Havregryn

Reelt tidsforbrug1 minSamlet tidsforbrug1 min

Sæson: Hele året Afskallet havre er dyrt i indkøb - til gengæld er hjemmevalset havregryn langt sundere end industrielt fremstillet.

Bedømmelse
Det er kun muligt at bevare havrens sunde fedtsyrer, hvis du selv valser dine havregryn - industrien har bevidst ødelagt de sunde fedtsyrer af hensyn til holdbarheden.
AfHenry Olsen
Antal2 portioner

Ingredienser

120 g økologisk afskallet havre til to personer
Udstyr:
Kornvalse
Skål
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Kør den ønskede mængde havre igennem kornvalsen 1 gang, hvis du ønsker grovvalset havregryn og 2 gange, hvis du ønsker finvalset.

2

Spis straks.

Fif & Råd:
3

• Frisk havregryn bør spises senest 2 timer efter den er valset, fordi valsningen starter en iltning af kornet, som hurtigt forringer smag og næringsværdi. Derfor bør man kun valse den mængde korn, som spises straks!

4

• Hjemmevalset havregryn er lidt bitter i smagen i forhold til industrielt fremstillet havregryn. Det bryder børn sig ofte ikke om, mens mange voksne er vilde med bitterheden, fordi vores smagssans ændrer sig med alderen.

5

• Havre har et forholdsvis højt fedtindhold (ca. 7 pct.) i forhold til andre kornsorter, og fedtet har en usædvanlig god sammensætning. Mere end 40 pct. af fedtet består af polyumættede fedtsyrer, mens næsten 40 pct. er monoumættede. Herudover er havre rig på jern og B-vitaminer og giver en god mæthedsfornemmelse pga. et højt indhold af kostfibre og komplekse kulhydrater.

6

• Afskallet økologisk havre er desværre uforholdsmæssigt dyrt. Prisen ligger pt. omkring 28-40 kr. kiloet. Afskallet havre forhandles på nettet og i de fleste helsekost-butikker.

7

• Kornvalser til privat brug koster fra 800 kr. og op, og kan købes på flere danske hjemmesider. De billigste er hånddrevne og de dyrere eldrevne. Det er muligt at finde en billig, brugt model på tyske ebay.de, fordi markedet for kornvalser er meget større i Tyskland. Det er muligt at købe kornkværne, som både kan valse og kværne korn, ligesom kværnene kan fås med en lille silo på toppen, så kornene ryger direkte ned i kværnen/valsen.

8

• Havregryn blev opfundet i Skotland omkring år 1900, og nåede først senere til Danmark, hvor den hurtigt blev populær til morgenmad. Inden da blev havre mest brugt til hestefoder.

9

• Havre var en af de vigtigste næringskilder for de romerske soldater og gladiatorer, der spiste hele korn kogt som grød.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 120 g økologisk afskallet havre til to personer
Udstyr:
 Kornvalse
 Skål

Sådan gør du:

1

Kør den ønskede mængde havre igennem kornvalsen 1 gang, hvis du ønsker grovvalset havregryn og 2 gange, hvis du ønsker finvalset.

2

Spis straks.

Fif & Råd:
3

• Frisk havregryn bør spises senest 2 timer efter den er valset, fordi valsningen starter en iltning af kornet, som hurtigt forringer smag og næringsværdi. Derfor bør man kun valse den mængde korn, som spises straks!

4

• Hjemmevalset havregryn er lidt bitter i smagen i forhold til industrielt fremstillet havregryn. Det bryder børn sig ofte ikke om, mens mange voksne er vilde med bitterheden, fordi vores smagssans ændrer sig med alderen.

5

• Havre har et forholdsvis højt fedtindhold (ca. 7 pct.) i forhold til andre kornsorter, og fedtet har en usædvanlig god sammensætning. Mere end 40 pct. af fedtet består af polyumættede fedtsyrer, mens næsten 40 pct. er monoumættede. Herudover er havre rig på jern og B-vitaminer og giver en god mæthedsfornemmelse pga. et højt indhold af kostfibre og komplekse kulhydrater.

6

• Afskallet økologisk havre er desværre uforholdsmæssigt dyrt. Prisen ligger pt. omkring 28-40 kr. kiloet. Afskallet havre forhandles på nettet og i de fleste helsekost-butikker.

7

• Kornvalser til privat brug koster fra 800 kr. og op, og kan købes på flere danske hjemmesider. De billigste er hånddrevne og de dyrere eldrevne. Det er muligt at finde en billig, brugt model på tyske ebay.de, fordi markedet for kornvalser er meget større i Tyskland. Det er muligt at købe kornkværne, som både kan valse og kværne korn, ligesom kværnene kan fås med en lille silo på toppen, så kornene ryger direkte ned i kværnen/valsen.

8

• Havregryn blev opfundet i Skotland omkring år 1900, og nåede først senere til Danmark, hvor den hurtigt blev populær til morgenmad. Inden da blev havre mest brugt til hestefoder.

9

• Havre var en af de vigtigste næringskilder for de romerske soldater og gladiatorer, der spiste hele korn kogt som grød.

Havregryn

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!