Jordnøddesmør / peanutbutter

Samlet arbejdstid10 min.Reel arbejdstid 10 min.

Sæson: Hele året Der er ingen grund til at købe industrifremstillet jordnøddesmør, når du så nemt som ingenting kan lave den både bedre og billigere selv på få minutter.

Rating
AfHenry Olsen
ANTAL PORTIONER10 Portioner

Ingredienser

4 dl. økologiske jordnødder, afskallede, rå
½ dl. jordnøddeolie/sesamolie/rapsolie
1 knivspids salt
vodka/atamon
Udstyr:
stegepande
foodprocessor/blender/stavblender/minihakker
silikonespatel/gummispatel
ske
viskestykke
patentglas/lufttæt beholder
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Rengør, skold og desinficer patentglas i vodka eller vand tilsat 2 spsk. atamin pr liter vand.

2

Rist de rå, afskallede jordnødder let på panden til de tager lidt farve og hæld ud i viskestykke.

3

Gnub forsigtigt jordnøddernes papiragtige skind af i viskestykket.

4

Hæld nødderne i foodprocessoren, tilsæt evt. olie og blend til massen bliver glat og cremet. Stop nogle gange undervejs og skrab skålens sider fri for nødder.

5

Tilsæt salt, blend, hæld på patentglas, dæk med olie i toppen, sæt låg på og opbevar i køleskab.

Fif & Råd:
6

• Opbevaret i tætsluttende beholder med låg af olie kan hjemmelavet jordnøddesmør holde sig i to måneder i køleskab.

7

• 4 dl jordnødder giver ca. 2 dl. jordnøddesmør.

8

• Fortvivl ikke, hvis det i starten ser ud til at være umuligt at opnå en glat og cremet masse i foodprocessoren. Der kan nemt gå 3-4 minutter, inden jordnøddernes olie bliver frigivet, og først da sker der noget.

9

• Det er unødvendigt at tilføre ekstra olie til jordnøddesmør, da der er masser af olie (52 pct.) i jordnødder. Ekstra olie hjælper alene til, at jordnøddemassen hurtigere bliver våd, så foodprocessoren nemmere kan få fat. Jordnødder frigiver nemmere deres indhold af olie, når de er lune.

10

• Jordnødderne kan sagtens ristes i ovn frem for stegepande. Læg nødderne på bradepande og bag 20 minutter i ovnen ved 150-200 grader, hold øje undervejs og rør rundt i nødderne, så de bliver gyldne på alle sider.

11

• Foretrækkes en sødere udgave kan der tilføres 1-2 spsk. honning/sukker, mens 1-2 håndfulde fint hakkede jordnødder til sidst sikrer en mere crunchy jordnøddesmør.

12

Du kan spare en del tid og kræfter ved at købe rå, økologiske jordnødder på internettet, i stedet for at rende spidsrod mellem butikker, som i bedste fald kun sælger konventionelle jordnødder.

13

Konventionelle jordnødder sprøjtes generelt temmelig heftigt, så det anbefales at anvende økologiske jordnødder, hvis du vil lave din egen jordnøddesmør.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 4 dl. økologiske jordnødder, afskallede, rå
 ½ dl. jordnøddeolie/sesamolie/rapsolie
 1 knivspids salt
 vodka/atamon
Udstyr:
 stegepande
 foodprocessor/blender/stavblender/minihakker
 silikonespatel/gummispatel
 ske
 viskestykke
 patentglas/lufttæt beholder

Sådan gør du:

1

Rengør, skold og desinficer patentglas i vodka eller vand tilsat 2 spsk. atamin pr liter vand.

2

Rist de rå, afskallede jordnødder let på panden til de tager lidt farve og hæld ud i viskestykke.

3

Gnub forsigtigt jordnøddernes papiragtige skind af i viskestykket.

4

Hæld nødderne i foodprocessoren, tilsæt evt. olie og blend til massen bliver glat og cremet. Stop nogle gange undervejs og skrab skålens sider fri for nødder.

5

Tilsæt salt, blend, hæld på patentglas, dæk med olie i toppen, sæt låg på og opbevar i køleskab.

Fif & Råd:
6

• Opbevaret i tætsluttende beholder med låg af olie kan hjemmelavet jordnøddesmør holde sig i to måneder i køleskab.

7

• 4 dl jordnødder giver ca. 2 dl. jordnøddesmør.

8

• Fortvivl ikke, hvis det i starten ser ud til at være umuligt at opnå en glat og cremet masse i foodprocessoren. Der kan nemt gå 3-4 minutter, inden jordnøddernes olie bliver frigivet, og først da sker der noget.

9

• Det er unødvendigt at tilføre ekstra olie til jordnøddesmør, da der er masser af olie (52 pct.) i jordnødder. Ekstra olie hjælper alene til, at jordnøddemassen hurtigere bliver våd, så foodprocessoren nemmere kan få fat. Jordnødder frigiver nemmere deres indhold af olie, når de er lune.

10

• Jordnødderne kan sagtens ristes i ovn frem for stegepande. Læg nødderne på bradepande og bag 20 minutter i ovnen ved 150-200 grader, hold øje undervejs og rør rundt i nødderne, så de bliver gyldne på alle sider.

11

• Foretrækkes en sødere udgave kan der tilføres 1-2 spsk. honning/sukker, mens 1-2 håndfulde fint hakkede jordnødder til sidst sikrer en mere crunchy jordnøddesmør.

12

Du kan spare en del tid og kræfter ved at købe rå, økologiske jordnødder på internettet, i stedet for at rende spidsrod mellem butikker, som i bedste fald kun sælger konventionelle jordnødder.

13

Konventionelle jordnødder sprøjtes generelt temmelig heftigt, så det anbefales at anvende økologiske jordnødder, hvis du vil lave din egen jordnøddesmør.

Jordnøddesmør / peanutbutter

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!