Rygeost

Reelt tidsforbrug30 min.Samlet tidsforbrug1 dag 12 timer

Sæson: Hele året Den bløde, røgede surmælksost er en original dansk specialitet fra vikingetiden. Fynske mejerister har i særlig grad holdt liv i vikingernes opskrift, og derfor er osten i dag bedst kendt under navnet Fynsk rygeost.

Bedømmelse
Rygeost kan fremstilles med og uden osteløbe. Osteløbe tilsættes for at give en lidt fastere ost, men er ikke strengt nødvendig. Rygeost er reelt røget kvark/friskost. Kvark laves uden osteløbe, mens friskost er med osteløbe.
AfHenry Thingvad
Antal5 portioner

Ingredienser

5 dl. økologisk mælk (sød-, let-, skummet-)
5 dl gammeldags kærnemælk
1 dråbe osteløbe
1 spsk. kommen
½ tsk. salt
Rughalm/anden halm/brændenælder/urter
Udstyr:
Stor gryde
Grydeske
Hulske
Sigte/dørslag
Mælketermometer/termometer
Osteklæde/viskestykke
Stænklåg
Rygeovn/kuglegrill/metalspand/cementrør
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Varm langsomt mælken til 34-35 grader. Rør kærnemælk og osteløbe i.

2

Læg låg på og lad ostemassen stå lunt i 24 timer, fx oven på køleskabet.

3

Læg fugtigt viskestykke i bunden af sigte/dørslag og drys med kommen.

4

Tag ostemassen op med hulske og læg den i sigten. Drys med salt mellem lagene.

5

Dæk osten med et viskestykke og lad den stå lunt i 12 timer.

6

Fyld rygeoven/grillens bund med halm og brændenælder, stænk lidt vand på og sæt ild til halmen.

7

Vend ostemassen ud på en tallerken, læg stænklåget over og vend osten ud på denne.

8

Når halm og brændenælder ryger godt, placeres stænklåg med ostemasse itoppen.

9

Ryg osten 2-10 minutter, læg et fad over osten og vend den ud på dette.

10

Drys evt. med purløg omkring osten og server med brød og smør.

Fif & Råd:
11

• Rygeost har en holdbarhed på 5-6 dage i køleskab. Rygeost kan ikke fryses.

12

• Surmælksoste som rygeost kan fremstilles med og uden osteløbe. Osteløbe tilsættes for at give en lidt fastere ost, men er ikke strengt nødvendig. Rygeost er reelt røget kvark/friskost. Kvark laves uden osteløbe, mens friskost er med osteløbe.

13

• Ønskes en mere cremet rygeost, kan den evt. røres med en smule fløde, tykmælk eller creme fraiche.

14

• Rygeost findes i et utal af forskellige opskrifter, så brug kun denne opskrift som inspiration til nærmere udforskning. Du får eks en ganske udmærket rygeost ved at udskifte mælken i denne opskrift med 5 dl øko-ymer og kærnemælken med 5 dl øko-creme fraiche.

15

• Ifølge madhistoriker Nina Bauer er rygeosten truet som almindelig dagligvare. Hun frygter, at osten kan ende som noget, der ”kun tages frem til særlige lejligheder, ligesom retterne på julebordet”.

16

17

Rygeost er gammel dansk madkultur, som er både sjov og enkel at lave selv.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 5 dl. økologisk mælk (sød-, let-, skummet-)
 5 dl gammeldags kærnemælk
 1 dråbe osteløbe
 1 spsk. kommen
 ½ tsk. salt
 Rughalm/anden halm/brændenælder/urter
Udstyr:
 Stor gryde
 Grydeske
 Hulske
 Sigte/dørslag
 Mælketermometer/termometer
 Osteklæde/viskestykke
 Stænklåg
 Rygeovn/kuglegrill/metalspand/cementrør

Sådan gør du:

1

Varm langsomt mælken til 34-35 grader. Rør kærnemælk og osteløbe i.

2

Læg låg på og lad ostemassen stå lunt i 24 timer, fx oven på køleskabet.

3

Læg fugtigt viskestykke i bunden af sigte/dørslag og drys med kommen.

4

Tag ostemassen op med hulske og læg den i sigten. Drys med salt mellem lagene.

5

Dæk osten med et viskestykke og lad den stå lunt i 12 timer.

6

Fyld rygeoven/grillens bund med halm og brændenælder, stænk lidt vand på og sæt ild til halmen.

7

Vend ostemassen ud på en tallerken, læg stænklåget over og vend osten ud på denne.

8

Når halm og brændenælder ryger godt, placeres stænklåg med ostemasse itoppen.

9

Ryg osten 2-10 minutter, læg et fad over osten og vend den ud på dette.

10

Drys evt. med purløg omkring osten og server med brød og smør.

Fif & Råd:
11

• Rygeost har en holdbarhed på 5-6 dage i køleskab. Rygeost kan ikke fryses.

12

• Surmælksoste som rygeost kan fremstilles med og uden osteløbe. Osteløbe tilsættes for at give en lidt fastere ost, men er ikke strengt nødvendig. Rygeost er reelt røget kvark/friskost. Kvark laves uden osteløbe, mens friskost er med osteløbe.

13

• Ønskes en mere cremet rygeost, kan den evt. røres med en smule fløde, tykmælk eller creme fraiche.

14

• Rygeost findes i et utal af forskellige opskrifter, så brug kun denne opskrift som inspiration til nærmere udforskning. Du får eks en ganske udmærket rygeost ved at udskifte mælken i denne opskrift med 5 dl øko-ymer og kærnemælken med 5 dl øko-creme fraiche.

15

• Ifølge madhistoriker Nina Bauer er rygeosten truet som almindelig dagligvare. Hun frygter, at osten kan ende som noget, der ”kun tages frem til særlige lejligheder, ligesom retterne på julebordet”.

16

17

Rygeost er gammel dansk madkultur, som er både sjov og enkel at lave selv.

Rygeost

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!