Løgpulver

Reelt tidsforbrug10 min.Samlet tidsforbrug9 timer

Sæson: Hele året Der er ingen grund til at betale næsten 500 kr. kiloet for løg-pulver, når du kan lave det langt bedre selv for næsten ingen penge.

Bedømmelse
Løgpulver anvendes især til saucer, dressinger, dip, rub, marinader, barbecuesauce og krydderiblandinger. Løgpulverets fulde aroma kommer frem ved tilberedningen.
AfHenry Olsen

Ingredienser

1 kg løg (zittauer)
Udstyr:
Dehydrator/varmluftsovn m/ovnlåge på klem
Spækbræt
Køkkenkniv
Mandolinjern
Krydderikværn/morter/foodprocessor/blender
Sigte
Patentglas/lufttæt beholder

Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Pil og skyl løgene og snit dem i 2-3 mm tykke ringe på mandolinjernet.

2

Del løgringene og fordel dem på tørrebakker/bageplader, lad tørre i ca. 8 timer ved 70 grader. Vend løgene undervejs for at lette udtørringen.

3

Udtørringen er færdig, når løgene knaser mellem fingrene. Lad løgringene ligge i eftervarmen 1 times tid, og tør dem derefter i yderligere 1-2 timer, så evt. restvæske også kommer ud.

4

Køl ned og blend ringene fint i krydderikværnen.

5

Sigt løgpulveret og giv større smuler endnu en tur i kværnen.

6

Hæld det hjemmelavede løgpulver på patentglas og opbevar mørkt og ikke for varmt.
Løgpulver fremstilles af sædvanligvis af zittauerløg, men alle løg kan tørres til pulver.

7

Løgringene fordeles jævnt i tørrebakken og sættes til udtørring.

8

Selv om løgringene virker knastørre, anbefales det at tørre dem en ekstra gang, så evt. restvæske i midten af større stykker også tørres ud, ellers klumper pulveret.

9

Løgpulver kan erstatte friske løg smagsmæssigt, og anvendes i et utal af retter.

Fif & Råd
10

• Korrekt tørret løgpulver kan holde sig i flere år, hvis det opbevares mørkt og ikke for varmt.

11

• 1 kg rå løg giver ca. 115 gr tørret løg-pulver.

12

• En strøgen teske løg-pulver svarer til ca. 30 gr. rå løg.

13

• Ved at anvende et mandolinjern, så løgringene bliver lige tykke, sikrer du, at løgene udtørrer nogenlunde samtidig.

14

• Løg kan være stærkt irriterende for øjne og næse, så det anbefales at placere dehydratoren udendørs, når du tørrer løg. Husk at vaske tørre-bakkerne grundigt med vand og sæbe, når du er færdig!

15

• Det er vigtigt, at løgstykkerne er fuldkommen udtørrede, inden de blendes, da evt. restvæde vil forringe holdbarheden og få løgpulveret til at klumpe. Restvæde kan gemme sig i midten af større stykker. Derfor er det en fordel at lade evt. restvæde brede sig ud i løgringene ved eftervarmen i 1 time, og derefter tørre dem i yderligere 1-2 timer.

16

• Klumper løgpulveret, så spred det ud på en bageplade beklædt med bagepapir og giv det ½-1 time i ovnen ved 70 grader (ikke varmluft!). Rør i pulveret undervejs. Varmen får pulverets koncentrerede sukkerindhold til at karamellisere, og ændrer løgpulverets smag markant. Du kan med garanti ikke købe karamelliseret løgpulver nogen steder, så det er absolut et forsøg værd!

17

• Løgpulver anvendes især til saucer, dressinger, dip, rub, marinader, barbecuesauce og krydderiblandinger. Løgpulverets fulde aroma kommer frem ved tilberedningen.

18

• Anvender du en bageovn til tørringen, så bemærk, at ovnlågen bør stå på klem, så dampen fra løgene kan slippe ud.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 1 kg løg (zittauer)
Udstyr:
 Dehydrator/varmluftsovn m/ovnlåge på klem
 Spækbræt
 Køkkenkniv
 Mandolinjern
 Krydderikværn/morter/foodprocessor/blender
 Sigte
 Patentglas/lufttæt beholder

Sådan gør du:

1

Pil og skyl løgene og snit dem i 2-3 mm tykke ringe på mandolinjernet.

2

Del løgringene og fordel dem på tørrebakker/bageplader, lad tørre i ca. 8 timer ved 70 grader. Vend løgene undervejs for at lette udtørringen.

3

Udtørringen er færdig, når løgene knaser mellem fingrene. Lad løgringene ligge i eftervarmen 1 times tid, og tør dem derefter i yderligere 1-2 timer, så evt. restvæske også kommer ud.

4

Køl ned og blend ringene fint i krydderikværnen.

5

Sigt løgpulveret og giv større smuler endnu en tur i kværnen.

6

Hæld det hjemmelavede løgpulver på patentglas og opbevar mørkt og ikke for varmt.
Løgpulver fremstilles af sædvanligvis af zittauerløg, men alle løg kan tørres til pulver.

7

Løgringene fordeles jævnt i tørrebakken og sættes til udtørring.

8

Selv om løgringene virker knastørre, anbefales det at tørre dem en ekstra gang, så evt. restvæske i midten af større stykker også tørres ud, ellers klumper pulveret.

9

Løgpulver kan erstatte friske løg smagsmæssigt, og anvendes i et utal af retter.

Fif & Råd
10

• Korrekt tørret løgpulver kan holde sig i flere år, hvis det opbevares mørkt og ikke for varmt.

11

• 1 kg rå løg giver ca. 115 gr tørret løg-pulver.

12

• En strøgen teske løg-pulver svarer til ca. 30 gr. rå løg.

13

• Ved at anvende et mandolinjern, så løgringene bliver lige tykke, sikrer du, at løgene udtørrer nogenlunde samtidig.

14

• Løg kan være stærkt irriterende for øjne og næse, så det anbefales at placere dehydratoren udendørs, når du tørrer løg. Husk at vaske tørre-bakkerne grundigt med vand og sæbe, når du er færdig!

15

• Det er vigtigt, at løgstykkerne er fuldkommen udtørrede, inden de blendes, da evt. restvæde vil forringe holdbarheden og få løgpulveret til at klumpe. Restvæde kan gemme sig i midten af større stykker. Derfor er det en fordel at lade evt. restvæde brede sig ud i løgringene ved eftervarmen i 1 time, og derefter tørre dem i yderligere 1-2 timer.

16

• Klumper løgpulveret, så spred det ud på en bageplade beklædt med bagepapir og giv det ½-1 time i ovnen ved 70 grader (ikke varmluft!). Rør i pulveret undervejs. Varmen får pulverets koncentrerede sukkerindhold til at karamellisere, og ændrer løgpulverets smag markant. Du kan med garanti ikke købe karamelliseret løgpulver nogen steder, så det er absolut et forsøg værd!

17

• Løgpulver anvendes især til saucer, dressinger, dip, rub, marinader, barbecuesauce og krydderiblandinger. Løgpulverets fulde aroma kommer frem ved tilberedningen.

18

• Anvender du en bageovn til tørringen, så bemærk, at ovnlågen bør stå på klem, så dampen fra løgene kan slippe ud.

Løgpulver

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!