Gravad laks

Samlet arbejdstid30 min.Reel arbejdstid 2 dage

Sæson: Februar-oktober Nordboere har gravet laks ned siden vikingetiden for at forlænge holdbarheden på den ædle fisk, så opskriften på hjemmelavet gravad laks må siges at være langtidsholdbar.

Rating
AfHenry Olsen
ANTAL PORTIONER15 Portioner

Ingredienser

1 kg lakseside, fersk
2 spsk. salt, groft
3 spsk. sukker/brun farin
2 tsk. hvid peber, stødt
2 bdt. frisk dild/50 gr. tørret dild
Udstyr:
spækbræt
fileteringskniv
slagterbalje/beholder, som kan rumme laksen
husholdningsfilm

Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Dag 1: Skyl laksen, fjern finner og evt. fedt og hinder fra bugstykket. Mærk omhyggeligt efter med fingrene, at alle ben er fjernet.

2

Bland salt, sukker og peber. Skyl og hak dilden fint.

3

Dup laksen tør med køkkenrulle på begge sider, drys med salt-/sukkerblandingen og dild på begge sider, læg i slagterbalje med skindsiden nedad, dæk med husholdningsfilm og læg i pres med noget tungt oven på.

4

Lad trække i køleskab i 48 timer. Vend laksestykket efter 1 dag.

5

Dag 3: Skrab dilden af laksen, dup tør med køkkenrulle og læg et nyt lag skyllet, friskhakket dild oven på.

6

Skær i tynde skiver og servér straks eller sæt i køleskab.

Fif & Råd:
7

• Som andre fisk er gravad laks meget letfordærveligt med en holdbarhed på kun 1-2 dage i køleskab og 3-4 uger på frost.

8

Bemærk 1: Rå fisk kan indeholde marine parasitter som rundorm, ikter og bændelorm, der kan overleve i mennesker. Det er derfor vigtigt at sikre, at alle evt. parasitter er dræbt, når man spiser fisk. Det gøres nemmest ved at fryse fisken, da parasitterne dør, når fisk fryses ved -20 grader i mindst 24 timer.

9

Bemærk 2: Fisk kan indeholde listeria- og salmonella-bakterier. Vær derfor særligt opmærksom på god køkkenhygiejne (vask hænder og skold redskaber) og råvarens kvalitet, når du tilbereder fisk. Frisk fisk skal lugte af hav, ikke havn! Fisk med afvigende lugt, smag og udseende bør smides ud!

10

• Frisk dild kan indeholde jordbakterier, så skyl den grundigt og tør overskydende vand af med køkkenrulle! Foretrækkes tørret dild, så beregn omkring 50 gr.

11

• Alle fede fisk (ørreder, laks, hornfisk, makrel og sild) er velegnede til at grave.

12

• Gravad laks er en elsket smørrebrøds-klassiker på de danske frokostborde, hvor den ofte serveres på brød med æggestand og dild eller purløg på toppen.

13

14

Hjemmelavet gravad laks er finere og mere delikat i smagen, end købeudgaven fra supermarkedet – og så er den i øvrigt utrolig nem at lave selv.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 1 kg lakseside, fersk
 2 spsk. salt, groft
 3 spsk. sukker/brun farin
 2 tsk. hvid peber, stødt
 2 bdt. frisk dild/50 gr. tørret dild
Udstyr:
 spækbræt
 fileteringskniv
 slagterbalje/beholder, som kan rumme laksen
 husholdningsfilm

Sådan gør du:

1

Dag 1: Skyl laksen, fjern finner og evt. fedt og hinder fra bugstykket. Mærk omhyggeligt efter med fingrene, at alle ben er fjernet.

2

Bland salt, sukker og peber. Skyl og hak dilden fint.

3

Dup laksen tør med køkkenrulle på begge sider, drys med salt-/sukkerblandingen og dild på begge sider, læg i slagterbalje med skindsiden nedad, dæk med husholdningsfilm og læg i pres med noget tungt oven på.

4

Lad trække i køleskab i 48 timer. Vend laksestykket efter 1 dag.

5

Dag 3: Skrab dilden af laksen, dup tør med køkkenrulle og læg et nyt lag skyllet, friskhakket dild oven på.

6

Skær i tynde skiver og servér straks eller sæt i køleskab.

Fif & Råd:
7

• Som andre fisk er gravad laks meget letfordærveligt med en holdbarhed på kun 1-2 dage i køleskab og 3-4 uger på frost.

8

Bemærk 1: Rå fisk kan indeholde marine parasitter som rundorm, ikter og bændelorm, der kan overleve i mennesker. Det er derfor vigtigt at sikre, at alle evt. parasitter er dræbt, når man spiser fisk. Det gøres nemmest ved at fryse fisken, da parasitterne dør, når fisk fryses ved -20 grader i mindst 24 timer.

9

Bemærk 2: Fisk kan indeholde listeria- og salmonella-bakterier. Vær derfor særligt opmærksom på god køkkenhygiejne (vask hænder og skold redskaber) og råvarens kvalitet, når du tilbereder fisk. Frisk fisk skal lugte af hav, ikke havn! Fisk med afvigende lugt, smag og udseende bør smides ud!

10

• Frisk dild kan indeholde jordbakterier, så skyl den grundigt og tør overskydende vand af med køkkenrulle! Foretrækkes tørret dild, så beregn omkring 50 gr.

11

• Alle fede fisk (ørreder, laks, hornfisk, makrel og sild) er velegnede til at grave.

12

• Gravad laks er en elsket smørrebrøds-klassiker på de danske frokostborde, hvor den ofte serveres på brød med æggestand og dild eller purløg på toppen.

13

14

Hjemmelavet gravad laks er finere og mere delikat i smagen, end købeudgaven fra supermarkedet – og så er den i øvrigt utrolig nem at lave selv.

Gravad laks

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!