Henkogte klementiner

Samlet arbejdstid10 min.Reel arbejdstid 30 min.

Sæson: November-marts Supermarkedets henkogte klementiner på dåse smager mest af sukker, så du kan med fordel henkoge dem selv, hvis du vil nyde den bitter-søde smag af sol og sommer med familie og venner.

Rating
AfHenry Olsen
ANTAL PORTIONER5 Portioner

Ingredienser

1 kg klementiner, gerne økologiske
½ l vand
250 g sukker
vodka/atamon
evt. 1 tsk. vaniljesukker/1 vaniljestang
evt. en spsk. citronsaft
evt. 2 spsk. honning
evt. 2 spsk. hvidvin
Udstyr:
henkogningsgryde/stor gryde/ovn (vandbad)
stor skål
henkogningsglas, 1 x 1 l. / 2 x 0,5 l. / 4 x 0,25 l.
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Rengør, skold og desinficér henkogningsglas og gummipakninger i vodka eller vand tilsat 2 spsk. atamon pr. 1 liter vand.

2

Læg glas og gummiringe til tørring på rent viskestykke med bunden i vejret.

3

Hæld vand og sukker i gryde, bring i kog og tilsæt evt. vaniljesukker/-stang.

4

Skræl klementinerne. Fjern så meget af den hvide hinde (albedoen) under skrællen som muligt.

5

Del klementinerne i både og fjern evt. kerner.

6

Pak bådene tæt i henkogningsglas og fyld op til ca. 2 cm fra glassenes øverste kant.

7

Hæld forsigtigt (!) den kogende sukkerlage over klementin-bådene. Fyld op til ca. 1 cm fra glassets øverste kant.

8

Desinficér glaskanterne med alkohol-/atamon-fugtet klud og luk glassene.

9

Sæt glassene i henkogningsgryde, fyld vand op til kanten af glassene.

10

Varm langsomt vandet op til 85-100 grader og henkog derefter i 20 min. Har du ingen henkogningsgryde, kan glassene koges 20 min. i alm. gryde med ren foldet karklud/viskestykke i bunden, som glassene kan stå på, eller i vandbad i ovn ved 140 grader i 20 min.

11

Lad henkognings-glassene køle langsomt ned i det varme vand i et par timer, inden de tages op, det forbedrer smag og holdbarhed.

12

Opbevar glassene i køleskab eller mørkt og køligt køkkenskab.

Fif & Råd:
13

• Hvis du er omhyggelig med at desinficere glas, gummipakninger og glaskanter, kan henkogte klementiner i sukkerlage teoretisk holde sig i årevis.

14

• Klementiner har et højt indhold af A- og C-vitaminer.

15

• Henkoger du økologiske klementiner/mandariner, kan du med fordel tørre den aromatiske skræl (uden hvid hinde!) i dehydrator ved 35-40 grader eller i varmluftsovn ved lavest mulige temperatur (lad ovnlågen stå på klem, så dampen kan slippe ud). Ligesom tørret appelsinskræl er tørret klementin-skræl perfekt i bl.a. the, cappuccinoer, kager og sukkerglasur.

16

• Henkogte klementiner i sukkerlage egner sig glimrende som værtindegaver. Pak evt. glasset i cellofan eller snør et farvet bånd om toppen, tilføj et manilla-mærke og skriv en kort tekst. Smukt, enkelt og personligt.

17

• Klementiner er skabt ved krydsning mellem appelsin og mandarin, og blev oprindeligt lanceret som kernefrie mandariner, selv om de langt fra altid er uden kerner.
Klementiner og mandariner ligner hinanden, og det kan være svært at se forskel.
Der er dog den forskel, at mandariner (sorten Satsuma undtaget) har mange kerner og klementiner kun få eller ingen. Klementiner har desuden en tyndere skal og er sværere at pille, end mandariner.
Har du en sød tand kan du muligvis smage, at mandariner er sødere og mere aromatiske, end klementiner, og du kan muligvis også se, at mandariner er lidt mørkere og mere orange i farven, end klementiner.

18

• Sukker-syltede klementiner er især populære til kager, frugtsalater og desserter med is og flødeskum. Takket være deres lidt bitre og søde smag egner henkogte klementiner sig også glimrende i salater, som tilbehør til ost, fisk og fjerkræ, og som lækkert supplement til børnenes madpakker.

