Henkogte jordbær

Reelt tidsforbrug35 min.Samlet tidsforbrug35 min.

Sæson: Juni-juli Ved at henkoge jordbær i mindre portioner er du sikret jordbærmarmelade uden konserveringsmidler året rundt.

Bedømmelse
Jordbær henkoges ikke i sukkerlage, men i deres egen saft tilsat sukker. Det kaldes ”saftning” og betyder blot, at jordbærrene drysses med sukker og stilles i køleskab 6-12 timer inden henkogning
AfHenry Olsen
Antal10 portioner

Ingredienser

1 kg jordbær
500 g sukker
Udstyr
Henkogningsgryde/alm. gryde/vandbad i ovn
Stor skål
Henkogningsglas, 1 x 1 l./2 x 0,5 l./4 x 0,25 l.

Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Skyl jordbærrene grundigt i dørslag, læg på rent viskestykke og fjern blade og stilke.

2

Hæld bærrene i skål, drys sukkeret over og sæt til saftning 6-12 timer i køleskab.

3

Rør rundt i bærrene til sukkeret er opløst.

4

Put bærrene i henkogningsglas og fyld efter med saftningsvandet til max 2-3 cm fra glassets kant.

5

Desinficér glaskanten med alkohol-/atamonfugtet klud og luk glasset.

6

Sæt glassene i henkogningsgryde/stor gryde med viskestykke i bunden, dæk dem med koldt vand og varm langsomt vandet op til 85-100 grader. Når temperaturen er nået, henkoges glassene i 35 min. Henkoges glassene i vandbad i ovn, skal de have 140 grader i 35 min.

7

Lad henkogningsglassene køle langsomt ned i gryden/ovnen et par timer, inden du tager dem ud (forbedrer smag og holdbarhed).

8

Opbevar glassen i køleskab eller mørkt og køligt køkkenskab.

Fif & Råd:
9

• Hvis du er omhyggelig med hygiejne og opbevaring kan henkogte jordbær holde sig i årevis, enten i køleskab eller i mørkt og køligt køkkenskab.

10

• Jordbær til henkogning bør være fejlfrie og lige knap spisemodne.

11

• Jordbær og hindbær henkoges ikke i sukkerlage, men i deres egen saft tilsat sukker. Det kaldes ”saftning” og betyder blot, at jordbærrene drysses med sukker og stilles i køleskab 6-12 timer, inden de henkoges i egen saft med sukker. Sukker konserverer på samme måde som salt.

12

Marmelade uden konserveringsmidler: Ved at henkoge jordbær og andre bær i små glas, svarende til en-to ugers forbrug af marmelade, kan du helt slippe for konserveringsmidler i din marmelade.
Du åbner blot et glas med henkogte jordbær, giver indholdet et opkog i gryde, tilsætter måske også lidt pektin af hensyn til konsistensen, og hælder det på et rent henkogningsglas. Det er marmelade uden konserveringsmidler.
Pointen er, at hvis du udelukkende henkoger i små glas til 8-10 dages forbrug af marmelade, behøver du ikke at tilsætte konserveringsmidler, fordi marmeladen vil være spist, inden bakterierne kan nå at gøre skade.
Det hjælper også til at holde bakterier væk, hvis marmeladen opbevares i køleskab, og der anvendes rene skeer, når der tages af glasset.

Bemærk, at mange børn ikke bryder sig om større stykker bær i deres marmelade. Klumperne kan nemt og hurtigt skæres til ensartet masse med en stavblender.
Det anbefales at blende bærrene, inden de varmes i gryden, da evt. sprøjt fra steghedt sukkervand kan give alvorlige forbrændinger på huden!

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 1 kg jordbær
 500 g sukker
Udstyr
 Henkogningsgryde/alm. gryde/vandbad i ovn
 Stor skål
 Henkogningsglas, 1 x 1 l./2 x 0,5 l./4 x 0,25 l.

Sådan gør du:

1

Skyl jordbærrene grundigt i dørslag, læg på rent viskestykke og fjern blade og stilke.

2

Hæld bærrene i skål, drys sukkeret over og sæt til saftning 6-12 timer i køleskab.

3

Rør rundt i bærrene til sukkeret er opløst.

4

Put bærrene i henkogningsglas og fyld efter med saftningsvandet til max 2-3 cm fra glassets kant.

5

Desinficér glaskanten med alkohol-/atamonfugtet klud og luk glasset.

6

Sæt glassene i henkogningsgryde/stor gryde med viskestykke i bunden, dæk dem med koldt vand og varm langsomt vandet op til 85-100 grader. Når temperaturen er nået, henkoges glassene i 35 min. Henkoges glassene i vandbad i ovn, skal de have 140 grader i 35 min.

7

Lad henkogningsglassene køle langsomt ned i gryden/ovnen et par timer, inden du tager dem ud (forbedrer smag og holdbarhed).

8

Opbevar glassen i køleskab eller mørkt og køligt køkkenskab.

Fif & Råd:
9

• Hvis du er omhyggelig med hygiejne og opbevaring kan henkogte jordbær holde sig i årevis, enten i køleskab eller i mørkt og køligt køkkenskab.

10

• Jordbær til henkogning bør være fejlfrie og lige knap spisemodne.

11

• Jordbær og hindbær henkoges ikke i sukkerlage, men i deres egen saft tilsat sukker. Det kaldes ”saftning” og betyder blot, at jordbærrene drysses med sukker og stilles i køleskab 6-12 timer, inden de henkoges i egen saft med sukker. Sukker konserverer på samme måde som salt.

12

Marmelade uden konserveringsmidler: Ved at henkoge jordbær og andre bær i små glas, svarende til en-to ugers forbrug af marmelade, kan du helt slippe for konserveringsmidler i din marmelade.
Du åbner blot et glas med henkogte jordbær, giver indholdet et opkog i gryde, tilsætter måske også lidt pektin af hensyn til konsistensen, og hælder det på et rent henkogningsglas. Det er marmelade uden konserveringsmidler.
Pointen er, at hvis du udelukkende henkoger i små glas til 8-10 dages forbrug af marmelade, behøver du ikke at tilsætte konserveringsmidler, fordi marmeladen vil være spist, inden bakterierne kan nå at gøre skade.
Det hjælper også til at holde bakterier væk, hvis marmeladen opbevares i køleskab, og der anvendes rene skeer, når der tages af glasset.

Bemærk, at mange børn ikke bryder sig om større stykker bær i deres marmelade. Klumperne kan nemt og hurtigt skæres til ensartet masse med en stavblender.
Det anbefales at blende bærrene, inden de varmes i gryden, da evt. sprøjt fra steghedt sukkervand kan give alvorlige forbrændinger på huden!

Henkogte jordbær

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!