
Sennep
Sæson: Hele året Nordboere har spist sennep i årtusinder. Nu som før er det valget af sennepsfrø, formalingsgrad og krydderier, der afgør smag og konsistens. Her får du opskrifterne på de seks mest populære sennepstyper
Det er ofte billigere at købe færdig sennep, end at lave den selv. Til gengæld ved du, hvad den hjemmelavede indeholder, og du kan tilpasse opskriften efter præcis din smag.Udstyr:
50 gr. gule sennepsfrø/Coleman’s sennepspulver
1,5 dl. vand/hvidvin
1 dl. hvidvinseddike/hvid eddike
50 gr. honning/sirup
50 gr rørsukker/sukker
1 tsk. salt
1 spsk. stødt gurkemeje
½ tsk. finthakket tørret estragon Evt. maizena/kartoffelmel
Sådan gør du:
1. Kværn sennepsfrø, hæld i gryden og pisk sammen med vand, honning, rørsukker, salt, gurkemeje og estragon.
2. Varm langsomt op og lad simre ved svag varme 10-15 minutter under konstant omrøring, så sennepsmassen ikke brænder på!
3. Pisk hvidvinseddike i blandingen og tilsæt maizena rørt op i lidt vand til konsistensen er passende.
4. Køl ned, hæld på skoldede/atamon-skyllede patentglas og opbevar i køleskab.
Gul sennep
50 gr. gule sennepsfrø/Colman’s sennepspulver
1 dl vand
0,5 dl. hvidvinseddike/hvid eddike
½ tsk. salt
1 spsk. stødt gurkemeje
1 knivspids hvidløgspulver
1 knivspids paprikapulver
Evt. maizena/kartoffelmel
Sådan gør du:
1. Kværn sennepsfrø og pisk sammen med vand, salt, gurkemeje, paprika- og hvidløgspulver i gryden.
2. Varm langsomt op og lad simre ved svag varme 10-15 minutter under konstant omrøring.
3. Pisk hvidvinseddike i blandingen og tilsæt maizena rørt op i lidt vand til konsistensen er passende.
4. Køl ned, hæld på skoldede/atamon-skyllede patentglas og opbevar i køleskab.
Dijon-sennep
50 gr. gule sennepsfrø/Colman’s sennepspulver
30 gr brune sennepsfrø/Colmans sennepspulver
1,3 dl. vand
1 dl. tør hvidvin
0,5 dl. hvidvinseddike
1 mellemstort hakket løg
2 fed hakket hvidløg
½ tsk. tørret rosmarin
½ tsk. salt 2 sorte peberkorn
Evt. maizena/kartoffelmel
Sådan gør du:
1. Bland hvidvin, eddike, løg, salt, hvidløg, peberkorn og rosmarin i gryde og bring langsomt i kog. Lad simre i 20 minutter.
2. Si kogelagen gennem sigte ned i glasskål (syren i vin og eddike kan gå i forbindelse med visse typer metal!) og smid pulpen ud.
3. Kværn sennepsfrø, hæld i glasskålen og pisk sammen med kogelagen.
4. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad trække natten over ved stuetemperatur.
5. Giv blandingen en tur i foodprocessor/stavblender til konsistensen er puréagtig.
6. Hæld blandingen i gryde og bring langsomt i kog, lad simre 5-10 minutter under konstant piskning, så den ikke brænder på.
7. Tilsæt evt. maizena rørt op i lidt vand, hvis konsistensen er for tynd. Er den for tyk, tilsættes vand eller eddike.
8. Køl ned, hæld på skoldede/atamon-skyllede patentglas og opbevar i køleskab.
Ekstra stærk sennep
30 gr. gule sennepsfrø/Colman’s sennepspulver
20 gr. brune sennepsfrø/Colman’s sennepspulver
1 dl. hvidvinseddike/alm. eddike/æblecidereddike
1 dl. vand
2 spsk. brun farin/sukker
1 tsk. stødt gurkemeje
½ tsk. chilipulver
½ tsk. salt
½ tsk. sorte peberkorn
Evt. maizena/kartoffelmel
Sådan gør du:
1. Kværn sennepsfrø, peberkorn og chilipulver fint i krydderikværn.
2. Bland med hvidvinseddike, vand, salt, brun farin og gurkemeje i en gryde og lad simre 15-20 minutter under konstant omrøring.
3. Hæld blandingen i glasskål (syren i eddike kan gå i forbindelse med visse typer metal!), dæk til med husholdningsfilm og lad trække 1 døgn ved stuetemperatur.
4. Blend blandingen i foodprocessor til konsistensen er puréagtig.
5. Er konsistensen for tynd, så bring langsomt sennepsblandingen i kog og tilsæt maizena oprørt i lidt vand under konstant omrøring. Er den for tyk, tilsættes vand eller eddike.
6. Køl ned, hæld på skoldede/atamon-skyllede patentglas og opbevar i køleskab.
Taffel sennep
40 gr. gule sennepsfrø/Coleman’s sennepspulver
10 gr. brune sennepsfrø/Coleman’s sennepspulver
1 dl. hvidvinseddike/alm. eddike
1 dl. vand/hvidvin
½ skrællet æble
1-2 spsk. brun farin/sukker
1 tsk. salt
½ tsk. stødt gurkemeje
Evt. maizena/kartoffelmel
Sådan gør du:
1. Kværn sennepsfrø fint i krydderikværn og bland med eddike, vand, æble, brun farin, gurkemeje og salt i gryde.
2. Bring langsomt gryde i kog og lad simre 15-20 minutter under konstant omrøring.
3. Hæld blandingen i glasskål (syren i eddike kan gå i forbindelse med visse typer metal!), dæk til med husholdningsfilm og lad trække 1 døgn ved stuetemperatur.
