, så de ikke hænger sammen.

5

Tag løgene op med en hulske og læg på et stykke køkkenrulle til affedtning. Drys salt på.

6

Lad olien komme op i temperatur igen, inden du hælder en ny portion løg på panden.

7

Lad de hjemmelavede løg køle af til stuetemperatur, inden du hælder dem i patentglas eller anden beholder med tætsluttende låg.

Fif & Råd:
8

• Hjemmelavede ristet løg kan holde sig 1-2 uger uden konserveringsmidler i mørkt og tørt køkkenskab.

9

• Almindelige gule løg (zittauerløg) er ikke helt så smagfulde som skalotteløg, men kan fint bruges til ristede løg.

10

• Palmeolie giver de mest smagfulde ristede løg, men rapsolie og olivenolie kan fint bruges i stedet. Vær opmærksom på, at drift af palmeolie-plantager er stærkt ødelæggende for biodiversitet og klima i især Sydøstasien, hvor det meste af verdens palmeolie produceres, og at man som forbruger dermed indirekte risikerer at gøre sig medskyldig i udryddelse af bl.a. orangutanger, når man køber palmeolie!

11

• Hjemmelavede ristede løg bliver ikke tilstrækkeligt sprøde, hvis olien ikke er varm nok, ligesom for høj varme risikerer at branke løgene. Det anbefales derfor at bruge et termometer.

12

• Ristede løg bør altid opbevares i lufttæt beholder, fugt gør løgene bløde og reducerer holdbarheden.

13

• Opbevar aldrig hjemmelavede ristede løg i køleskabet!

14

• Ristede løg anvendes bl.a. til at toppe hotdogs, hakkebøf, bøfsandwich, på dampede fisk og oven på klassisk dansk smørrebrød med kartofler, spegepølse og roastbeef.

15

16

Det tager ikke mange minutter at fremtrylle ristede løg til en helt særlig smagsoplevelse.

Ristede løg

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!