Glutenfrit mel

Reelt tidsforbrug10 min.Samlet tidsforbrug10 min.

Sæson: Hele året Skyhøje priser på glutenfrit mel kan være et problem for mange allergikere, med mindre de vælger at kværne melet selv

Bedømmelse
Bemærk, at glutenfrit mel ikke kan hæve, med mindre der tilsættes et bindemiddel, som kan få dejen til at klistre og dermed holde på gasserne (kuldioxid) fra gæringen
AfHenry Olsen

Ingredienser

1 kg spisemajs/boghvede/ris/ægte kastanje/hirse/teff/kikærter
Bindemiddel:Psyllium/xanthangummi/guargummi/johannesbrødkernemel
Udstyr:
Kornkværn/foodprocessor
Fin melsigte
Patentglas/lufttæt beholder
Stor skål/fad

Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Indstil kornkværnen på ønsket formalingsgrad.

2

Placer skål under kværnens udløb til opsamling af mel.

3

Start kværnen og hæld kornet i tragten (læg evt. fugtigt viskestykke over kværnen til at opfange melstøvet).

4

Hæld melet i melsigte og ryst forsigtigt over skål.

5

Hæld det sigtede mel i patentglas og opbevar i tørt og mørkt køkkenskab.

Fif&Råd
6

• Melkværne koster fra omkring 1800 kr. for en ny el-drevet model, men kan også findes i en god brugt udgave på fx tyske ebay.de fra omkring 6-700 kr.

7

• I en håndevending kan en god foodprocessor med skarpe knive også fint bruges til at kværne korn, frø og lignende, men vær opmærksom på, at knivene hurtigt slides!

8

• Majs, boghvede, ris, ægte kastanje, hirse, teff og kikærter kan alle anvendes til glutenfrit mel.

9

• At mel er glutenfrit betyder, at det ikke kan hæve, og dermed umiddelbart er uegnet til brødbagning.
Problemet kan løses ved at tilsætte et bindemiddel til glutenfri mel, som kan få dejen til at klistre og dermed holde på gasserne (kuldioxid) fra gæringen.

10

• Som bindemiddel kan fx anvendes psyllium, xanthangummi, guargummi eller johannesbrødkernemel, der kan købes i nærmeste Matas/helsekostbutik.

11

• Efter maling bør det glutenfri mel sigtes melet i en melsigte. Større stykker sorteres fra og får evt. endnu en tur i melkværnen eller en kaffe-/krydderikværn.

12

Bemærk, at kikærter bør varmebehandles inden brug, hvis melet skal bruges råt: Rist de hele ærter let på tør pande, køl ned og giv dem en tur i kornkværnen.

13

Bemærk, at majs, ægte kastanjer og kikærter er så hårde, at de først bør kværnes groft og derefter fint, inden de sigtes i fin melsigte

14

En kornkværn kan både male almindeligt mel og glutenfrit mel.
Her kværnes kikærter til mel på en gammel elektrisk kornkværn.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 1 kg spisemajs/boghvede/ris/ægte kastanje/hirse/teff/kikærter
 Bindemiddel:Psyllium/xanthangummi/guargummi/johannesbrødkernemel
Udstyr:
 Kornkværn/foodprocessor
 Fin melsigte
 Patentglas/lufttæt beholder
 Stor skål/fad

Sådan gør du:

1

Indstil kornkværnen på ønsket formalingsgrad.

2

Placer skål under kværnens udløb til opsamling af mel.

3

Start kværnen og hæld kornet i tragten (læg evt. fugtigt viskestykke over kværnen til at opfange melstøvet).

4

Hæld melet i melsigte og ryst forsigtigt over skål.

5

Hæld det sigtede mel i patentglas og opbevar i tørt og mørkt køkkenskab.

Fif&Råd
6

• Melkværne koster fra omkring 1800 kr. for en ny el-drevet model, men kan også findes i en god brugt udgave på fx tyske ebay.de fra omkring 6-700 kr.

7

• I en håndevending kan en god foodprocessor med skarpe knive også fint bruges til at kværne korn, frø og lignende, men vær opmærksom på, at knivene hurtigt slides!

8

• Majs, boghvede, ris, ægte kastanje, hirse, teff og kikærter kan alle anvendes til glutenfrit mel.

9

• At mel er glutenfrit betyder, at det ikke kan hæve, og dermed umiddelbart er uegnet til brødbagning.
Problemet kan løses ved at tilsætte et bindemiddel til glutenfri mel, som kan få dejen til at klistre og dermed holde på gasserne (kuldioxid) fra gæringen.

10

• Som bindemiddel kan fx anvendes psyllium, xanthangummi, guargummi eller johannesbrødkernemel, der kan købes i nærmeste Matas/helsekostbutik.

11

• Efter maling bør det glutenfri mel sigtes melet i en melsigte. Større stykker sorteres fra og får evt. endnu en tur i melkværnen eller en kaffe-/krydderikværn.

12

Bemærk, at kikærter bør varmebehandles inden brug, hvis melet skal bruges råt: Rist de hele ærter let på tør pande, køl ned og giv dem en tur i kornkværnen.

13

Bemærk, at majs, ægte kastanjer og kikærter er så hårde, at de først bør kværnes groft og derefter fint, inden de sigtes i fin melsigte

14

En kornkværn kan både male almindeligt mel og glutenfrit mel.
Her kværnes kikærter til mel på en gammel elektrisk kornkværn.

Glutenfrit mel

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!