4. Blend blandingen i foodprocessor/blender/stavblender til konsistensen er puréagtig.
5. Bring evt. langsomt sennepsblandingen i kog under konstant piskning og tilsæt maizena oprørt i lidt vand, hvis konsistensen er for tynd. Er den for tyk, tilsættes vand eller eddike.
6. Køl ned, hæld på skoldede/atamon-skyllede patentglas og opbevar i køleskab.
Fiskesennep
25 gr. brune sennepsfrø/groftmalet sennepsmel
25 gr. gule sennepsfrø/Coleman’s sennepspulver/groftmalet sennepsmel
2 spsk. hvidvinseddike
1 spsk. fløde/hvidvinseddike
½ tsk. salt
Vand
Sådan gør du:
1. Kværn sennepsfrøene GROFT i krydderikværn, hæld i glasskål, tilsæt vand og lad trække på køkkenbordet natten over dækket af husholdningsfilm.
2. Sigt vandet fra og rør det grofthakkede sennepsmel sammen med eddike og salt. Tilsæt evt. ekstra eddike (meget lidt ad gangen!) til konsistensen er lind.
3. Hæld på skoldede/atamon-skyllede patentglas og opbevar i køleskab.
Fif & Råd:
• Hjemmelavet sennep kan holde sig i op til 3 måneder i køleskab. Forlæng evt. holdbarheden ved at tilsætte 1-2 tsk. atamon til den færdige sennep.
• Bemærk: Frisklavet sennep er skarp og uklar i smagen den første tid, så giv minimum din hjemmelavede sennep 1 uge til at samle sig, inden du begynder at spise af den! Justér derefter evt. smagen med ekstra sukker, krydderier, eddike eller vand.
• Har du planer om jævnligt at lave din egen sennep, kan det anbefales at investere i en krydderi-/kaffekværn, helst én som kan rengøres! De koster fra ca. 100 kr.
• Har du mod på at eksperimentere med din hjemmelavet sennep, kan du fx overveje disse krydderier: Chili, kanel, lavendel, nelliker, grønne peberkorn, estragon, sort og hvid peber, fennikel, peberrod, spidskommen og koriander.
• Det er ofte billigere at købe færdig sennep, end at lave den selv. Sennepsfrø er billigst på nettet, til gengæld spises besparelsen nemt op af forsendelsesomkostninger.
• Sennep bør røres i god tid, inden den anvendes, senest dagen før. Er den delvist udtørret eller har den tabt styrke af lang tids opbevaring, så frisk den op igen ved at røre lidt vand i og lade den trække 30 min.
• Husk udsugning: Vær opmærksom på, at det svier fælt i øjnene at koge sennep, så sæt udsugningen på max og supplér evt. med et par sikkerhedsbriller!
• Bemærk: Flere af nedenstående sennepsopskrifter er tilsat maizena for at reducere kogetiden. Foretrækkes sennep uden maizena, skal sennepsmassen simrekoge under næsten konstant omrøring til den er kogt ned til en tyk pasta (ca. 30-45 minutter), hvorefter eddiken tilsættes og massen simrer videre til konsistensen er passende (7-15 min.).
Mest populære opskrifter
Ingredienser
Sådan gør du:
• Hjemmelavet sennep kan holde sig i op til 3 måneder i køleskab. Forlæng evt. holdbarheden ved at tilsætte 1-2 tsk. atamon til den færdige sennep.
• Bemærk: Frisklavet sennep er skarp og uklar i smagen den første tid, så giv minimum din hjemmelavede sennep 1 uge til at samle sig, inden du begynder at spise af den! Justér derefter evt. smagen med ekstra sukker, krydderier, eddike eller vand.
• Har du planer om jævnligt at lave din egen sennep, kan det anbefales at investere i en krydderi-/kaffekværn, helst én som kan rengøres! De koster fra ca. 100 kr.
• Har du mod på at eksperimentere med din hjemmelavet sennep, kan du fx overveje disse krydderier: Chili, kanel, lavendel, nelliker, grønne peberkorn, estragon, sort og hvid peber, fennikel, peberrod, spidskommen og koriander.
• Det er ofte billigere at købe færdig sennep, end at lave den selv. Sennepsfrø er billigst på nettet, til gengæld spises besparelsen nemt op af forsendelsesomkostninger.
• Sennep bør røres i god tid, inden den anvendes, senest dagen før. Er den delvist udtørret eller har den tabt styrke af lang tids opbevaring, så frisk den op igen ved at røre lidt vand i og lade den trække 30 min.
• Husk udsugning: Vær opmærksom på, at det svier fælt i øjnene at koge sennep, så sæt udsugningen på max og supplér evt. med et par sikkerhedsbriller!
• Bemærk: Flere af nedenstående sennepsopskrifter er tilsat maizena for at reducere kogetiden. Foretrækkes sennep uden maizena, skal sennepsmassen simrekoge under næsten konstant omrøring til den er kogt ned til en tyk pasta (ca. 30-45 minutter), hvorefter eddiken tilsættes og massen simrer videre til konsistensen er passende (7-15 min.).