Sennep

Reelt tidsforbrug15 min.Samlet tidsforbrug15 min.

Sæson: Hele året Nordboere har spist sennep i årtusinder. Nu som før er det valget af sennepsfrø, formalingsgrad og krydderier, der afgør smag og konsistens. Her får du opskrifterne på de seks mest populære sennepstyper

Bedømmelse
Det er ofte billigere at købe færdig sennep, end at lave den selv. Til gengæld ved du, hvad den hjemmelavede indeholder, og du kan tilpasse opskriften efter præcis din smag.
AfHenry Olsen

Udstyr:

Krydderikværn/kaffekværn/foodprocessor/morter
Gryde
Piskeris
Meljævner
Tragt
Glasskål
Patentglas/tætsluttende beholder
Skriv en kommentar

Fif & Råd:

1

• Hjemmelavet sennep kan holde sig i op til 3 måneder i køleskab. Forlæng evt. holdbarheden ved at tilsætte 1-2 tsk. atamon til den færdige sennep.

2

Bemærk: Frisklavet sennep er skarp og uklar i smagen den første tid, så giv minimum din hjemmelavede sennep 1 uge til at samle sig, inden du begynder at spise af den! Justér derefter evt. smagen med ekstra sukker, krydderier, eddike eller vand.

3

• Har du planer om jævnligt at lave din egen sennep, kan det anbefales at investere i en krydderi-/kaffekværn, helst én som kan rengøres! De koster fra ca. 100 kr.

4

• Har du mod på at eksperimentere med din hjemmelavet sennep, kan du fx overveje disse krydderier: Chili, kanel, lavendel, nelliker, grønne peberkorn, estragon, sort og hvid peber, fennikel, peberrod, spidskommen og koriander.

5

• Det er ofte billigere at købe færdig sennep, end at lave den selv. Sennepsfrø er billigst på nettet, til gengæld spises besparelsen nemt op af forsendelsesomkostninger.

6

• Sennep bør røres i god tid, inden den anvendes, senest dagen før. Er den delvist udtørret eller har den tabt styrke af lang tids opbevaring, så frisk den op igen ved at røre lidt vand i og lade den trække 30 min.

7

Husk udsugning: Vær opmærksom på, at det svier fælt i øjnene at koge sennep, så sæt udsugningen på max og supplér evt. med et par sikkerhedsbriller!

8

Bemærk: Flere af nedenstående sennepsopskrifter er tilsat maizena for at reducere kogetiden. Foretrækkes sennep uden maizena, skal sennepsmassen simrekoge under næsten konstant omrøring til den er kogt ned til en tyk pasta (ca. 30-45 minutter), hvorefter eddiken tilsættes og massen simrer videre til konsistensen er passende (7-15 min.).

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 Krydderikværn/kaffekværn/foodprocessor/morter
 Gryde
 Piskeris
 Meljævner
 Tragt
 Glasskål
 Patentglas/tætsluttende beholder

Sådan gør du:

1

• Hjemmelavet sennep kan holde sig i op til 3 måneder i køleskab. Forlæng evt. holdbarheden ved at tilsætte 1-2 tsk. atamon til den færdige sennep.

2

Bemærk: Frisklavet sennep er skarp og uklar i smagen den første tid, så giv minimum din hjemmelavede sennep 1 uge til at samle sig, inden du begynder at spise af den! Justér derefter evt. smagen med ekstra sukker, krydderier, eddike eller vand.

3

• Har du planer om jævnligt at lave din egen sennep, kan det anbefales at investere i en krydderi-/kaffekværn, helst én som kan rengøres! De koster fra ca. 100 kr.

4

• Har du mod på at eksperimentere med din hjemmelavet sennep, kan du fx overveje disse krydderier: Chili, kanel, lavendel, nelliker, grønne peberkorn, estragon, sort og hvid peber, fennikel, peberrod, spidskommen og koriander.

5

• Det er ofte billigere at købe færdig sennep, end at lave den selv. Sennepsfrø er billigst på nettet, til gengæld spises besparelsen nemt op af forsendelsesomkostninger.

6

• Sennep bør røres i god tid, inden den anvendes, senest dagen før. Er den delvist udtørret eller har den tabt styrke af lang tids opbevaring, så frisk den op igen ved at røre lidt vand i og lade den trække 30 min.

7

Husk udsugning: Vær opmærksom på, at det svier fælt i øjnene at koge sennep, så sæt udsugningen på max og supplér evt. med et par sikkerhedsbriller!

8

Bemærk: Flere af nedenstående sennepsopskrifter er tilsat maizena for at reducere kogetiden. Foretrækkes sennep uden maizena, skal sennepsmassen simrekoge under næsten konstant omrøring til den er kogt ned til en tyk pasta (ca. 30-45 minutter), hvorefter eddiken tilsættes og massen simrer videre til konsistensen er passende (7-15 min.).

Sennep

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!