Cayennepeber

Samlet arbejdstid15 min.Reel arbejdstid 14 timer 15 min.

Sæson: Hele året Du kan regulere styrken i dit hjemmelavede cayennepulver, præcis som du ønsker det, når du selv tørrer og kværner det fra bunden.

Rating
Kun ved at lave det selv får du 100 pct. garanti for, at dit cayennepulver er fri for giftige farvestoffer og anti-klumpningsmidler.
AfHenry Olsen
ANTAL PORTIONER1 Portion

Ingredienser

cayennepebre (capsicum frutescens), modne, friske/tørrede cayennepebre, hele
Udstyr:
dehydrator/varmluftsovn
krydderikværn/kaffekværn/morter
skærebræt
køkkenkniv
nitrilhandsker/engangshandsker
patentglas/lufttæt beholder
evt. frostpose
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Skyl og tør cayennepebrene.

2

Skær pebrene op på langs. Fjern frø og indvendige ribbe, hvis du foretrækker et relativt mildt cayennepulver. Skal det være stærkest muligt, så lad frø og ribbe blive siddende, da det meste af styrken ligger i frø og ribbe.

3

Læg de overskårne pebre på dehydrator-bakkerne, så de ikke rører hinanden, og tør ved 40-50 grader i ca. 12 timer.
Bemærk: Pebrene kan også fint tørre i varmluftsovn ved lavest mulige temperatur (ca. 55 grader) i 12 timer med lågen på klem, så dampen kan slippe ud.

4

Lad pebrene ligge i dehydratorens/ovnens eftervarme ½ time, og giv dem derefter evt. 1-2 timers varme igen for at sikre, at evt. restvæde i midten af tykkere stykker også udtørres.
Pebrene bør være så tørre, at de knækker ved mindste berøring, inden du går videre, da selv den mindste restvæde forringer holdbarheden og skaber klumper i det færdige cayennepulver.

5

Pulverisér de tørre peber-stykker i krydderikværnen.

6

Sigt cayennepulveret, hæld større stykker tilbage i kværnen og giv dem en tur mere. Fortsæt til alt er pulveriseret. Alternativt kan større stykker tages fra og anvendes som chiliflager.

7

Hæld dit hjemmelavede cayennepulver i patentglas og opbevar i mørkt og tørt køkkenskab.

Fif & Råd:
8

• Cayennepulver kan holde sig i årevis, men begynder at miste styrke efter ca. 3 måneder. Tørrer du større mængder cayennepebre ad gangen, kan du holde længere på styrken ved at kværne dem til pulver i takt med, at du skal bruge det.
Cayennepulver mister hurtigt sin styrke, hvis det henstår udækket, og bør derfor opbevares i lufttæt beholder, helst mørkt og tørt.

9

Bemærk 1: Tørring af cayennepeber kan være en sej omgang for næse og øjne! Tør derfor udendørs, hvis du har mulighed for det, eller skab mest muligt gennemtræk i køkkenet under tørringen. Tørres i dehydrator kan problemet reduceres ved at tørre ved lavest mulig temperatur (30-40 grader), selv om det forlænger tørretiden.

10

Bemærk 2: Det er umådeligt svært at vaske chiliolie af fingrene. Du risikerer at få chili i øjnene, hvis du gnider øjnene en-to dage senere, selv om du har vasket hænder et utal af gange i mellemtiden! Det anbefales derfor at bruge nitrilhandsker, når du håndterer cayennepeber.

11

Bemærk 3: Udtørres pebre ved for høj temperatur, risikerer de at få en ”hård” og tør ydre skal og blive bløde indvendigt, fordi væden inderst ikke kan trænge igennem den tørre ydre skal. Det resulterer i gummiagtige pebre, der er uegnede til pulverisering og langtids-opbevaring!

12

• Friske cayennepebre er ikke så stærke som tørrede. Styrken i cayennepulver kan variere, afhængig af om frø og ribbe er malet med eller ej, da størstedelen af styrken ligger i frø og ribbe. Jo flere frø og ribbe, der blandes i, jo lysere og stærkere bliver cayennepulveret. Omvendt får du et mildere cayennepulver, hvis du fjerner alle frø og ribbe.
Cayennepulveret kan blive mildere endnu ved fx at tilføje paprikapulver. Omvendt kan det blive endnu stærkere, hvis der tilføjes pulver fra en endnu stærkere chilisort som fx habanero.

