Hytteost

Reelt tidsforbrug1 timeSamlet tidsforbrug4 timer

Sæson: Hele året Hytteost stammer fra Centraleuropa, men fik sit navn fra de amerikanske nybyggere, der anvendte deres ofte sure mælk til at lave den milde og proteinrige ost i deres små hytter, deraf navnet cottage cheese.

Bedømmelse
Tilsætning af fløde giver hytteosten en mere blød konsistens, men fløden kan sagtens undværes.
AfHenry Thingvad
Antal8 portioner

Ingredienser

3 l skummetmælk, uhomogeniseret
1 dl gammeldags kærnemælk/tykmælk/creme fraiche eller 2 knivspids frysetørret syrevækker
1 ml osteløbe blandet med 5 ml koldt vand
1 tsk. fint salt
Evt. ¼ liter piskefløde
Udstyr:
Tykbundet gryde med låg
Grydeske
Stor røreskål
Sigte/dørslag
Osteskærerkniv/skæreramme/lang tynd kniv
Osteklæde/stofble
Mælketermometer/termometer
Evt. en ostebakke
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Rengør og skold udstyr for at eliminere evt. skadelige bakterier.

2

Varm langsomt mælken op til 31-32 grader, rør kort kærnemælken (syrevækker) i, læg låg på, dæk med håndklæde og lad stå urørt i 60 minutter.

3

Hæld osteløbe blandet med koldt vand i mælken og rør forsigtigt, læg låg på, dæk med håndklæde og lad stå urørt (!) i 60 minutter til mælken stivner (koagulerer) til en geléagtig masse.

4

Skær med osteskærer/kniv ensartede tern på ca. 1,5 x 1,5 cm på hvert led i den stivnede mælk og derefter diagonalt i ca. 45 grader. Læg låg på, dæk med håndklæde og lad stå 15 minutter.

5

Beklæd sigte/dørslag med osteklæde i bunden og placer i skål. Sigt vallen fra i sigten og gem den til ricotta/bagning.

6

Hæld 4-5 liter koldt vand i gryden til ostemassen og varm gradvist gryden op til 45-50 grader i løbet af 60 minutter.

7

Sigt vallen fra og hæld ud.

8

Skyl ostemassen under den kolde hane og rør forsigtigt rundt med gaffel nogle gange i løbet af ½ time for at forhindre, at ostekornene klistrer sammen.

9

Bland salt og evt. let pisket fløde i ostemassen og sæt i køleskab.

Fif & Råd:
10

• Hytteost bør opbevares i køleskab, hvor den kan holde sig i 5 dage. Hytteost kan ikke fryses.

11

• Hytteosten i denne opskrift bliver bedre, hvis den får lov at modne 1-2 dage i køleskab, inden den spises.

12

• Holdbarheden på hytteost forlænges, hvis du er opmærksom på altid kun at tage af den med en ren ske!

13

• Tilsætning af fløde giver hytteosten en mere blød konsistens, men fløden kan sagtens undværes.

14

• Bemærk: Tilsæt IKKE salt, hvis hytteosten skal bruges til dessert!

15

• Hytteost anvendes i mange forskellige retter, bl.a. salater, dip, pandekager, saucer, tærter, pastaretter og desserter, ligesom den kan anvendes i brøddej.

16

17

Den fedtfattige hytteost med den let syrlige smag og det høje proteinindhold kan anvendes i et væld af forskellige opskrifter.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 3 l skummetmælk, uhomogeniseret
 1 dl gammeldags kærnemælk/tykmælk/creme fraiche eller 2 knivspids frysetørret syrevækker
 1 ml osteløbe blandet med 5 ml koldt vand
 1 tsk. fint salt
 Evt. ¼ liter piskefløde
Udstyr:
 Tykbundet gryde med låg
 Grydeske
 Stor røreskål
 Sigte/dørslag
 Osteskærerkniv/skæreramme/lang tynd kniv
 Osteklæde/stofble
 Mælketermometer/termometer
 Evt. en ostebakke

Sådan gør du:

1

Rengør og skold udstyr for at eliminere evt. skadelige bakterier.

2

Varm langsomt mælken op til 31-32 grader, rør kort kærnemælken (syrevækker) i, læg låg på, dæk med håndklæde og lad stå urørt i 60 minutter.

3

Hæld osteløbe blandet med koldt vand i mælken og rør forsigtigt, læg låg på, dæk med håndklæde og lad stå urørt (!) i 60 minutter til mælken stivner (koagulerer) til en geléagtig masse.

4

Skær med osteskærer/kniv ensartede tern på ca. 1,5 x 1,5 cm på hvert led i den stivnede mælk og derefter diagonalt i ca. 45 grader. Læg låg på, dæk med håndklæde og lad stå 15 minutter.

5

Beklæd sigte/dørslag med osteklæde i bunden og placer i skål. Sigt vallen fra i sigten og gem den til ricotta/bagning.

6

Hæld 4-5 liter koldt vand i gryden til ostemassen og varm gradvist gryden op til 45-50 grader i løbet af 60 minutter.

7

Sigt vallen fra og hæld ud.

8

Skyl ostemassen under den kolde hane og rør forsigtigt rundt med gaffel nogle gange i løbet af ½ time for at forhindre, at ostekornene klistrer sammen.

9

Bland salt og evt. let pisket fløde i ostemassen og sæt i køleskab.

Fif & Råd:
10

• Hytteost bør opbevares i køleskab, hvor den kan holde sig i 5 dage. Hytteost kan ikke fryses.

11

• Hytteosten i denne opskrift bliver bedre, hvis den får lov at modne 1-2 dage i køleskab, inden den spises.

12

• Holdbarheden på hytteost forlænges, hvis du er opmærksom på altid kun at tage af den med en ren ske!

13

• Tilsætning af fløde giver hytteosten en mere blød konsistens, men fløden kan sagtens undværes.

14

• Bemærk: Tilsæt IKKE salt, hvis hytteosten skal bruges til dessert!

15

• Hytteost anvendes i mange forskellige retter, bl.a. salater, dip, pandekager, saucer, tærter, pastaretter og desserter, ligesom den kan anvendes i brøddej.

16

17

Den fedtfattige hytteost med den let syrlige smag og det høje proteinindhold kan anvendes i et væld af forskellige opskrifter.

Hytteost

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!