Hjemmelavet fiskefond opskrift lav selv

Fiskefond

Samlet arbejdstid15 min.Reel arbejdstid 1 time

Sæson: Hele året Det er ingen sag at lave en intens og lækker hjemmelavet fiskefond, men husk, at fiskeben og -skrog ikke må koge med for længe, så bliver fonden uspiselig bitter!

Rating
AfHenry Olsen
ANTAL PORTIONER5 Portioner

Ingredienser

2 kg fiskeben/-hovederfx torsk, fladfisk, pighvar og søtunge
2 l vand
4 dl hvidvin, tør
1 porre
1 løg
1 gulerod
½ knoldselleri
½ fennikel
persillestilke/bredbladet persillebusk
1 laurbærblad
10 peberkorn, sort
10 g salt
Udstyr
gryde
skål
grydeske
hulske
sigte
viskestykke

Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Rens, skyl, pil, skræl og hak grøntsager fint. Rens fisk for blod og urenheder.

2

Steg grøntsager et par minutter i olie. Kom fiskeben og -skrog, vin, peberkorn og laurbærblade i gryden, dæk med vand og bring langsomt i kog. Skum overfladen for urenheder.

3

Lad simre ved svag varme i max. 20 minutter (!).

4

Si fonden gennem sigte foret med skoldet viskestykke.

5

Kog fonden ind til 1 liter ved svag varme, skum undervejs.

6

Smag til med salt, spis straks eller frys.

Fif & Råd
7

• Hjemmelavet fiskefond kan holde sig 2-3 dage i køleskab og 2-3 måneder på frost.

8

• Bemærk, at fiskeben aldrig må koge med i mere end højst 20 minutter, da længere tids kogning trækker fiskeolie ud af benene og gør fonden klistret og uspiselig bitter.

9

• Fiskefond kan ikke laves på fede fisk som fx makrel, sild og laks, det høje fedtindhold i disse fisk får fonden til at harskne hurtigt. Torsk og fladfisk er gode til fiskefond, pighvar og søtunge endnu bedre.

10

• Skaldyr er glimrende smagsgivere til fiskefond og afgiver ikke bitter smag til fonden.

11

• Det er vigtigt at hakke grøntsagerne fint, så de kan nå at afgive mest mulig smag til fonden i den korte tid, de koger med.

12

• Bestil fiskeben/-hoveder hos fiskehandleren et par dage inden, du går i gang.

13

• Hjemmelavede fiskefond bruges især til fiskesuppe, bouillabaisse, hummerbisque, hummerfond, chowder og som sauce til fiskeretter.

Hjemmelavet fiskefond opskrift lav selv selvforsyning fiskeaffald

14

Hjemmelavede fiskefond anvendes især til fiskesuppe, bouillabaisse, hummerbisque, hummerfond, chowder og som sauce til fiskeretter.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 2 kg fiskeben/-hovederfx torsk, fladfisk, pighvar og søtunge
 2 l vand
 4 dl hvidvin, tør
 1 porre
 1 løg
 1 gulerod
 ½ knoldselleri
 ½ fennikel
 persillestilke/bredbladet persillebusk
 1 laurbærblad
 10 peberkorn, sort
 10 g salt
Udstyr
 gryde
 skål
 grydeske
 hulske
 sigte
 viskestykke

Sådan gør du:

1

Rens, skyl, pil, skræl og hak grøntsager fint. Rens fisk for blod og urenheder.

2

Steg grøntsager et par minutter i olie. Kom fiskeben og -skrog, vin, peberkorn og laurbærblade i gryden, dæk med vand og bring langsomt i kog. Skum overfladen for urenheder.

3

Lad simre ved svag varme i max. 20 minutter (!).

4

Si fonden gennem sigte foret med skoldet viskestykke.

5

Kog fonden ind til 1 liter ved svag varme, skum undervejs.

6

Smag til med salt, spis straks eller frys.

Fif & Råd
7

• Hjemmelavet fiskefond kan holde sig 2-3 dage i køleskab og 2-3 måneder på frost.

8

• Bemærk, at fiskeben aldrig må koge med i mere end højst 20 minutter, da længere tids kogning trækker fiskeolie ud af benene og gør fonden klistret og uspiselig bitter.

9

• Fiskefond kan ikke laves på fede fisk som fx makrel, sild og laks, det høje fedtindhold i disse fisk får fonden til at harskne hurtigt. Torsk og fladfisk er gode til fiskefond, pighvar og søtunge endnu bedre.

10

• Skaldyr er glimrende smagsgivere til fiskefond og afgiver ikke bitter smag til fonden.

11

• Det er vigtigt at hakke grøntsagerne fint, så de kan nå at afgive mest mulig smag til fonden i den korte tid, de koger med.

12

• Bestil fiskeben/-hoveder hos fiskehandleren et par dage inden, du går i gang.

13

• Hjemmelavede fiskefond bruges især til fiskesuppe, bouillabaisse, hummerbisque, hummerfond, chowder og som sauce til fiskeretter.

Hjemmelavet fiskefond opskrift lav selv selvforsyning fiskeaffald

14

Hjemmelavede fiskefond anvendes især til fiskesuppe, bouillabaisse, hummerbisque, hummerfond, chowder og som sauce til fiskeretter.

Fiskefond

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!