Ketchup

Reelt tidsforbrug20 min.Samlet tidsforbrug40 min.

Sæson: Juli-september Det er ingen sag at lave ketchup, så hvorfor ikke udvikle din helt egen opskrift? 

Bedømmelse
Smag og behag er heldigvis forskellig, så smag dig frem til netop din foretrukne ketchup-opskrift ved fx at variere mængden af krydderurter og andre smagsgivere i denne opskrift.
AfHenry Olsen

Ingredienser

2 kg modne tomater
1 kg madæbler
0,50 løg
3 dl eddike
80 g sukker
3 spsk. salt
1 tsk. friskkværnet peber
2 tsk. stødt sellerifrø
1,50 tsk. merian
1,50 tsk. stødt nelliker
0,50 tsk. korianderfrø
1 tsk. tørret basilikum
0,50 tsk. muskatnød
Evt. 6 tsk. atamon
Udstyr:
Stor gryde
Grydeske
Blender/foodprocessor
Sigte
Tragt
Patentglas
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Skyl tomaterne og skær i både. Skyl og skræl æblerne, fjern kernehusene og skær i både. Pil løgene og skær i både. Blend det hele i foodprocessor.

2

Rengør og desinficer patentglas ved at skylle dem i vodka eller en liter lunkent vand tilsat 2 tsk. atamon pr. liter vand.

3

Hæld tomatmasse og eddike i gryde og kog 15-20 minutter ved middel varme under jævnlig omrøring.

4

Hæld sukker, salt og øvrige krydderier i tomatmassen og kog yderligere i 15 minutter eller til ketchuppen har en passende konsistens.

5

Tag ketchuppen af varmen og pres den gennem sigte. Er konsistensen for tynd, hældes den tilbage i gryden og koges yderligere ned til ønsket konsistens.

6

Køl ketchuppen lidt ned og tilsæt evt. 4 tsk. atamon (bemærk, at atamon mister sin konserveringsevne, hvis ketchuppen er kogende!).

7

Fyld patentglassene med ketchup gennem tragten, mens den endnu er varm, luk og stil til opbevaring i mørkt og køligt køkkenskab.

Fif & Råd:
8

• Uåbnet kan denne hjemmelavede ketchup holde sig i op til seks måneder i mørkt og køligt køkkenskab. Uden atamon som konserveringsmiddel skal du regne med en holdbarhed på max 8-10 dage. Alternativt kan ketchuppen fryses ned, eller du kan koge og fryse tomater ned og anvende dem løbende til fremstilling af mindre portioner ketchup til max 8-10 dages forbrug.

9

• Avler du ikke selv tomater, er det økonomisk mest fordelagtigt at lave ketchup, når supermarkederne dumper priserne på tomater i højsæsonen juli-september. Madæbler kan du ofte få gratis hos haveejere i nabolaget, hvis du spørger pænt.

10

• Der findes tusindvis af ketchup-opskrifter, så denne opskrift er bestemt ikke autoritativ. Eksperimentér fx med ingredienserne i denne opskrift til du når frem til netop din foretrukne ketchup-smag. Du kan fx tage udgangspunkt i denne opskrift og variere mængden af krydderurter og andre ingredienser, men husk at skrive ned, hvad du gør, så du kan ramme din foretrukne ketchup-smag igen.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 2 kg modne tomater
 1 kg madæbler
 0,50 løg
 3 dl eddike
 80 g sukker
 3 spsk. salt
 1 tsk. friskkværnet peber
 2 tsk. stødt sellerifrø
 1,50 tsk. merian
 1,50 tsk. stødt nelliker
 0,50 tsk. korianderfrø
 1 tsk. tørret basilikum
 0,50 tsk. muskatnød
 Evt. 6 tsk. atamon
Udstyr:
 Stor gryde
 Grydeske
 Blender/foodprocessor
 Sigte
 Tragt
 Patentglas

Sådan gør du:

1

Skyl tomaterne og skær i både. Skyl og skræl æblerne, fjern kernehusene og skær i både. Pil løgene og skær i både. Blend det hele i foodprocessor.

2

Rengør og desinficer patentglas ved at skylle dem i vodka eller en liter lunkent vand tilsat 2 tsk. atamon pr. liter vand.

3

Hæld tomatmasse og eddike i gryde og kog 15-20 minutter ved middel varme under jævnlig omrøring.

4

Hæld sukker, salt og øvrige krydderier i tomatmassen og kog yderligere i 15 minutter eller til ketchuppen har en passende konsistens.

5

Tag ketchuppen af varmen og pres den gennem sigte. Er konsistensen for tynd, hældes den tilbage i gryden og koges yderligere ned til ønsket konsistens.

6

Køl ketchuppen lidt ned og tilsæt evt. 4 tsk. atamon (bemærk, at atamon mister sin konserveringsevne, hvis ketchuppen er kogende!).

7

Fyld patentglassene med ketchup gennem tragten, mens den endnu er varm, luk og stil til opbevaring i mørkt og køligt køkkenskab.

Fif & Råd:
8

• Uåbnet kan denne hjemmelavede ketchup holde sig i op til seks måneder i mørkt og køligt køkkenskab. Uden atamon som konserveringsmiddel skal du regne med en holdbarhed på max 8-10 dage. Alternativt kan ketchuppen fryses ned, eller du kan koge og fryse tomater ned og anvende dem løbende til fremstilling af mindre portioner ketchup til max 8-10 dages forbrug.

9

• Avler du ikke selv tomater, er det økonomisk mest fordelagtigt at lave ketchup, når supermarkederne dumper priserne på tomater i højsæsonen juli-september. Madæbler kan du ofte få gratis hos haveejere i nabolaget, hvis du spørger pænt.

10

• Der findes tusindvis af ketchup-opskrifter, så denne opskrift er bestemt ikke autoritativ. Eksperimentér fx med ingredienserne i denne opskrift til du når frem til netop din foretrukne ketchup-smag. Du kan fx tage udgangspunkt i denne opskrift og variere mængden af krydderurter og andre ingredienser, men husk at skrive ned, hvad du gør, så du kan ramme din foretrukne ketchup-smag igen.

Ketchup

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!