
Krydderurter
Sæson: Hele året Siden oldtiden har mennesket tørret og gemt sommerens overflod af sunde urter til vinteren til medicin, urtete, duftspredere og smagsgivere
Mikroorganismer kan ikke trives og formere sig, når vandindholdet i en fødevare kommer under 15 pct. Det er det lave vandindhold, som er forklaringen på, at tørrede fødevarer kan holde sig i årevis.Gode urter til tørring:
Det danske klima er generelt for fugtigt til udendørs tørring af fødevarer. Det går dog an med urter under ekstreme hedebølger, hvis urterne hænger et skyggefuldt sted med god luftcirkulation.
Aromastofferne i krydderurter bevares bedst, hvis urterne tørres ved max. 30 grader, men så lave temperaturer kan moderne varmluftsovne ikke indstilles til. Derfor vælger mange at tørre i en dehydrator (tørremaskine). De koster fra ca. 200 kr. og bruger langt mindre energi end ovne.
Bemærk, at de fleste dehydratorer virker i intervallet 40-70 grader C, og det er for varmt til tørring af urter! Enkelte dehydratorer virker fra 30-35 grader, nogle giver desuden mulighed for, at man kan stille flasker og skåle ind i dem, så de også kan anvendes som varmeskab til syrning af fx surmælksprodukter.
En dehydrator virker ved at blæse varm luft igennem et antal bakker, op til 10. Det giver en mere ensartet tørring og sikrer, at krydderurterne bliver mere smagfulde og at flere vitaminer bevares.
Sådan gør du:
Pluk urter sidst på formiddagen, når duggen er væk, skyl dem fri for evt. jord og dup dem forsigtigt tørre med et rent viskestykke.
Læg urterne til tørring i dehydrator ved max. 40 grader eller i varmluftsovn ved lavest mulig varmegrad og med ovnlågen på klem (fx med grydeske), så dampen kan slippe ud.
Tør urterne til de er sprøde og knækker ved mindste berøring.
Smuldr de tørrede urteblade i mindre stykker, læg dem i patentglas og opbevar i tørt og mørkt køkkenskab.
Bemærk: Hvis vejret og de fysiske muligheder er til det, kan urter også tørres udendørs:
Pluk urterne, pil de nederste blade af stænglerne og bind dem sammen i små bundter.
Hæng bundterne med hovederne nedad et tørt, lunt og luftigt sted i 10-14 dage, fx udhus, loft eller fyrrum.
• Tørrede urter kan holde på smags- og indholdsstoffer i op til 12 måneder i lufttætte beholdere, hvis de opbevares mørkt ved 15 grader, 6 måneder ved 25 grader.
• Mikroorganismer kan ikke trives og formere sig, når vandindholdet i en fødevare kommer under 15 pct. Det er netop det lave vandindhold, som er forklaringen på, at korrekt tørrede urter kan holde sig i årevis, når de opbevares korrekt i lufttæt beholder i tørt og mørkt køkkenskab.
• Tør kun modne, rene og ubeskadigede urter. Sanker du, så led efter urter, hvor der ikke er sprøjtet eller forurenet, fx i skoven, på enge og ved stranden. Pluk i tørvejr og helst sidst på formiddagen, når duggen er væk. Brug evt. en illustreret blomsterbog til arts-genkendelse, så du ikke risikerer at komme hjem med giftige planter!
• Af hensyn til smagen, men især for at nedbringe risikoen for mikroorganismer, er det vigtigt, at urter tørres hurtigt. Tørretemperaturen må dog aldrig komme over 40 grader, så fordamper smagsstofferne og vitaminerne
• Tør til urterne er sprøde og knasende.
• Dild, basilikum, koriander og kørvel egner sig ikke til tørring, de mister smag.
• Der er masser af penge i fødevaresvindel, også når det gælder krydderier og krydderurter. I 2017 afslørede Forbrugerrådet Tænk således i en test, at der var iblandet visne blade fra oliventræer, soløjetræer og myrte i fire ud af 10 oregano-produkter. Mærkerne Änglemark, Roberto Krydderier Oregano og Kilic Oregano indeholdt mellem 30 og 50 pct. blade, mens Budget fra Salling Group indeholdt 30 pct. blade.
• Bogen ”Urtekalenderen”, udgivet af Foreningen Land & By, oplister, hvornår på året det er bedst at plukke forskellige urter.
Mest populære opskrifter
Ingredienser
Sådan gør du:
Pluk urter sidst på formiddagen, når duggen er væk, skyl dem fri for evt. jord og dup dem forsigtigt tørre med et rent viskestykke.
Læg urterne til tørring i dehydrator ved max. 40 grader eller i varmluftsovn ved lavest mulig varmegrad og med ovnlågen på klem (fx med grydeske), så dampen kan slippe ud.
Tør urterne til de er sprøde og knækker ved mindste berøring.
Smuldr de tørrede urteblade i mindre stykker, læg dem i patentglas og opbevar i tørt og mørkt køkkenskab.
Bemærk: Hvis vejret og de fysiske muligheder er til det, kan urter også tørres udendørs:
Pluk urterne, pil de nederste blade af stænglerne og bind dem sammen i små bundter.
Hæng bundterne med hovederne nedad et tørt, lunt og luftigt sted i 10-14 dage, fx udhus, loft eller fyrrum.
• Tørrede urter kan holde på smags- og indholdsstoffer i op til 12 måneder i lufttætte beholdere, hvis de opbevares mørkt ved 15 grader, 6 måneder ved 25 grader.
• Mikroorganismer kan ikke trives og formere sig, når vandindholdet i en fødevare kommer under 15 pct. Det er netop det lave vandindhold, som er forklaringen på, at korrekt tørrede urter kan holde sig i årevis, når de opbevares korrekt i lufttæt beholder i tørt og mørkt køkkenskab.
• Tør kun modne, rene og ubeskadigede urter. Sanker du, så led efter urter, hvor der ikke er sprøjtet eller forurenet, fx i skoven, på enge og ved stranden. Pluk i tørvejr og helst sidst på formiddagen, når duggen er væk. Brug evt. en illustreret blomsterbog til arts-genkendelse, så du ikke risikerer at komme hjem med giftige planter!
• Af hensyn til smagen, men især for at nedbringe risikoen for mikroorganismer, er det vigtigt, at urter tørres hurtigt. Tørretemperaturen må dog aldrig komme over 40 grader, så fordamper smagsstofferne og vitaminerne
• Tør til urterne er sprøde og knasende.
• Dild, basilikum, koriander og kørvel egner sig ikke til tørring, de mister smag.
• Der er masser af penge i fødevaresvindel, også når det gælder krydderier og krydderurter. I 2017 afslørede Forbrugerrådet Tænk således i en test, at der var iblandet visne blade fra oliventræer, soløjetræer og myrte i fire ud af 10 oregano-produkter. Mærkerne Änglemark, Roberto Krydderier Oregano og Kilic Oregano indeholdt mellem 30 og 50 pct. blade, mens Budget fra Salling Group indeholdt 30 pct. blade.
• Bogen ”Urtekalenderen”, udgivet af Foreningen Land & By, oplister, hvornår på året det er bedst at plukke forskellige urter.