Paprikapulver

Reelt tidsforbrug15 min.Samlet tidsforbrug10 timer

Sæson: April-oktober Hjemmelavet paprikapulver smager renere, sødere og kraftigere, end supermarkedets ditto – og finder du et godt tilbud på røde peberfrugter, kan du lave det selv til under halv pris.

Bedømmelse
For at opnå den bedst mulige smag, bør paprika-pulver opvarmes i nogle sekunder i en smule olie. Paprika må ikke brændes af, som man ofte gør med karry, så bliver den bitter i smagen.
AfHenry Olsen

Ingredienser

1 kg rød peberfrugt
Evt. ½-1 tsk. chilipulver
Udstyr:
Dehydrator/varmluftsovn
Spækbræt
Køkkenkniv
Krydderikværn/kaffekværn/morter
Patentglas/tætsluttende beholder
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Skyl og tør de røde peberfrugter, fjern stængler, frø og indvendige ribbe og skær i mindre stykker.

2

Spred paprikastykkerne ud på tørreapparatets bakker eller en bageplade beklædt med bagepapir i en varmluftsovn med lågen på klem, så dampen kan slippe ud.

3

Tør paprikastykkerne ved 70 grader i 10-12 timer til de er knastørre. Lad paprikaen stå på eftervarmen i 1 time, og giv det 1-2 timers varme igen for at sikre, at al restvæde er kommet ud.

4

Pulverisér paprika-stykkerne i krydderikværnen.

5

Si paprika-pulveret og giv de lidt større stykker frugtkød, som evt. ligger tilbage i sien, endnu en tur i kværnen.

6

Hæld det hjemmelavede paprika-pulver i patentglas og opbevar tørt og mørkt.

Fif & Råd:
7

• Korrekt tørret paprika-pulver kan i princippet holde sig uendeligt, hvis det opbevares tørt og mørkt i lufttæt beholder, men taber dog smag og farve med tiden

8

• 1 kg rød paprika giver omkring 80-90 gr. paprika-pulver.

9

• Peberfrugterne skal være fuldstændig tørre, inden de pulveriseres, evt. rest-væde vil få paprika-pulveret til at klumpe og forringer samtidig holdbarheden. Lugt altid til dit hjemmelavede paprika-pulver, inden du spiser det - lugter det muggent, så smid det ud!

10

• Klumper paprika-pulveret, så spred det ud på en bageplade beklædt med bagepapir og giv det 1 time i ovnen ved 70 grader. Rør i pulveret undervejs. Lad ikke ovnen stå på varmluft, det vil få pulveret til at flyve væk!

11

• Olierne i stærk paprika kan være stærkt generende for næse og øjne, så det kan være en god idé at placere dehydratoren udendørs, når du tørrer paprika.

12

• Gul, grøn og rød peber er det samme, en peberfrugt – smags- og farveforskel viser graden af modenhed. Afhængig af sort bliver grøn peber rød, gul, hvid, sort, orange, lilla eller lysegrøn, når den er moden. Peberfrugter og chili er frugter af forskellige sorter af arten Spansk Peber (Capsicum annuum). I Danmark kaldes de store, milde frugter spansk peber, mens de mindre og stærkere frugter kaldes paprika eller chili.

13

• Peberfrugt indeholder store mængder C-vitamin (191 mg C-vitamin pr. 100 gr. rød peber).

14

• For at opnå den bedst mulige smag, bør paprika-pulver opvarmes i nogle sekunder i en smule olie. Paprikaen må ikke brændes af, som man ofte gør med karry, så bliver den bitter i smagen.

15

• Paprika-pulver kan være mild, sød eller stærk. Styrken afhænger i høj grad af, hvorvidt peberfrugternes indvendige frø og ribbe tørres og blendes med eller ej. Mild paprika-pulver indeholder ingen frø eller ribbe, mens stærk paprika-pulver indeholder nogle eller mange frø og ribbe. Stærk paprika-pulver kan også laves af chili-pulver blandet med spansk peber.

16

• Ungarn klassificerer sine verdenskendte paprika-typer i hele otte forskellige kvaliteter.

17

• Spanien er berømt for sin røgede paprika. Den fremstilles ved at ryge paprika-frugten tør over røg i 1-2 dage.

