Kokosolie

Reelt tidsforbrug1 timeSamlet tidsforbrug12 timer

Sæson: Hele året Kokospalmen kaldes ”Livets Træ” i Asien, hvor nødderne bl.a. bruges til at fremstille olie, saft, mel, mælk og smør. Det er overraskende nemt at lave sin egen kokosolie, kokosmel, kokosmælk og kokossmør..

Bedømmelse
Kokosoliens høje indhold af mættede fedtsyrer er fremragende til stegning, fordi olien ikke producerer skadelige biprodukter ved høj opvarmning.
AfHenry Thingvad
Antalortion

Ingredienser

5 kg kokosnødder
2 l kogende vand
Udstyr:
Foodprocessor
Stor skål/gryde
Køkkenkniv
Skærebræt
Sigte
Nøddemælkspose/osteklæde/viskestykke
Hammer og skruetrækker
Patentglas/lufttæt beholder
Evt. kartoffelskræller
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Bank skruetrækkeren gennem de 3 små spirehuller i toppen af kokosnødden og hæld kokossaften i en skål.

2

Bank med hammeren (eller bagsiden af en stor kniv) hele vejen rundt om kokosnødden, mens den rulles rundt. Når der er banket længe nok, vil nødden flække af sig selv.

3

Skrab det hvide frugtkød ud af skallen med køkkenkniv og skræl evt. den brune hinde af med kartoffelskræller.

4

Giv frugtkødet en tur i foodprocessoren til det bliver så fint som muligt.

5

Hæld frugtkødet i stor skål, hæld 1 liter kogende vand over og køl ned.

6

Når massen er fingervarmt, presses frugtkødet mellem fingrene, så kokosolien gnides ud i vandet. Pres 20-30 minutter.

7

Si kokosmælken gennem sigte foret med nøddeklæde, og pres til sidst klædet hårdt sammen, så du får den sidste olieholdige mælk ud.

8

Gentag processen 2-4 gange med et nyt hold kogende vand hver gang.

9

Sæt kokosmælken i køleskab til næste dag, så olien kan nå at samle sig og stige til tops, hvor den lægger sig som en størknet klump øverst.

10

Næste dag fjernes kokosklumpen, lægges i gryde og bringes i kog ved middel varme.

11

Efterhånden som vandet fordamper, ændrer kokosmælken udseende fra grumset hvid til klar og gennemsigtig kokosolie. Kog olien til den ikke længere bruser – dermed er rest-vandet kogt væk.

12

Hæld kokosolien i patentglas, men undgå at medtage de affaldsstoffer, som har samlet sig i bunden af gryden. Opbevar i køleskab.

Fif & Råd:
13

• Vælg kokosnødder, hvor skallen er hel og de 3 spirehuller ubeskadigede. Uden kokossaft er nødden gammel. Ryst derfor altid kokosnødden og hør, om det skvulper, inden du køber den.

14

• Kokoskød har 30-60 pct. fedtindhold (mættede fedtsyrer), og indeholder desuden store mængder B- og C-vitaminer, kalk og fosfor. Kokosolie bliver fast ved temperaturer under 24 grader.

15

• Friske kokosnødder kan købes hos de fleste asiatiske eller mellemøstlige grønthandlere, hvor de i øvrigt ofte er billigere end i supermarkederne.

16

• Kødet og vandet fra unge kokosnødder er velegnet til kokos-sorbet. Det er ofte muligt at købe unge kokosnødder hos etniske grønthandlere, især asiatiske.

17

• Kødet fra brune kokosnødder bruges især til kokoscreme, kokosmælk, kokosmel, sæbe og shampoo.

18

• Botanisk set er en kokosnød ikke en nød, men en stenfrugt. Kokosnødden er ca. et år om at blive moden – til gengæld kan træet blomstre op til 13 gange årligt, så der stort set altid er modne nødder på træet.

19

• Kokosoliens høje indhold af mættede fedtsyrer er fremragende til stegning, fordi olien ikke producerer skadelige biprodukter ved høj opvarmning. Kokosolie bruges ofte i stedet for smør i fx tærtedej, brownies og andet, hvor krydderier vil overdøve smagen af kokos.

20

• Kokosolie er bl.a. effektivt til massageolie, fugtighedscreme, barberskum, læbepomade, glidecreme, solcreme og til behandling af ble-udslæt. Kokosolie anvendes desuden til behandling af træmøbler og som pudsecreme til læder.

