Snyde-kærnemælk

Reelt tidsforbrug5 min.Samlet tidsforbrug15 min.

Sæson: Hele året Hvorfor betale overpris for mejeriernes snyde-kærnemælk, når du kan lave den selv til halv pris? Her to nemme måder at trylle mælk om til mejeriernes ”moderne” kærnemælk på hhv. 15 minutter og 24 timer

Bedømmelse
Rigtig kærnemælk er et restprodukt fra smørproduktion, mens snyde-kærnemælk er syrnet letmælk med citron/eddike eller en rest af rigtig kærnemælk. Ikke den ægte vare, men ok til fx pandekager.
AfHenry Olsen
Antal4 portioner

Ingredienser

1 l sødmælk/letmælk
0,50 dl citronsaft/hvid eddike
1 knivspids salt
Udstyr
Patentglas/sylteglas, skoldet
Piskeris eller andet til omrøring, skoldet
Rent viskestykke
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Hæld lunken mælk, citronsaft og salt i patentglas og rør sammen.

2

Lad stå ved stuetemperatur (20-25 grader C) i min. 15 minutter til den skiller.

3

Rør sammen, anvend straks eller sæt i køleskab.

Fif & Råd:
4

• I køleskab har kærnemælk en holdbarhed på 3-4 dage. Kærnemælk kan ikke fryses, og bør ikke opbevares sammen med stærkt lugtende madvarer.

5

• Hverken 15-minutters kærnemælk eller 24-timers kærnemælk er rigtig kærnemælk, da rigtig kærnemælk er et restprodukt fra smørfremstilling, hvor syrnet fløde skiller i hhv. smør og kærnemælk, når den kærnes. Alligevel kan begge udgaver stort set anvendes til det samme som rigtig kærnemælk (pandekager, koldskål og ricotta m.v.), dog ikke til surdej og kærnemælkssuppe - suppen vil klumpe, mens rigtig kærnemælk bliver tyktflydende ved opvarmning.

6

• Vær opmærksom på, at der skal stå ”gammeldags kærnemælk” på kartonen, hvis du vil være sikker på, at få rigtig kærnemælk i indkøbskurven. Står der blot ”kærnemælk”, får du syrnet skummetmælk, som ret beset intet har at gøre med rigtig kærnemælk.

7

• I gamle dage blev kærnemælk brugt til svinefoder og fattigmandskost i form af bl.a. kærnemælkssuppe og knapost.

8

• Se opskriften på smør, hvis du vil vide, hvordan man laver ægte kærnemælk fra bunden.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 1 l sødmælk/letmælk
 0,50 dl citronsaft/hvid eddike
 1 knivspids salt
Udstyr
 Patentglas/sylteglas, skoldet
 Piskeris eller andet til omrøring, skoldet
 Rent viskestykke

Sådan gør du:

1

Hæld lunken mælk, citronsaft og salt i patentglas og rør sammen.

2

Lad stå ved stuetemperatur (20-25 grader C) i min. 15 minutter til den skiller.

3

Rør sammen, anvend straks eller sæt i køleskab.

Fif & Råd:
4

• I køleskab har kærnemælk en holdbarhed på 3-4 dage. Kærnemælk kan ikke fryses, og bør ikke opbevares sammen med stærkt lugtende madvarer.

5

• Hverken 15-minutters kærnemælk eller 24-timers kærnemælk er rigtig kærnemælk, da rigtig kærnemælk er et restprodukt fra smørfremstilling, hvor syrnet fløde skiller i hhv. smør og kærnemælk, når den kærnes. Alligevel kan begge udgaver stort set anvendes til det samme som rigtig kærnemælk (pandekager, koldskål og ricotta m.v.), dog ikke til surdej og kærnemælkssuppe - suppen vil klumpe, mens rigtig kærnemælk bliver tyktflydende ved opvarmning.

6

• Vær opmærksom på, at der skal stå ”gammeldags kærnemælk” på kartonen, hvis du vil være sikker på, at få rigtig kærnemælk i indkøbskurven. Står der blot ”kærnemælk”, får du syrnet skummetmælk, som ret beset intet har at gøre med rigtig kærnemælk.

7

• I gamle dage blev kærnemælk brugt til svinefoder og fattigmandskost i form af bl.a. kærnemælkssuppe og knapost.

8

• Se opskriften på smør, hvis du vil vide, hvordan man laver ægte kærnemælk fra bunden.

Snyde-kærnemælk

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!