Gær

Reelt tidsforbrug10 min.Samlet tidsforbrug8 dage

Sæson: Hele året Industrielt fremstillet bagegær har kun eksisteret siden 1868. Inden da lavede mange gær af naturens vilde gærsvampe. Det er heldigvis stadig så enkelt, at du ikke behøver at hamstre gær i krisetider

Bedømmelse
Det er umuligt at angive den præcise mængde hjemmelavet gær i en bageopskrift, da mængden afhænger af, hvor mange gærceller det er lykkedes at opformere. Som tommelfingerregel skal du bruge mindst det dobbelte af mængden i en pakke gær.
AfHenry Olsen

Ingredienser

2 dl. kildevand (garanteret fri for klor)
2 dl. økologiske rosiner/æbleskræller
1 spsk. økologisk sukker
2 dl. økologisk fuldkornsmel
1 tsk. stødt ingefær/æble /blomme /sveske /pære /appelsin /citron /ferskner
Atamon
Udstyr
Stort patentglas, min. 1,0 liter
Skål
Ske
Sigte
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Rengør, skold og desinficer patentglas i varmt vand tilsat 2 spsk. atamon pr. liter vand

2

Hæld vand, rosiner og sukker i patentglas, ryst og luk glasset.

3

Lad blandingen stå ved stuetemperatur (22-24 grader) i 6-8 dage. Åbn låget 1 gang dagligt, så der kan komme ilt til, ryst blandingen og luk igen.

4

Opformeringen af gærsvampe er færdig, når rosinerne flyder i overfladen, væsken bobler lystigt (gæring), og der lyder et tydeligt pift, når låget åbnes.

5

Si rosinerne fra og rør mel og ingefær sammen med det gærede frugtvand. Konsistensen bør være tyk som pandekagedej.

6

Luk patentglasset og lad det stå ved stuetemperatur 1 døgn. Du har nu en gærstarter.

7

Gem en kop gærstarter og smid resten ud. Bland 1 dl. frisk vand og 1 dl. frisk mel med den resterende gærstarter, luk glasset og stil ved stuetemperatur 1 døgn.

8

Gentag proceduren næste dag. Kontroller kulturens volumen mellem fodringerne. Hvis mængden fordobles, har du en sund gærpopulation.

9

Den hjemmelavede gær er færdig, når det igen bobler lystigt og patentglasset giver et pift, når det åbnes.

Fif & Råd:
10

• Opbevares den hjemmelavede gær ved stuetemperatur, bør den fodres dagligt med 1 dl. vand og 1 dl. mel (husk at fjerne en tilsvarende mængde!). Ved opbevaring i køleskab er det tilstrækkeligt med en ugentlig fodring.

11

Bemærk1: Gær, der opbevares i køleskab, bør tages ud af køleskabet, fodres og opbevares ved stuetemperatur i mindst 1 døgn, inden den anvendes. Ved ordentlig pasning og fodring kan en gær i teorien holde evigt.

12

• Det er umuligt at angive den præcise mængde hjemmelavet gær i en bageopskrift, da mængden afhænger af, hvor mange gærceller det er lykkedes at opformere. Som tommelfingerregel skal man bruge mindst det dobbelte af mængden i en pakke gær. Det bedste råd er at prøve sig frem til hævningen er tilfredsstillende.

13

Bemærk2: Det er vigtigt at bruge kildevand, hvis der er risiko for klorrester i vandet fra vandhanen, klor hæmmer gærcellernes vækst!

15

• Gærceller trives bedst omkring 30 grader. Er temperaturen over 50 grader, dør de, og dejen kan ikke længere hæve.

16

Brød tager smag efter, hvilke frugter gæren er dyrket på, så brug de frugter, familien bedst kan lide.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 2 dl. kildevand (garanteret fri for klor)
 2 dl. økologiske rosiner/æbleskræller
 1 spsk. økologisk sukker
 2 dl. økologisk fuldkornsmel
 1 tsk. stødt ingefær/æble /blomme /sveske /pære /appelsin /citron /ferskner
 Atamon
Udstyr
 Stort patentglas, min. 1,0 liter
 Skål
 Ske
 Sigte

Sådan gør du:

1

Rengør, skold og desinficer patentglas i varmt vand tilsat 2 spsk. atamon pr. liter vand

2

Hæld vand, rosiner og sukker i patentglas, ryst og luk glasset.

3

Lad blandingen stå ved stuetemperatur (22-24 grader) i 6-8 dage. Åbn låget 1 gang dagligt, så der kan komme ilt til, ryst blandingen og luk igen.

4

Opformeringen af gærsvampe er færdig, når rosinerne flyder i overfladen, væsken bobler lystigt (gæring), og der lyder et tydeligt pift, når låget åbnes.

5

Si rosinerne fra og rør mel og ingefær sammen med det gærede frugtvand. Konsistensen bør være tyk som pandekagedej.

6

Luk patentglasset og lad det stå ved stuetemperatur 1 døgn. Du har nu en gærstarter.

7

Gem en kop gærstarter og smid resten ud. Bland 1 dl. frisk vand og 1 dl. frisk mel med den resterende gærstarter, luk glasset og stil ved stuetemperatur 1 døgn.

8

Gentag proceduren næste dag. Kontroller kulturens volumen mellem fodringerne. Hvis mængden fordobles, har du en sund gærpopulation.

9

Den hjemmelavede gær er færdig, når det igen bobler lystigt og patentglasset giver et pift, når det åbnes.

Fif & Råd:
10

• Opbevares den hjemmelavede gær ved stuetemperatur, bør den fodres dagligt med 1 dl. vand og 1 dl. mel (husk at fjerne en tilsvarende mængde!). Ved opbevaring i køleskab er det tilstrækkeligt med en ugentlig fodring.

11

Bemærk1: Gær, der opbevares i køleskab, bør tages ud af køleskabet, fodres og opbevares ved stuetemperatur i mindst 1 døgn, inden den anvendes. Ved ordentlig pasning og fodring kan en gær i teorien holde evigt.

12

• Det er umuligt at angive den præcise mængde hjemmelavet gær i en bageopskrift, da mængden afhænger af, hvor mange gærceller det er lykkedes at opformere. Som tommelfingerregel skal man bruge mindst det dobbelte af mængden i en pakke gær. Det bedste råd er at prøve sig frem til hævningen er tilfredsstillende.

13

Bemærk2: Det er vigtigt at bruge kildevand, hvis der er risiko for klorrester i vandet fra vandhanen, klor hæmmer gærcellernes vækst!

15

• Gærceller trives bedst omkring 30 grader. Er temperaturen over 50 grader, dør de, og dejen kan ikke længere hæve.

16

Brød tager smag efter, hvilke frugter gæren er dyrket på, så brug de frugter, familien bedst kan lide.

Gær

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!