21

22

Det er uhyre nemt at fremstille kokosolie – og af pulpen kan du lave din egen kokosmælk, kokossmør og kokosmel.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 5 kg kokosnødder
 2 l kogende vand
Udstyr:
 Foodprocessor
 Stor skål/gryde
 Køkkenkniv
 Skærebræt
 Sigte
 Nøddemælkspose/osteklæde/viskestykke
 Hammer og skruetrækker
 Patentglas/lufttæt beholder
 Evt. kartoffelskræller

Sådan gør du:

1

Bank skruetrækkeren gennem de 3 små spirehuller i toppen af kokosnødden og hæld kokossaften i en skål.

2

Bank med hammeren (eller bagsiden af en stor kniv) hele vejen rundt om kokosnødden, mens den rulles rundt. Når der er banket længe nok, vil nødden flække af sig selv.

3

Skrab det hvide frugtkød ud af skallen med køkkenkniv og skræl evt. den brune hinde af med kartoffelskræller.

4

Giv frugtkødet en tur i foodprocessoren til det bliver så fint som muligt.

5

Hæld frugtkødet i stor skål, hæld 1 liter kogende vand over og køl ned.

6

Når massen er fingervarmt, presses frugtkødet mellem fingrene, så kokosolien gnides ud i vandet. Pres 20-30 minutter.

7

Si kokosmælken gennem sigte foret med nøddeklæde, og pres til sidst klædet hårdt sammen, så du får den sidste olieholdige mælk ud.

8

Gentag processen 2-4 gange med et nyt hold kogende vand hver gang.

9

Sæt kokosmælken i køleskab til næste dag, så olien kan nå at samle sig og stige til tops, hvor den lægger sig som en størknet klump øverst.

10

Næste dag fjernes kokosklumpen, lægges i gryde og bringes i kog ved middel varme.

11

Efterhånden som vandet fordamper, ændrer kokosmælken udseende fra grumset hvid til klar og gennemsigtig kokosolie. Kog olien til den ikke længere bruser – dermed er rest-vandet kogt væk.

12

Hæld kokosolien i patentglas, men undgå at medtage de affaldsstoffer, som har samlet sig i bunden af gryden. Opbevar i køleskab.

Fif & Råd:
13

• Vælg kokosnødder, hvor skallen er hel og de 3 spirehuller ubeskadigede. Uden kokossaft er nødden gammel. Ryst derfor altid kokosnødden og hør, om det skvulper, inden du køber den.

14

• Kokoskød har 30-60 pct. fedtindhold (mættede fedtsyrer), og indeholder desuden store mængder B- og C-vitaminer, kalk og fosfor. Kokosolie bliver fast ved temperaturer under 24 grader.

15

• Friske kokosnødder kan købes hos de fleste asiatiske eller mellemøstlige grønthandlere, hvor de i øvrigt ofte er billigere end i supermarkederne.

16

• Kødet og vandet fra unge kokosnødder er velegnet til kokos-sorbet. Det er ofte muligt at købe unge kokosnødder hos etniske grønthandlere, især asiatiske.

17

• Kødet fra brune kokosnødder bruges især til kokoscreme, kokosmælk, kokosmel, sæbe og shampoo.

18

• Botanisk set er en kokosnød ikke en nød, men en stenfrugt. Kokosnødden er ca. et år om at blive moden – til gengæld kan træet blomstre op til 13 gange årligt, så der stort set altid er modne nødder på træet.

19

• Kokosoliens høje indhold af mættede fedtsyrer er fremragende til stegning, fordi olien ikke producerer skadelige biprodukter ved høj opvarmning. Kokosolie bruges ofte i stedet for smør i fx tærtedej, brownies og andet, hvor krydderier vil overdøve smagen af kokos.

20

• Kokosolie er bl.a. effektivt til massageolie, fugtighedscreme, barberskum, læbepomade, glidecreme, solcreme og til behandling af ble-udslæt. Kokosolie anvendes desuden til behandling af træmøbler og som pudsecreme til læder.

21

22

Det er uhyre nemt at fremstille kokosolie – og af pulpen kan du lave din egen kokosmælk, kokossmør og kokosmel.

Kokosolie

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!