13

• Styrken i chilipebre opgøres i scoville-værdier. Cayennepeber har en score på 30.000-50.000 enheder på scoville-skalaen, mens jalapeno til sammenligning har en scoville-værdi på 2500-10.000 scoville og Habenero på 200.000-300.000 scoville.

14

• Størstedelen af de chiliflager, der findes på markedet er fremstillet af cayennepeber. Det er som hovedregel også cayennepulver, der anvendes til at give styrke til chilipulver.

15

• Cayennepeber kommer fra halvbusken capsicum frutescens. Den danner 2-4 cm lange, røde frugter, der plukkes, tørres og males til pulver, når de er modne. Peberen har fået navn efter hovedstaden i Fransk Guyana, Cayenne, men menes at stamme fra Brasilien.

16

• Cayennepeber anvendes især til kød og fjerkræ, sammenkogte og grillede retter, dressinger, skaldyrssauce og fisk, ligesom det indgår i chilisauce, chiliolie, stærke karryblandinger og chilipulver.

17

• Selv om cayennepeber er en subtropisk til tropisk plante, kan den dyrkes som et-årig plante i tempererede klimaer som det danske. Den er ganske populær hos mange haveejere.

18

• Undersøgelser peger på, at cayenne og andre peberfrugter er særdeles sunde. De hjælper angiveligt med at øge stofskiftet, sænke blodtrykket, hæmme sult og forbedre fordøjelsen.

19

• Sundhedsmyndighederne i Danmark og EU har flere gange afsløret ulovlige og skadelige farvestoffer i chilikrydderier og krydderiblandinger med chili. Det gælder bl.a. de ulovlige farvestoffer Sudan, Para Red og det vandopløselige syntetiske farvestof Sunset Yellow FCF. Mange blandingskrydderier indeholder desuden det giftige antiklumpnings-middel silicon dioxid.

20

Cayennepulver indgår i mange krydderiblandinger, så også derfor kan det være fornuftigt at fremstille sit eget fra bunden, da det er din bedste garanti for giftfrie krydderier.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 cayennepebre (capsicum frutescens), modne, friske/tørrede cayennepebre, hele
Udstyr:
 dehydrator/varmluftsovn
 krydderikværn/kaffekværn/morter
 skærebræt
 køkkenkniv
 nitrilhandsker/engangshandsker
 patentglas/lufttæt beholder
 evt. frostpose

Sådan gør du:

1

Skyl og tør cayennepebrene.

2

Skær pebrene op på langs. Fjern frø og indvendige ribbe, hvis du foretrækker et relativt mildt cayennepulver. Skal det være stærkest muligt, så lad frø og ribbe blive siddende, da det meste af styrken ligger i frø og ribbe.

3

Læg de overskårne pebre på dehydrator-bakkerne, så de ikke rører hinanden, og tør ved 40-50 grader i ca. 12 timer.
Bemærk: Pebrene kan også fint tørre i varmluftsovn ved lavest mulige temperatur (ca. 55 grader) i 12 timer med lågen på klem, så dampen kan slippe ud.

4

Lad pebrene ligge i dehydratorens/ovnens eftervarme ½ time, og giv dem derefter evt. 1-2 timers varme igen for at sikre, at evt. restvæde i midten af tykkere stykker også udtørres.
Pebrene bør være så tørre, at de knækker ved mindste berøring, inden du går videre, da selv den mindste restvæde forringer holdbarheden og skaber klumper i det færdige cayennepulver.

5

Pulverisér de tørre peber-stykker i krydderikværnen.

6

Sigt cayennepulveret, hæld større stykker tilbage i kværnen og giv dem en tur mere. Fortsæt til alt er pulveriseret. Alternativt kan større stykker tages fra og anvendes som chiliflager.

7

Hæld dit hjemmelavede cayennepulver i patentglas og opbevar i mørkt og tørt køkkenskab.