19

Hjemmelavede henkogte klementiner smager mange gange bedre, end dåseudgaven fra supermarkedet.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 1 kg klementiner, gerne økologiske
 ½ l vand
 250 g sukker
 vodka/atamon
 evt. 1 tsk. vaniljesukker/1 vaniljestang
 evt. en spsk. citronsaft
 evt. 2 spsk. honning
 evt. 2 spsk. hvidvin
Udstyr:
 henkogningsgryde/stor gryde/ovn (vandbad)
 stor skål
 henkogningsglas, 1 x 1 l. / 2 x 0,5 l. / 4 x 0,25 l.

Sådan gør du:

1

Rengør, skold og desinficér henkogningsglas og gummipakninger i vodka eller vand tilsat 2 spsk. atamon pr. 1 liter vand.

2

Læg glas og gummiringe til tørring på rent viskestykke med bunden i vejret.

3

Hæld vand og sukker i gryde, bring i kog og tilsæt evt. vaniljesukker/-stang.

4

Skræl klementinerne. Fjern så meget af den hvide hinde (albedoen) under skrællen som muligt.

5

Del klementinerne i både og fjern evt. kerner.

6

Pak bådene tæt i henkogningsglas og fyld op til ca. 2 cm fra glassenes øverste kant.

7

Hæld forsigtigt (!) den kogende sukkerlage over klementin-bådene. Fyld op til ca. 1 cm fra glassets øverste kant.

8

Desinficér glaskanterne med alkohol-/atamon-fugtet klud og luk glassene.

9

Sæt glassene i henkogningsgryde, fyld vand op til kanten af glassene.

10

Varm langsomt vandet op til 85-100 grader og henkog derefter i 20 min. Har du ingen henkogningsgryde, kan glassene koges 20 min. i alm. gryde med ren foldet karklud/viskestykke i bunden, som glassene kan stå på, eller i vandbad i ovn ved 140 grader i 20 min.

11

Lad henkognings-glassene køle langsomt ned i det varme vand i et par timer, inden de tages op, det forbedrer smag og holdbarhed.

12

Opbevar glassene i køleskab eller mørkt og køligt køkkenskab.

Fif & Råd:
13

• Hvis du er omhyggelig med at desinficere glas, gummipakninger og glaskanter, kan henkogte klementiner i sukkerlage teoretisk holde sig i årevis.

14

• Klementiner har et højt indhold af A- og C-vitaminer.

15

• Henkoger du økologiske klementiner/mandariner, kan du med fordel tørre den aromatiske skræl (uden hvid hinde!) i dehydrator ved 35-40 grader eller i varmluftsovn ved lavest mulige temperatur (lad ovnlågen stå på klem, så dampen kan slippe ud). Ligesom tørret appelsinskræl er tørret klementin-skræl perfekt i bl.a. the, cappuccinoer, kager og sukkerglasur.

16

• Henkogte klementiner i sukkerlage egner sig glimrende som værtindegaver. Pak evt. glasset i cellofan eller snør et farvet bånd om toppen, tilføj et manilla-mærke og skriv en kort tekst. Smukt, enkelt og personligt.

17

• Klementiner er skabt ved krydsning mellem appelsin og mandarin, og blev oprindeligt lanceret som kernefrie mandariner, selv om de langt fra altid er uden kerner.
Klementiner og mandariner ligner hinanden, og det kan være svært at se forskel.
Der er dog den forskel, at mandariner (sorten Satsuma undtaget) har mange kerner og klementiner kun få eller ingen. Klementiner har desuden en tyndere skal og er sværere at pille, end mandariner.
Har du en sød tand kan du muligvis smage, at mandariner er sødere og mere aromatiske, end klementiner, og du kan muligvis også se, at mandariner er lidt mørkere og mere orange i farven, end klementiner.

18

• Sukker-syltede klementiner er især populære til kager, frugtsalater og desserter med is og flødeskum. Takket være deres lidt bitre og søde smag egner henkogte klementiner sig også glimrende i salater, som tilbehør til ost, fisk og fjerkræ, og som lækkert supplement til børnenes madpakker.

19

Hjemmelavede henkogte klementiner smager mange gange bedre, end dåseudgaven fra supermarkedet.

Henkogte klementiner

One Comment

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!