Enkelte mug-angrebne fødevarer kan spises, andre ikke. Se hvilke fødevarer du kan spise trods mug, og hvilke du altid bør smide ud

”  Mug er en skimmelsvamp, der producerer kræftfremkaldende svampegifte. 

De fleste har lært hjemme og i skolens husholdningstimer, at mug er farligt, og at fødevarer angrebet af mug altid bør smides ud.

Derfor smider vi pr. refleks mug-angrebne fødevarer ud, uden at tænke nærmere over, om det strengt taget er nødvendigt, og det er det faktisk ikke altid.

Mug er en skimmelsvamp, der producerer den kræftfremkaldende svampegift mykotoksin. Giften forsvinder ikke ved tilberedning, og kan brede sig langt ind i den angrebne fødevare. Giften kan ikke ses med det blotte øje, så det er ikke nok at skære muggen væk.

Skimmelsvamp skal have fugt eller vand for at vokse, hvorimod den har svært ved at vokse på tørre og faste fødevarer. Angreb af skimmelsvamp skyldes oftest overskredet salgsdato eller forkert opbevaring.

Agurker og vindruer

Stærkt vandholdig frugt og grønt som eks. agurker og vindruer bør altid smides ud, hvis de viser tegn på mug.

Korrekt opbevaring: Frugt og grønt kræver luft, men har ikke godt af kondensvand, der skaber gode vækstvilkår for skimmelsvamp, så pak altid frugt og grønt i poser med huller, så de kan ånde.

Kål og gulerødder

Er mindre vandholdige, og man kan derfor nøjes med at skære mug-angrebne dele væk og spise resten. Det er bakterier og ikke mug, der gør gulerødder hvide og slimede. Slimen er ikke farlig, og kan blot skæres væk.

Er guleroden sort eller med grålige pletter, kan det være skimmelsvamp, men næppe en type, som danner giftstoffer, selv om den giver guleroden en metallisk smag.

Korrekt opbevaring: Frugt og grønt kræver luft, men har ikke godt af kondensvand, der skaber gode vækstvilkår for skimmelsvamp, så pak altid frugt og grønt i poser med huller, så de kan ånde.

Brød

Grønne pletter på brød er skimmelsvamp, og brødet bør kasseres, da svampen med stor sandsynlighed har spredt sig dybt ind i brødet.

Korrekt opbevaring: Opbevar i papirpose eller plastpose med huller. Det reducerer luftfugtigheden og forringer dermed skimmelsvampes vækstmuligheder.

Æbler og pærer

Kan indeholde svampegiften patulin, og bør smides ud, hvis der er tegn på råd ved kernehuset.

Korrekt opbevaring: Æbler, pærer og lignende frugttyper holder sig bedst, hvis de opbevares i køleskab. Frugter og grøntsager bør opbevares separat, da nogle frugter indeholder store mængder ethylen, der kan gøre grøntsager bløde og misfarvede.

Større mængder æbler og pærer fra haven bør opbevares køligt og fugtigt et sted med god luftcirkulation, fx en kartoffelkælder eller en overdækket terrasse. Læg frugterne i ét lag med stilken opad i flade kasser, der kan stables oven på hinanden. Kasserne bør være hævet lidt over jorden.

Marmelade

Mugpletter i marmelade er skimmelsvamp, som kan have spredt usynlig svampegift på kryds og tværs i marmeladen. Smid alt ud.

Korrekt opbevaring: Marmelade tilsat konserveringsmidler kan holde sig i op til et år eller mere, hvis den opbevares mørkt og køligt. Marmelade uden konserveringsmidler har kort holdbarhed og bør opbevares i køleskab. Brug altid rene skeer, når du tager fra glasset!

Nødder

Deforme nødder og nødder med underlig smag er med stor sandsynlighed angrebet af den kræftfremkaldende skimmelsvamp aflatoksin, og bør derfor altid kasseres.

Der er især risiko for aflatoksin i nødder fra tropiske og subtropiske lande, og man bør derfor være særligt opmærksom i forhold til paranødder, pistacienødder, jordnødder, mandler og hasselnødder. Der er ingen risiko for aflatoksiner i nødder fra Danmark og andre nordligt beliggende lande.

Korrekt opbevaring: Nødder uden skal bør opbevares i lufttæt beholder, så luftfugtigheden holdes så lav som muligt. Nødder uden skal, som skal gemmes længe, bør opbevares i lufttæt beholder/pose i fryseren.

Nødder med skal bør efter tørring opbevares tørt og køligt i et net eller lignende. Er der for varmt, vil nødderne skrumpe ind og blive kedelige. Et køligt værelse/kælderrum er fortrinligt til opbevaring.

Mælkeprodukter

Mug i bløde og flydende mælkeprodukter, fx fløde, smøreost og smør, bør altid smides ud.

Derimod kan man nøjes med at skære mug af eksempelvis hårde oste og spise resten. Man kan yderligere soignere osten, som det hedder i fagsprog, ved nænsomt at vaske den med en ren, fugtig klud dyppet i en svag saltopløsning.

Korrekt opbevaring: Bløde og flydende mælkeprodukter bør opbevares i deres emballage i køleskab.

Mange ødelægger deres oste ved at opbevare dem i plastposer, plastfilm og alufolie. Oste er levende organismer, så det er vigtigt, at de kan ånde og holde på fugten under opbevaring, så de ikke tørrer ud. Sæt osten i osteklokke eller pak den løst i vokspapir og læg den i plastboks/hørpose i køleskabets grøntsagsskuffe, hvor temperaturen er en anelse højere end i den øverste del af køleskabet.

Kød

Mug i kød og charcuterivarer har med stor sandsynlighed spredt sig på kryds og tværs under overfladen, og bør derfor altid smides ud.

Korrekt opbevaring: Kød og charcuterivarer bør altid opbevares i køleskab for at forhindre mug og andre mikroorganismer i at formere sig.

Flere artikler

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

" Olsens Basisvarer handler om selvforsyning, og hvordan du selv kan lave de fleste af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet bedre, sundere, billigere og mere klimavenligt hjemme i dit eget køkken.”

~

Copyright

Olsens Basisvarer 2019