Fif & Råd:
8

• Cayennepulver kan holde sig i årevis, men begynder at miste styrke efter ca. 3 måneder. Tørrer du større mængder cayennepebre ad gangen, kan du holde længere på styrken ved at kværne dem til pulver i takt med, at du skal bruge det.
Cayennepulver mister hurtigt sin styrke, hvis det henstår udækket, og bør derfor opbevares i lufttæt beholder, helst mørkt og tørt.

9

Bemærk 1: Tørring af cayennepeber kan være en sej omgang for næse og øjne! Tør derfor udendørs, hvis du har mulighed for det, eller skab mest muligt gennemtræk i køkkenet under tørringen. Tørres i dehydrator kan problemet reduceres ved at tørre ved lavest mulig temperatur (30-40 grader), selv om det forlænger tørretiden.

10

Bemærk 2: Det er umådeligt svært at vaske chiliolie af fingrene. Du risikerer at få chili i øjnene, hvis du gnider øjnene en-to dage senere, selv om du har vasket hænder et utal af gange i mellemtiden! Det anbefales derfor at bruge nitrilhandsker, når du håndterer cayennepeber.

11

Bemærk 3: Udtørres pebre ved for høj temperatur, risikerer de at få en ”hård” og tør ydre skal og blive bløde indvendigt, fordi væden inderst ikke kan trænge igennem den tørre ydre skal. Det resulterer i gummiagtige pebre, der er uegnede til pulverisering og langtids-opbevaring!

12

• Friske cayennepebre er ikke så stærke som tørrede. Styrken i cayennepulver kan variere, afhængig af om frø og ribbe er malet med eller ej, da størstedelen af styrken ligger i frø og ribbe. Jo flere frø og ribbe, der blandes i, jo lysere og stærkere bliver cayennepulveret. Omvendt får du et mildere cayennepulver, hvis du fjerner alle frø og ribbe.
Cayennepulveret kan blive mildere endnu ved fx at tilføje paprikapulver. Omvendt kan det blive endnu stærkere, hvis der tilføjes pulver fra en endnu stærkere chilisort som fx habanero.

13

• Styrken i chilipebre opgøres i scoville-værdier. Cayennepeber har en score på 30.000-50.000 enheder på scoville-skalaen, mens jalapeno til sammenligning har en scoville-værdi på 2500-10.000 scoville og Habenero på 200.000-300.000 scoville.

14

• Størstedelen af de chiliflager, der findes på markedet er fremstillet af cayennepeber. Det er som hovedregel også cayennepulver, der anvendes til at give styrke til chilipulver.

15

• Cayennepeber kommer fra halvbusken capsicum frutescens. Den danner 2-4 cm lange, røde frugter, der plukkes, tørres og males til pulver, når de er modne. Peberen har fået navn efter hovedstaden i Fransk Guyana, Cayenne, men menes at stamme fra Brasilien.

16

• Cayennepeber anvendes især til kød og fjerkræ, sammenkogte og grillede retter, dressinger, skaldyrssauce og fisk, ligesom det indgår i chilisauce, chiliolie, stærke karryblandinger og chilipulver.

17

• Selv om cayennepeber er en subtropisk til tropisk plante, kan den dyrkes som et-årig plante i tempererede klimaer som det danske. Den er ganske populær hos mange haveejere.

18

• Undersøgelser peger på, at cayenne og andre peberfrugter er særdeles sunde. De hjælper angiveligt med at øge stofskiftet, sænke blodtrykket, hæmme sult og forbedre fordøjelsen.

19

• Sundhedsmyndighederne i Danmark og EU har flere gange afsløret ulovlige og skadelige farvestoffer i chilikrydderier og krydderiblandinger med chili. Det gælder bl.a. de ulovlige farvestoffer Sudan, Para Red og det vandopløselige syntetiske farvestof Sunset Yellow FCF. Mange blandingskrydderier indeholder desuden det giftige antiklumpnings-middel silicon dioxid.

20

Cayennepulver indgår i mange krydderiblandinger, så også derfor kan det være fornuftigt at fremstille sit eget fra bunden, da det er din bedste garanti for giftfrie krydderier.

Cayennepeber

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!