Henkogte pærer

Reelt tidsforbrug35 min.Samlet tidsforbrug35 min.

Sæson: September-januar Du får skøn smag og lækker konsistens, og børnene slipper for hormonforstyrrende stoffer, når du selv henkoger pærer i sukkerlage. Det er bogstaveligt talt pærenemt.

Bedømmelse
Friske pærer, sukker, vanilje, vand, gryde og henkogningsglas er alt der skal til for at lave henkogte pærer i sukkerlage.
AfHenry Olsen
Antal4 portioner

Ingredienser

1 kg pærer
250 g sukker
0,50 l vand
1 tsk. vaniljepulver/1 vaniljestang
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Kog en vand og sukker til sukkerlage, og tilsæt vaniljekorn/-sukker.

2

Vask og skræl pærerne, skær dem over på langs, fjern kernehusene med en teske og skyl under rindende vand.

3

Læg løbende pærestykkerne i sukkerlagen (så bliver de ikke mørke!) og forkog i 5-10 min afhængig af pærernes hårdhed.

4

Læg de forkogte pærestykker i henkogningsglas, giv sukkerlagen et opkog, skum af og hæld over pærerne til ca. 2-3 cm fra glassets kant.

5

Desinficér glaskanten med alkohol-/atamonfugtet klud og luk glasset.

6

Varm langsomt glasset op i henkogningsgryde til 85-100 grader og henkog derefter i 30 min. i gryde. Kan også koges 30 min. i alm. stor gryde med karklud i bunden, som glassene kan stå på, eller i vandbad i ovn ved 140 grader i 30 min.

7

Lad henkogningsglasset køle langsomt ned i gryde/ovn et par timer, inden du tager det ud. Det forbedrer smag og holdbarhed.

8

Opbevar glasset i køleskab eller mørkt og køligt køkkenskab.

Fif & Råd:
9

• Hvis du er omhyggelig med hygiejnen kan henkogte pærer i sukkerlage holde sig i årevis, enten i køleskab eller i mørkt og køligt køkkenskab.

10

• Pærer til henkogning bør være hårde, fejlfrie og lige knapt spisemodne.

11

• Pærer anses for at være en af de nordiske frugter, som egner sig bedst til henkogning. Smagen bliver bedre og konsistensen helt uforlignelig ved henkogning.

12

• Pærer kan henkoges hele eller halve og med og uden skræl.

13

• Sorterne Gråpære, Louise Bonné, Grev Moltke, Bergamotte og Eyewood er særligt velegnede til henkogning, men er desværre svære at opdrive i butikkerne.

14

• Langt op i 1970’erne var pærer i sukkerlage en af de mest populære danske desserter. Pærerne blev ofte serveret med råcreme/flødeskum og mandelsplinter på toppen.

15

• Henkogte pærer i sukkerlage egner sig glimrende som gave. Evt. indpakning kan fint klares med et lille bånd/snor om glasset. Smukt, enkelt og personligt!

16

Oldemors yndlings-dessert: Pærer i sukkerlage med råcreme og mandelsplinter på toppen.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 1 kg pærer
 250 g sukker
 0,50 l vand
 1 tsk. vaniljepulver/1 vaniljestang

Sådan gør du:

1

Kog en vand og sukker til sukkerlage, og tilsæt vaniljekorn/-sukker.

2

Vask og skræl pærerne, skær dem over på langs, fjern kernehusene med en teske og skyl under rindende vand.

3

Læg løbende pærestykkerne i sukkerlagen (så bliver de ikke mørke!) og forkog i 5-10 min afhængig af pærernes hårdhed.

4

Læg de forkogte pærestykker i henkogningsglas, giv sukkerlagen et opkog, skum af og hæld over pærerne til ca. 2-3 cm fra glassets kant.

5

Desinficér glaskanten med alkohol-/atamonfugtet klud og luk glasset.

6

Varm langsomt glasset op i henkogningsgryde til 85-100 grader og henkog derefter i 30 min. i gryde. Kan også koges 30 min. i alm. stor gryde med karklud i bunden, som glassene kan stå på, eller i vandbad i ovn ved 140 grader i 30 min.

7

Lad henkogningsglasset køle langsomt ned i gryde/ovn et par timer, inden du tager det ud. Det forbedrer smag og holdbarhed.

8

Opbevar glasset i køleskab eller mørkt og køligt køkkenskab.

Fif & Råd:
9

• Hvis du er omhyggelig med hygiejnen kan henkogte pærer i sukkerlage holde sig i årevis, enten i køleskab eller i mørkt og køligt køkkenskab.

10

• Pærer til henkogning bør være hårde, fejlfrie og lige knapt spisemodne.

11

• Pærer anses for at være en af de nordiske frugter, som egner sig bedst til henkogning. Smagen bliver bedre og konsistensen helt uforlignelig ved henkogning.

12

• Pærer kan henkoges hele eller halve og med og uden skræl.

13

• Sorterne Gråpære, Louise Bonné, Grev Moltke, Bergamotte og Eyewood er særligt velegnede til henkogning, men er desværre svære at opdrive i butikkerne.

14

• Langt op i 1970’erne var pærer i sukkerlage en af de mest populære danske desserter. Pærerne blev ofte serveret med råcreme/flødeskum og mandelsplinter på toppen.

15

• Henkogte pærer i sukkerlage egner sig glimrende som gave. Evt. indpakning kan fint klares med et lille bånd/snor om glasset. Smukt, enkelt og personligt!

16

Oldemors yndlings-dessert: Pærer i sukkerlage med råcreme og mandelsplinter på toppen.

Henkogte pærer

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!