Print Options:

Konc. tomatpasta

ANTAL PORTIONER10 PortionerSamlet arbejdstid1 timeReel arbejdstid 7 timer

Det kræver tålmodighed at lave koncentreret tomatpasta – til gengæld får du en skøn karamelliseret umami-smag ulig industriens sure dåsesmag

Opskrift koncentreret tomatpasta

 1 kg fuldmodne tomater, helst San Marzano
 0,50 tsk. salt
 0,50 dl. olivenolie
 2 spsk. citronsaft
 Vodka/atamon
Udstyr:
 Varmluftovn m/ovnlåge på klem.
 Gryde
 Spækbræt
 Køkkenkniv
 Stavblender/blender/foodprocessor
 Skål
 Sigte
 Grydeske
 Silikone-/gummispatel
 Patentglas, små
1

Rengør, skold og desinficér patentglas ved at skylle dem i vodka eller lunkent vand tilsat 2 spsk. atamon pr. liter vand.

Hjemmelavet konc. tomatpasta opskrift

2

Skyl tomaterne, skær i både, fjern frø og kerner, så kun kødet er tilbage, og lad simre under jævnlig omrøring til massen er tyk og reduceret til ½-2/3 (ca. 2-3 timer).

Opskrift konc. tomatpasta hjemmelavet

3

Blend tomatmassen og pres den gennem sigte med grydeske, smid frø og skind ud. Tilsæt salt, olie og citronsaft, hæld tilbage i gryden, rør rundt og kog kort op.

Hjemmelavet konc. tomatpasta opskrift

4

Smør bradepanden med olie og spred tomatmassen jævnt ud over fladen.

Hjemmelavet konc. tomatpasta opskrift

5

Bradepanden placeres midt i ovn og tørres ved 90 grader varmluft i 3-4 timer. Lad ovnlågen stå på klem, så dampen kan slippe ud!

6

Tag bagepladen ud af ovnen hvert 15. minut, rør rundt og jævn massen ud igen. Skrab karamelliserede stykker langs siderne sammen og bland i massen.

7

Sænk ovntemperaturen til 70 grader C, når tomatmassen er reduceret med 1/3 (ca. 1 time). Rør og skrab fortsat hvert 15. minut.

8

Tomatmassen reduceres til en tyk, stiv og lidt klæbrig koncentreret tomatpasta (ca. 2-3 timer), inden den tages ud af ovnen og køles ned.

Hjemmelavet konc. tomatpasta opskrift

9

Skrab den koncentrerede tomatpasta ned i patentglas. Pres pastaen godt ned med en ske for at sikre, at der ikke er lufthuller. Slut af med et tykt ”låg” af olivenolie i toppen for at konservere pastaen.

Fif & Råd:
10

• Din hjemmelavede koncentrerede tomatpasta kan holde sig uåbnet i køleskab i op til et år, og flere måneder i et mørkt og ikke for varmt køkkenskab. Kan også fryses.

11

• Brug evt. et æggeur til at sikre, at du husker at få rørt rundt i tomatmassen hvert 15. minut, så den ikke brænder på.

12

• Alle fuldmodne tomater kan bruges til konc. tomatpasta og -puré. De fleste italienere foretrækker dog San Marzano-tomater, dels pga. sortens høje tørstofindhold, dels pga. deres mere intens smag og tyndere skind, der er nemt at flå af.

13

• Tidligere gemte italienske landbo-kvinder sommerens tomathøst til vinteren i form af koncentreret tomatpasta, som blot blev blandet op med vand, når de skulle bruge den.

14

• Koncentreret tomatpasta bruges især til at tilføje dybde og umami-smag til saucer og sammenkogte retter.

15

• Tomatmassen kan godt reduceres i en dehydrator i stedet for ovn, den mister dog noget af sin intense karamelagtige smag. Tomatmassen kan fint reduceres i gryde uden brug af ovn/dehydrator, tomaterne brænder dog nemt på, hvis der ikke røres jævnligt.

16

• Den frasigtede tomatpulp kan med fordel udtørres i dehydrator/varmluftsovn og kværnes til tomatpulver (Læs ”Tomatpulver”).

-

Portioner 10