Krydderurter

Reelt tidsforbrug10 min.Samlet tidsforbrug2 timer

Sæson: Hele året Siden oldtiden har mennesket tørret og gemt sommerens overflod af sunde urter til vinteren til medicin, urtete, duftspredere og smagsgivere

Bedømmelse
Mikroorganismer kan ikke trives og formere sig, når vandindholdet i en fødevare kommer under 15 pct. Det er det lave vandindhold, som er forklaringen på, at tørrede fødevarer kan holde sig i årevis.
AfHenry Olsen

Gode urter til tørring:

Citronverbena
Fennikel med stilk
Estragon
Løvstikke
Oregano
Salvie
Rosmarin
Timian
Udstyr:
Dehydrator/bageovn
Patentglas/syltetøjsglas/lufttæt beholder
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Pluk urter sidst på formiddagen, når duggen er væk, skyl dem fri for evt. jord og dup dem forsigtigt tørre med et rent viskestykke.

2

Læg urterne til tørring i dehydrator ved max. 40 grader eller i varmluftsovn ved lavest mulig varmegrad og med ovnlågen på klem (fx med grydeske), så dampen kan slippe ud.

3

Tør urterne til de er sprøde og knækker ved mindste berøring.

4

Smuldr de tørrede urteblade i mindre stykker, læg dem i patentglas og opbevar i tørt og mørkt køkkenskab.

5

Bemærk: Hvis vejret og de fysiske muligheder er til det, kan urter også tørres udendørs:
Pluk urterne, pil de nederste blade af stænglerne og bind dem sammen i små bundter.
Hæng bundterne med hovederne nedad et tørt, lunt og luftigt sted i 10-14 dage, fx udhus, loft eller fyrrum.

Fif & Råd:
6

• Tørrede urter kan holde på smags- og indholdsstoffer i op til 12 måneder i lufttætte beholdere, hvis de opbevares mørkt ved 15 grader, 6 måneder ved 25 grader.

7

• Mikroorganismer kan ikke trives og formere sig, når vandindholdet i en fødevare kommer under 15 pct. Det er netop det lave vandindhold, som er forklaringen på, at korrekt tørrede urter kan holde sig i årevis, når de opbevares korrekt i lufttæt beholder i tørt og mørkt køkkenskab.

8

• Tør kun modne, rene og ubeskadigede urter. Sanker du, så led efter urter, hvor der ikke er sprøjtet eller forurenet, fx i skoven, på enge og ved stranden. Pluk i tørvejr og helst sidst på formiddagen, når duggen er væk. Brug evt. en illustreret blomsterbog til arts-genkendelse, så du ikke risikerer at komme hjem med giftige planter!

9

• Af hensyn til smagen, men især for at nedbringe risikoen for mikroorganismer, er det vigtigt, at urter tørres hurtigt. Tørretemperaturen må dog aldrig komme over 40 grader, så fordamper smagsstofferne og vitaminerne

10

• Tør til urterne er sprøde og knasende.

11

• Dild, basilikum, koriander og kørvel egner sig ikke til tørring, de mister smag.

12

• Der er masser af penge i fødevaresvindel, også når det gælder krydderier og krydderurter. I 2017 afslørede Forbrugerrådet Tænk således i en test, at der var iblandet visne blade fra oliventræer, soløjetræer og myrte i fire ud af 10 oregano-produkter. Mærkerne Änglemark, Roberto Krydderier Oregano og Kilic Oregano indeholdt mellem 30 og 50 pct. blade, mens Budget fra Salling Group indeholdt 30 pct. blade.

13

• Bogen ”Urtekalenderen”, udgivet af Foreningen Land & By, oplister, hvornår på året det er bedst at plukke forskellige urter.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 Citronverbena
 Fennikel med stilk
 Estragon
 Løvstikke
 Oregano
 Salvie
 Rosmarin
 Timian
Udstyr:
 Dehydrator/bageovn
 Patentglas/syltetøjsglas/lufttæt beholder

Sådan gør du:

1

Pluk urter sidst på formiddagen, når duggen er væk, skyl dem fri for evt. jord og dup dem forsigtigt tørre med et rent viskestykke.

2

Læg urterne til tørring i dehydrator ved max. 40 grader eller i varmluftsovn ved lavest mulig varmegrad og med ovnlågen på klem (fx med grydeske), så dampen kan slippe ud.

3

Tør urterne til de er sprøde og knækker ved mindste berøring.

4

Smuldr de tørrede urteblade i mindre stykker, læg dem i patentglas og opbevar i tørt og mørkt køkkenskab.

5

Bemærk: Hvis vejret og de fysiske muligheder er til det, kan urter også tørres udendørs:
Pluk urterne, pil de nederste blade af stænglerne og bind dem sammen i små bundter.
Hæng bundterne med hovederne nedad et tørt, lunt og luftigt sted i 10-14 dage, fx udhus, loft eller fyrrum.

Fif & Råd:
6

• Tørrede urter kan holde på smags- og indholdsstoffer i op til 12 måneder i lufttætte beholdere, hvis de opbevares mørkt ved 15 grader, 6 måneder ved 25 grader.

7

• Mikroorganismer kan ikke trives og formere sig, når vandindholdet i en fødevare kommer under 15 pct. Det er netop det lave vandindhold, som er forklaringen på, at korrekt tørrede urter kan holde sig i årevis, når de opbevares korrekt i lufttæt beholder i tørt og mørkt køkkenskab.

8

• Tør kun modne, rene og ubeskadigede urter. Sanker du, så led efter urter, hvor der ikke er sprøjtet eller forurenet, fx i skoven, på enge og ved stranden. Pluk i tørvejr og helst sidst på formiddagen, når duggen er væk. Brug evt. en illustreret blomsterbog til arts-genkendelse, så du ikke risikerer at komme hjem med giftige planter!

9

• Af hensyn til smagen, men især for at nedbringe risikoen for mikroorganismer, er det vigtigt, at urter tørres hurtigt. Tørretemperaturen må dog aldrig komme over 40 grader, så fordamper smagsstofferne og vitaminerne

10

• Tør til urterne er sprøde og knasende.

11

• Dild, basilikum, koriander og kørvel egner sig ikke til tørring, de mister smag.

12

• Der er masser af penge i fødevaresvindel, også når det gælder krydderier og krydderurter. I 2017 afslørede Forbrugerrådet Tænk således i en test, at der var iblandet visne blade fra oliventræer, soløjetræer og myrte i fire ud af 10 oregano-produkter. Mærkerne Änglemark, Roberto Krydderier Oregano og Kilic Oregano indeholdt mellem 30 og 50 pct. blade, mens Budget fra Salling Group indeholdt 30 pct. blade.

13

• Bogen ”Urtekalenderen”, udgivet af Foreningen Land & By, oplister, hvornår på året det er bedst at plukke forskellige urter.

Krydderurter

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!