18

• Paprika-pulver er et af de mest anvendte krydderier i Danmark. Det anvendes bl.a. til supper, gryderetter, saucer, chorizo-pølser, risretter, oste, marinader, krydderiblandinger og dressinger.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 1 kg rød peberfrugt
 Evt. ½-1 tsk. chilipulver
Udstyr:
 Dehydrator/varmluftsovn
 Spækbræt
 Køkkenkniv
 Krydderikværn/kaffekværn/morter
 Patentglas/tætsluttende beholder

Sådan gør du:

1

Skyl og tør de røde peberfrugter, fjern stængler, frø og indvendige ribbe og skær i mindre stykker.

2

Spred paprikastykkerne ud på tørreapparatets bakker eller en bageplade beklædt med bagepapir i en varmluftsovn med lågen på klem, så dampen kan slippe ud.

3

Tør paprikastykkerne ved 70 grader i 10-12 timer til de er knastørre. Lad paprikaen stå på eftervarmen i 1 time, og giv det 1-2 timers varme igen for at sikre, at al restvæde er kommet ud.

4

Pulverisér paprika-stykkerne i krydderikværnen.

5

Si paprika-pulveret og giv de lidt større stykker frugtkød, som evt. ligger tilbage i sien, endnu en tur i kværnen.

6

Hæld det hjemmelavede paprika-pulver i patentglas og opbevar tørt og mørkt.

Fif & Råd:
7

• Korrekt tørret paprika-pulver kan i princippet holde sig uendeligt, hvis det opbevares tørt og mørkt i lufttæt beholder, men taber dog smag og farve med tiden

8

• 1 kg rød paprika giver omkring 80-90 gr. paprika-pulver.

9

• Peberfrugterne skal være fuldstændig tørre, inden de pulveriseres, evt. rest-væde vil få paprika-pulveret til at klumpe og forringer samtidig holdbarheden. Lugt altid til dit hjemmelavede paprika-pulver, inden du spiser det - lugter det muggent, så smid det ud!

10

• Klumper paprika-pulveret, så spred det ud på en bageplade beklædt med bagepapir og giv det 1 time i ovnen ved 70 grader. Rør i pulveret undervejs. Lad ikke ovnen stå på varmluft, det vil få pulveret til at flyve væk!

11

• Olierne i stærk paprika kan være stærkt generende for næse og øjne, så det kan være en god idé at placere dehydratoren udendørs, når du tørrer paprika.

12

• Gul, grøn og rød peber er det samme, en peberfrugt – smags- og farveforskel viser graden af modenhed. Afhængig af sort bliver grøn peber rød, gul, hvid, sort, orange, lilla eller lysegrøn, når den er moden. Peberfrugter og chili er frugter af forskellige sorter af arten Spansk Peber (Capsicum annuum). I Danmark kaldes de store, milde frugter spansk peber, mens de mindre og stærkere frugter kaldes paprika eller chili.

13

• Peberfrugt indeholder store mængder C-vitamin (191 mg C-vitamin pr. 100 gr. rød peber).

14

• For at opnå den bedst mulige smag, bør paprika-pulver opvarmes i nogle sekunder i en smule olie. Paprikaen må ikke brændes af, som man ofte gør med karry, så bliver den bitter i smagen.

15

• Paprika-pulver kan være mild, sød eller stærk. Styrken afhænger i høj grad af, hvorvidt peberfrugternes indvendige frø og ribbe tørres og blendes med eller ej. Mild paprika-pulver indeholder ingen frø eller ribbe, mens stærk paprika-pulver indeholder nogle eller mange frø og ribbe. Stærk paprika-pulver kan også laves af chili-pulver blandet med spansk peber.

16

• Ungarn klassificerer sine verdenskendte paprika-typer i hele otte forskellige kvaliteter.

17

• Spanien er berømt for sin røgede paprika. Den fremstilles ved at ryge paprika-frugten tør over røg i 1-2 dage.

18

• Paprika-pulver er et af de mest anvendte krydderier i Danmark. Det anvendes bl.a. til supper, gryderetter, saucer, chorizo-pølser, risretter, oste, marinader, krydderiblandinger og dressinger.

Paprikapulver

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!