Soltørrede tomater

Reelt tidsforbrug10 min.Samlet tidsforbrug8 timer

Sæson: Juli-september Høj fugtighed gør det svært at soltørre tomater med succes i Danmark, så soltørrede tomater i olie bør tilberedes i ovn eller dehydrator.

Bedømmelse
Tomater skal tørre ved max 55 grader. Ved højere temperatur tørrer de kun i overfladen, hvor der dannes en hård skal, så væden i midten ikke kan slippe ud. Det giver en kedelig konsistens.
AfHenry Olsen

Ingredienser

1 kg modne tomater
1 tsk. timian/rosmarin, gerne friske
2 tsk. groft salt
1 tsk. sukker
Olivenolie
Udstyr:
Dehydrator/varmluftsovn
Spækbræt
Køkkenkniv
Patentglas

Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Rengør, skold og desinficér patentglas med vand tilsat 2 spsk. atamon pr. liter vand.

2

Skær tomaterne vandret i halve, læg dem på dehydrator-bakke/bageplade beklædt med bagepapir med skæresiden opad og drys med salt, sukker og friskhakket krydderurt. Slut af med et skvæt olivenolie.

3

Bag tomaterne i dehydrator ved 40-55 grader eller ovn ved lavest mulige temperatur (omkring 55) grader i 6-8 timer afhængig af tomatstørrelse. Anvendes ovn, så sæt ovnen på varmluft og lad ovnlågen stå på klem, så dampen kan slippe ud.

4

Varm langsomt olivenolien op til 140-150 grader.

5

Kom tomaterne i tætsluttende patentglas og fyld forsigtigt efter med den steghede olie til tomaterne er dækkede. Lad tomaterne trække lidt og fyld efter med olie. Det er vigtigt, at tomaterne er helt dækket af olie.

6

Luk låget og lad glasset køle af på køkkenbordet.

7

Opbevar i køleskab eller mørkt køkkenskab.

Fif & Råd:
8

• Soltørrede tomater i olie kan holde sig tre måneder i uåbnet stand, og tre-fem dage, når glasset er åbnet.

9

• Solmodne cherry- og cocktail-tomater er bedst til soltørrede tomater, men alle tomater kan bruges, vælg dog små størrelser.

10

• Ved at hælde skoldhed olie over tomaterne, dræbes evt. bakterier, så holdbarheden forlænges.

11

• Ved 2-3 timers tørring får du såkaldt semidried tomater, ved 6-8 timers tørring får du seje, ”soltørrede” tomater.

12

• Det er vigtigt, at tomaterne ”soltørres” ved max 55 grader. Højere temperatur vil få tomaternes overflade til at tørre ud og danne en hård skal, så væden i midten ikke kan trænge ud. Dermed bliver tomaterne hårde på overfladen og bløde i midten. Ikke nogen særlig rar konsistens.

13

• Solmodne tørrede tomater er perfekt til bl.a. tapas, pastaretter, salater, gryderetter og tærter

14

• Soltørrede tomater er en glimrende personlig værtindegave. Efter behag kan du fx føje hvidløgsfed, chili og/eller laurbærblade til de soltørrede tomater i olie.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 1 kg modne tomater
 1 tsk. timian/rosmarin, gerne friske
 2 tsk. groft salt
 1 tsk. sukker
 Olivenolie
Udstyr:
 Dehydrator/varmluftsovn
 Spækbræt
 Køkkenkniv
 Patentglas

Sådan gør du:

1

Rengør, skold og desinficér patentglas med vand tilsat 2 spsk. atamon pr. liter vand.

2

Skær tomaterne vandret i halve, læg dem på dehydrator-bakke/bageplade beklædt med bagepapir med skæresiden opad og drys med salt, sukker og friskhakket krydderurt. Slut af med et skvæt olivenolie.

3

Bag tomaterne i dehydrator ved 40-55 grader eller ovn ved lavest mulige temperatur (omkring 55) grader i 6-8 timer afhængig af tomatstørrelse. Anvendes ovn, så sæt ovnen på varmluft og lad ovnlågen stå på klem, så dampen kan slippe ud.

4

Varm langsomt olivenolien op til 140-150 grader.

5

Kom tomaterne i tætsluttende patentglas og fyld forsigtigt efter med den steghede olie til tomaterne er dækkede. Lad tomaterne trække lidt og fyld efter med olie. Det er vigtigt, at tomaterne er helt dækket af olie.

6

Luk låget og lad glasset køle af på køkkenbordet.

7

Opbevar i køleskab eller mørkt køkkenskab.

Fif & Råd:
8

• Soltørrede tomater i olie kan holde sig tre måneder i uåbnet stand, og tre-fem dage, når glasset er åbnet.

9

• Solmodne cherry- og cocktail-tomater er bedst til soltørrede tomater, men alle tomater kan bruges, vælg dog små størrelser.

10

• Ved at hælde skoldhed olie over tomaterne, dræbes evt. bakterier, så holdbarheden forlænges.

11

• Ved 2-3 timers tørring får du såkaldt semidried tomater, ved 6-8 timers tørring får du seje, ”soltørrede” tomater.

12

• Det er vigtigt, at tomaterne ”soltørres” ved max 55 grader. Højere temperatur vil få tomaternes overflade til at tørre ud og danne en hård skal, så væden i midten ikke kan trænge ud. Dermed bliver tomaterne hårde på overfladen og bløde i midten. Ikke nogen særlig rar konsistens.

13

• Solmodne tørrede tomater er perfekt til bl.a. tapas, pastaretter, salater, gryderetter og tærter

14

• Soltørrede tomater er en glimrende personlig værtindegave. Efter behag kan du fx føje hvidløgsfed, chili og/eller laurbærblade til de soltørrede tomater i olie.

Soltørrede tomater

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!