
Henkogte pærer
Sæson: September-januar Du får skøn smag og lækker konsistens, og børnene slipper for hormonforstyrrende stoffer, når du selv henkoger pærer i sukkerlage. Det er bogstaveligt talt pærenemt.
Friske pærer, sukker, vanilje, vand, gryde og henkogningsglas er alt der skal til for at lave henkogte pærer i sukkerlage.Ingredienser
1. Pisk en let og cremet æggesnaps af 2 æggeblommer, 1 spsk. sukker og kornene fra 1 vaniljestang/1 tsk. vaniljepulver.
2. Pisk 2 dl. fløde til flødeskum og bland den forsigtigt med æggesnapsen.
3. Server straks eller opbevar i køleskab i max. tre dage. Råcremes serveres ofte med frugt eller anvendes i frugtsalat.
Sådan gør du:
Kog en vand og sukker til sukkerlage, og tilsæt vaniljekorn/-sukker.
Vask og skræl pærerne, skær dem over på langs, fjern kernehusene med en teske og skyl under rindende vand.
Læg løbende pærestykkerne i sukkerlagen (så bliver de ikke mørke!) og forkog i 5-10 min afhængig af pærernes hårdhed.
Læg de forkogte pærestykker i henkogningsglas, giv sukkerlagen et opkog, skum af og hæld over pærerne til ca. 2-3 cm fra glassets kant.
Desinficér glaskanten med alkohol-/atamonfugtet klud og luk glasset.
Varm langsomt glasset op i henkogningsgryde til 85-100 grader og henkog derefter i 30 min. i gryde. Kan også koges 30 min. i alm. stor gryde med karklud i bunden, som glassene kan stå på, eller i vandbad i ovn ved 140 grader i 30 min.
Lad henkogningsglasset køle langsomt ned i gryde/ovn et par timer, inden du tager det ud. Det forbedrer smag og holdbarhed.
Opbevar glasset i køleskab eller mørkt og køligt køkkenskab.
• Hvis du er omhyggelig med hygiejnen kan henkogte pærer i sukkerlage holde sig i årevis, enten i køleskab eller i mørkt og køligt køkkenskab.
• Pærer til henkogning bør være hårde, fejlfrie og lige knapt spisemodne.
• Pærer anses for at være en af de nordiske frugter, som egner sig bedst til henkogning. Smagen bliver bedre og konsistensen helt uforlignelig ved henkogning.
• Pærer kan henkoges hele eller halve og med og uden skræl.
• Sorterne Gråpære, Louise Bonné, Grev Moltke, Bergamotte og Eyewood er særligt velegnede til henkogning, men er desværre svære at opdrive i butikkerne.
• Langt op i 1970’erne var pærer i sukkerlage en af de mest populære danske desserter. Pærerne blev ofte serveret med råcreme/flødeskum og mandelsplinter på toppen.
• Henkogte pærer i sukkerlage egner sig glimrende som gave. Evt. indpakning kan fint klares med et lille bånd/snor om glasset. Smukt, enkelt og personligt!
Oldemors yndlings-dessert: Pærer i sukkerlage med råcreme og mandelsplinter på toppen.
Mest populære opskrifter
Ingredienser
Sådan gør du:
Kog en vand og sukker til sukkerlage, og tilsæt vaniljekorn/-sukker.
Vask og skræl pærerne, skær dem over på langs, fjern kernehusene med en teske og skyl under rindende vand.
Læg løbende pærestykkerne i sukkerlagen (så bliver de ikke mørke!) og forkog i 5-10 min afhængig af pærernes hårdhed.
Læg de forkogte pærestykker i henkogningsglas, giv sukkerlagen et opkog, skum af og hæld over pærerne til ca. 2-3 cm fra glassets kant.
Desinficér glaskanten med alkohol-/atamonfugtet klud og luk glasset.
Varm langsomt glasset op i henkogningsgryde til 85-100 grader og henkog derefter i 30 min. i gryde. Kan også koges 30 min. i alm. stor gryde med karklud i bunden, som glassene kan stå på, eller i vandbad i ovn ved 140 grader i 30 min.
Lad henkogningsglasset køle langsomt ned i gryde/ovn et par timer, inden du tager det ud. Det forbedrer smag og holdbarhed.
Opbevar glasset i køleskab eller mørkt og køligt køkkenskab.
• Hvis du er omhyggelig med hygiejnen kan henkogte pærer i sukkerlage holde sig i årevis, enten i køleskab eller i mørkt og køligt køkkenskab.
• Pærer til henkogning bør være hårde, fejlfrie og lige knapt spisemodne.
• Pærer anses for at være en af de nordiske frugter, som egner sig bedst til henkogning. Smagen bliver bedre og konsistensen helt uforlignelig ved henkogning.
• Pærer kan henkoges hele eller halve og med og uden skræl.
• Sorterne Gråpære, Louise Bonné, Grev Moltke, Bergamotte og Eyewood er særligt velegnede til henkogning, men er desværre svære at opdrive i butikkerne.
• Langt op i 1970’erne var pærer i sukkerlage en af de mest populære danske desserter. Pærerne blev ofte serveret med råcreme/flødeskum og mandelsplinter på toppen.
• Henkogte pærer i sukkerlage egner sig glimrende som gave. Evt. indpakning kan fint klares med et lille bånd/snor om glasset. Smukt, enkelt og personligt!
Oldemors yndlings-dessert: Pærer i sukkerlage med råcreme og mandelsplinter på toppen.