Jordbærmarmelade

Reelt tidsforbrug15 min.Samlet tidsforbrug15 min.

Sæson: Juni-september Denne lækre opskrift på jordbærmarmelade kan bla. også anvendes til at lave marmelade af hindbær, solbær og brombær.

Bedømmelse
Det er nemt og hurtigt at lave marmelade – og du bestemmer helt selv, hvor sød den skal være, og om der skal tilsættes fortyknings- og konserveringsmidler eller ej.
AfHenry Olsen

Ingredienser

1 kg friske og fuldmodne jordbær/hindbær/solbær/brombær
500 g sukker
2 tsk. melatin (geleringspulver)/kartoffelmel
Evt. atamon
Udstyr:
Gryde
Grydeske
Skærebræt
Dørslag
Urtekniv
Tragt
Patentglas, 3 x 500 ml.
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Rengør, skold og desinficer patentglas ved at skylle dem i vodka eller varmt vand tilsat 2 spsk. atamon pr. liter vand.

2

Rens bærrene, fjern blade og stilke og skær evt. bløde dele væk.

3

Kog bærrene i 3-4 minutter under omrøring.

4

Tilsæt sukker og kog videre i 3-4 minutter under omrøring.

5

Bland melatin med 2 spsk. sukker.

6

Tag gryden af varmen og drys langsomt (!) melatin- og sukkerblandingen i gryden under konstant omrøring.

7

Varm marmeladen op til kogepunktet, lad simre et par minutter og fjern skum fra overfladen.

8

Hæld den færdige marmelade på patentglas og luk straks.

Fif & Råd:
9

• Hjemmelavet marmelade med konserveringsmidler i form af melatin kan i uåbnet tilstand holde sig i op til et år i køleskab eller et mørkt og køligt køkkenskab. Nedbrydningsprocessen starter for alvor, når der tages hul på glasset, så af hensyn til holdbarheden er det vigtigt kun at bruge rene skeer i marmeladen!

10

• Mange børn bryder sig ikke om ”klumper” af bær i marmeladen. Klumperne elimineres nemt med en stavblender. Tag gryden af varmen og kør marmeladen igennem med stavblenderen i et par minutter, fjern skum fra overfladen og hæld marmeladen på patentglas. Purémølle og foodprocessor kan også bruges, men husk af køle marmeladen lidt ned først!

11

• Hjemmelavet marmelade er en glimrende værtindegave. Pynt evt. glasset med et gavebånd og en hjemmelavet etiket - eller print en af de mange etiketter, som findes gratis på nettet (Læs ”Etiketter”).

12

• Man kan sagtens lave marmelade af frosne jordbær fra supermarkedet. Vær dog opmærksom på, at marmelade af frosne bær ofte får en mere flydende konsistens. Det klares ved at tilsætte en smule mere melatin/pektin eller kartoffelmel opløst i vand i meljævner. Bemærk, at kartoffelmel ikke må koge med, så bliver marmeladen ”lang”, som det hedder, i konsistensen!

13

• Husk altid at smage din hjemmelavede marmelade til, inden du hælder den på glas. Er smagen for sur, fordi bærrene måske ikke var helt modne, så tilsæt gradvist mere sukker til du er tilfreds.

14

• Der er mulighed for at plukke gratis bær over alt i det danske sommerland. På hjemmesiden sanker.dk
kan du se, hvor du kan sanke gratis frugt, bær og meget andet tæt ved dig.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 1 kg friske og fuldmodne jordbær/hindbær/solbær/brombær
 500 g sukker
 2 tsk. melatin (geleringspulver)/kartoffelmel
 Evt. atamon
Udstyr:
 Gryde
 Grydeske
 Skærebræt
 Dørslag
 Urtekniv
 Tragt
 Patentglas, 3 x 500 ml.

Sådan gør du:

1

Rengør, skold og desinficer patentglas ved at skylle dem i vodka eller varmt vand tilsat 2 spsk. atamon pr. liter vand.

2

Rens bærrene, fjern blade og stilke og skær evt. bløde dele væk.

3

Kog bærrene i 3-4 minutter under omrøring.

4

Tilsæt sukker og kog videre i 3-4 minutter under omrøring.

5

Bland melatin med 2 spsk. sukker.

6

Tag gryden af varmen og drys langsomt (!) melatin- og sukkerblandingen i gryden under konstant omrøring.

7

Varm marmeladen op til kogepunktet, lad simre et par minutter og fjern skum fra overfladen.

8

Hæld den færdige marmelade på patentglas og luk straks.

Fif & Råd:
9

• Hjemmelavet marmelade med konserveringsmidler i form af melatin kan i uåbnet tilstand holde sig i op til et år i køleskab eller et mørkt og køligt køkkenskab. Nedbrydningsprocessen starter for alvor, når der tages hul på glasset, så af hensyn til holdbarheden er det vigtigt kun at bruge rene skeer i marmeladen!

10

• Mange børn bryder sig ikke om ”klumper” af bær i marmeladen. Klumperne elimineres nemt med en stavblender. Tag gryden af varmen og kør marmeladen igennem med stavblenderen i et par minutter, fjern skum fra overfladen og hæld marmeladen på patentglas. Purémølle og foodprocessor kan også bruges, men husk af køle marmeladen lidt ned først!

11

• Hjemmelavet marmelade er en glimrende værtindegave. Pynt evt. glasset med et gavebånd og en hjemmelavet etiket - eller print en af de mange etiketter, som findes gratis på nettet (Læs ”Etiketter”).

12

• Man kan sagtens lave marmelade af frosne jordbær fra supermarkedet. Vær dog opmærksom på, at marmelade af frosne bær ofte får en mere flydende konsistens. Det klares ved at tilsætte en smule mere melatin/pektin eller kartoffelmel opløst i vand i meljævner. Bemærk, at kartoffelmel ikke må koge med, så bliver marmeladen ”lang”, som det hedder, i konsistensen!

13

• Husk altid at smage din hjemmelavede marmelade til, inden du hælder den på glas. Er smagen for sur, fordi bærrene måske ikke var helt modne, så tilsæt gradvist mere sukker til du er tilfreds.

14

• Der er mulighed for at plukke gratis bær over alt i det danske sommerland. På hjemmesiden sanker.dk
kan du se, hvor du kan sanke gratis frugt, bær og meget andet tæt ved dig.

Jordbærmarmelade

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!