Sæson: Juli-september Intet slår den søde og intense umami-smag af pulveriserede solmodne tomater- og hjemmelavet er den garanteret fri for farvestoffer og anti-klumpningsmiddel.

” Hjemmelavet tomatpulver kan fx anvendes til tomatsuppe, tomatjuice, tomatpasta eller tomatsauce – eller som nem letvægtsmad på fiske- eller vandreturen. 

Samlet tidsforbrug: 12-20 timer

Reelt tidsforbrug: 30 time

Ingredienser:

1 kg solmodne tomater, gerne San Marzano

Udstyr:

Dehydrator/varmluftovn

Krydderkværn/blender/foodprocessor/morter

Mandolinjern/spækbræt

Skarp køkkenkniv

Lille sigte

Patentglas, 1-1,5 dl.

Sådan gør du:

  1. Skyl tomaterne, tør dem af og skær i 1,5 mm tykke skiver på mandolinjern eller med køkkenkniv. Det er en fordel, at tomatskiverne er nogenlunde lige tykke, så de tørrer samtidig.
  2. Placer tomatskiverne ved siden af hinanden på dehydratorens plader/bageplader belagt med bagepapir.
  3. Sæt dehydratoren til 40 grader (varmluftovn ved lavest mulig temperatur og med ovnlågen på klem, så dampen kan slippe ud) og sæt i gang.
  4. Når tomatskiverne er så tørre, at de knækker ved den mindste berøring, så sluk dehydrator/ovn og lad dem stå i urørt i den varme dehydrator/ovn i en time. Giv dem derefter yderligere en-to timers tørring, så du er helt sikker på, at evt. restvæde i midten af tomatskiverne er tørret ud.
  5. Læg de knastørre tomatskiver i krydderkværnen og kør til fint pulver.
  6. Ryst tomatpulveret gennem sigte for at sikre ensartet kvalitet. Giv evt. større stumper endnu en tur i krydderkværnen.
  7. Opbevar tomatpulveret i patentglas.

” Alle tomatsorter kan tørres til pulver, men San Marzano-tomater giver et større udbytte end andre sorter pga. et højere tørstofindhold. 

” Det er en fordel at skive tomaterne på et mandolinjern, så de er lige tykke og tørrer nogenlunde samtidig. Fjernes frø og saft tørrer de hurtigere. Pulpen kan evt. koges ned og tørre med, når den er tyknet. 

” Først når tomatskiverne er knastørre og knækker ved den mindste berøring, kværnes de til pulver.

Fif & Råd:

Hjemmelavet tomatpulver bør opbevares tørt, mørkt og køligt, gerne i fryser, og kan ved korrekt opbevaring holde sig i op til to år. Den intense smag af solmodne tomater aftager med tiden og tomatpulveret bliver brunligt!

1 kg. solmodne tomater giver ca. 60-70 gr. tomatpulver.

Bemærk: Det er vigtigt ikke at fedte med tørretiden, da det netop er det lave vandindhold, som forhindrer tomatpulveret i at klumpe, og mug og skadelige bakterier i at fordærve det! Mikroorganismer kan ikke formere sig, når vandindholdet kommer under 15 pct.!

Er tomatskiverne gummiagtigt bøjelige efter tørring, er det tegn på, at de ikke er tilstrækkeligt udtørrede. De bør være så knastørre, at de knækker ved den mindste berøring!

Du bevarer en større del af tomaternes smag og indhold af vitaminer og antioxidanter ved at tørre tomatskiverne ved max. 40 grader. Varmluftsovne starter normalt ved 50-60 grader, det er ok, men ikke optimalt. Anvendes ovn, så sæt noget i klemme i ovnlågen for at lukke lidt af varmen ud.

Tørretiden afhænger dels af, hvilke tomater du anvender, dels af temperaturen de tørres ved. Du kan reducere tørretiden ved at skrabe de skiveskårne tomater fri for saft og frø og koge det ned i en kasserolle for sig, inden du til sidst hælder massen ud på en tallerken og tørrer den færdigt sammen med tomatkødet i dehydratoren.

Dehydratorer er voldsomt energibesparende i forhold til varmluftsovne. De koster fra omkring 200 kr. for de billigste, og kan evt. også købes brugt via fx dba.dk.

Det er en fordel af anvende San Marzano-tomater til tomatpulver, da de har et højere tørstofindhold end andre tomatsorter.

Alle tomatsorter kan anvendes til tomatpulver. Solmodne tomater giver tomatpulver med mere smag af sol og sommer.

Har du hverken have eller drivhus til tomatdyrkning, kan det økonomisk bedst svare sig at lave tomatpulver, når tomat-sæsonen topper i august-september.

Forsøg peger på, at tomater muligvis har en positiv indvirkning på immunsystemet og kan hæmme kræftceller i at vokse.

Mere surt & sødt

Tomatpuré

Sæson: Juli-september Tomatpuré er velegnet til langtidsopbevaring til...

Ketchup

Sæson: Juli-september Det er ingen sag at lave ketchup, så hvorfor ikke...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

" Olsens Basisvarer handler om selvforsyning, og hvordan du selv kan lave de fleste af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet bedre, sundere, billigere og mere klimavenligt hjemme i dit eget køkken.”

Made by

~

Copyright

Olsens Basisvarer 2019