Mel

Reelt tidsforbrug20 min.Samlet tidsforbrug20 min.

Sæson: Hele året Industriens valsede mel er støvsuget for mineraler, vitaminer, fibre og sunde olier af hensyn til holdbarhed og bageevne, så vil du have sundere, friskere og mere velsmagende brød, kan du med fordel kværne dit mel selv

Bedømmelse
Brød bagt på hjemmemalet mel bliver mørkere, end brød bagt på valsemøllemel, dels pga. melets indhold af kimolie, dels fordi melet ikke er helt så finmalet som valsemøllens. Citronsaft kan delvist afhjælpe mørkningen.
AfHenry Olsen

Ingredienser

1 kg hele økologiske korn (hvede / rug / byg / havre / spisemajs / teff / spisekastanjer / naturris/hirse/alm. durra/kikærter)
Udstyr:
Kornkværn
Stor skål
Lille skål
Grov/fin melsigte
Køkkenvægt
Patentglas/tætsluttende beholder
Evt. viskestykke
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Indstil kornkværnen på ønsket formalingsgrad.

2

Placer skål under kværnens udløb til opsamling af mel.

3

Afvej kornmængde i forhold til, hvor meget mel du skal bruge og ønsket udmalingsgrad (læs ”Kend din udmalingsgrad” neden for).

4

Start kværnen og hæld kornet i tragten (læg evt. fugtigt viskestykke over kværnen til at tage melstøvet).

5

Hæld melet i melsigte og ryst forsigtigt over skål, til du har den ønskede mængde mel. Gem de frasigtede skaldele og brug dem fx til panering eller hjemmelavet fiberdrys.

6

Hæld sigtet mel i patentglas og opbevar i mørkt køkkenskab.

Fif & Råd:
7

• Mel bør opbevares tørt og ikke for varmt (15-25 grader), og aldrig i nærheden af stærkt lugtende varer. Friskkværnet mel bør anvendes inden for max 2 dage, fordi melets indhold af sund kimolie hurtigt harskner!

8

• Melkværne findes i alle størrelser og prisklasser. Den elektriske melkværn på billedet ovenfor er købt brugt på ebay.de for 700 kr. Den kværner uden problemer alle slags frø og kerner, og kan indstilles til ønsket formalingsgrad.

9

• Brød bagt på hjemmemalet mel bliver mørkere, end brød bagt på valsemøllemel, dels pga. melets indhold af kimolie, dels fordi melet ikke er helt så finmalet som valsemøllens. Citronsaft kan delvist afhjælpe mørkningen (2 spsk. citronsaft pr. kg mel).

10

• Korn bør opbevares tørt for at undgå mug og skimmel.

11

• Vær opmærksom på, at rug kan blive ramt af meldrøje, en særlig giftig svamp. Meldrøje er heldigvis let at kende på sine aflange forvoksede, sorte kerner. De vil normalt være sorteret fra, når man køber korn hos en forhandler, men hold for en sikkerheds skyld øje med dem!

12

• Korn m.v. skal være tørt inden maling!

13

• Det er dyrt at købe 1 kilo-poser med korn i supermarkeder/helsekostbutikker. Kiloprisen falder markant, hvis du køber større portioner ad gangen (min. 12-15 kg), eller køber kornet direkte hos en øko-landmand (bemærk, at kornet skal være renset for ukrudt og småsten, så du ikke ødelægger tænder og kværn, og kornets vandindhold må højst være 15 pct.!). Korn kan fryses.

Bedst bedømte opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 1 kg hele økologiske korn (hvede / rug / byg / havre / spisemajs / teff / spisekastanjer / naturris/hirse/alm. durra/kikærter)
Udstyr:
 Kornkværn
 Stor skål
 Lille skål
 Grov/fin melsigte
 Køkkenvægt
 Patentglas/tætsluttende beholder
 Evt. viskestykke

Sådan gør du:

1

Indstil kornkværnen på ønsket formalingsgrad.

2

Placer skål under kværnens udløb til opsamling af mel.

3

Afvej kornmængde i forhold til, hvor meget mel du skal bruge og ønsket udmalingsgrad (læs ”Kend din udmalingsgrad” neden for).

4

Start kværnen og hæld kornet i tragten (læg evt. fugtigt viskestykke over kværnen til at tage melstøvet).

5

Hæld melet i melsigte og ryst forsigtigt over skål, til du har den ønskede mængde mel. Gem de frasigtede skaldele og brug dem fx til panering eller hjemmelavet fiberdrys.

6

Hæld sigtet mel i patentglas og opbevar i mørkt køkkenskab.

Fif & Råd:
7

• Mel bør opbevares tørt og ikke for varmt (15-25 grader), og aldrig i nærheden af stærkt lugtende varer. Friskkværnet mel bør anvendes inden for max 2 dage, fordi melets indhold af sund kimolie hurtigt harskner!

8

• Melkværne findes i alle størrelser og prisklasser. Den elektriske melkværn på billedet ovenfor er købt brugt på ebay.de for 700 kr. Den kværner uden problemer alle slags frø og kerner, og kan indstilles til ønsket formalingsgrad.

9

• Brød bagt på hjemmemalet mel bliver mørkere, end brød bagt på valsemøllemel, dels pga. melets indhold af kimolie, dels fordi melet ikke er helt så finmalet som valsemøllens. Citronsaft kan delvist afhjælpe mørkningen (2 spsk. citronsaft pr. kg mel).

10

• Korn bør opbevares tørt for at undgå mug og skimmel.

11

• Vær opmærksom på, at rug kan blive ramt af meldrøje, en særlig giftig svamp. Meldrøje er heldigvis let at kende på sine aflange forvoksede, sorte kerner. De vil normalt være sorteret fra, når man køber korn hos en forhandler, men hold for en sikkerheds skyld øje med dem!

12

• Korn m.v. skal være tørt inden maling!

13

• Det er dyrt at købe 1 kilo-poser med korn i supermarkeder/helsekostbutikker. Kiloprisen falder markant, hvis du køber større portioner ad gangen (min. 12-15 kg), eller køber kornet direkte hos en øko-landmand (bemærk, at kornet skal være renset for ukrudt og småsten, så du ikke ødelægger tænder og kværn, og kornets vandindhold må højst være 15 pct.!). Korn kan fryses.

Mel

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!