Fiskefars

Reelt tidsforbrug10 min.Samlet tidsforbrug1 time 10 min.

Sæson: Hele året Industriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen

Bedømmelse
Fiskefars er letfordærveligt og bør derfor tilberedes samme dag, den fremstilles. Fiskefrikadeller er fryseegnede. Denne opskrift giver ca. 12 fiskefrikadeller, nok til fire personer.
AfHenry Olsen
Antal5 portioner

Ingredienser

0,50 kg torskefilet uden skind/kuller/lyssej/gedde/hellefisk
0,50 fintrevet løg
1 æg
1 dl. piskefløde/kaffefløde
2,50 spsk. mel/kartoffelmel
2,50 spsk. kartoffelmel/mel
1,50 tsk. salt
1 knivspids stødt hvid peber
Udstyr:
Kødhakker/foodprocessor/blender
Skål
Stegepande
Stegegaffel
Spiseske
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Mærk grundigt fiskefileterne efter med fingrene for at sikre, at de er helt fri for ben.

2

Skræl løg, skær i både og giv det en tur i foodprocessor/rivejern.

3

Kør torskefileterne gennem kødhakkeren eller giv dem 10 sekunder i foodprocessoren.

4

Tilsæt salt og peber lidt ad gangen og kør fiskekødet sejt.

5

Tilsæt æg og derefter fløde under stadig omrøring.

6

Tilsæt mel lidt ad gangen og kør til fiskefarsen har en passende konsistens. Tilsæt evt. lidt ekstra kartoffelmel/mælk.

7

Lad fiskefarsen hvile 1 time i køleskab, inden den formes til fiskefrikadeller med en spiseske og steges 5-6 minutter på hver side ved middel varme i halvt smør og halvt olie. Pas på ikke at vende fiskefrikadellerne for tidligt, så falder de sammen!

8

Server straks med fx kogte kartofler og persillesovs eller sæt i køleskab.

Fif & Råd:
9

• Fiskefars er letfordærveligt og bør derfor tilberedes samme dag, den fremstilles. Fiskefrikadeller er fryseegnede. Denne opskrift giver ca. 12 fiskefrikadeller, nok til fire personer.

10

• Fisk kan indeholde listeria- og salmonellabakterier. Det er derfor vigtigt, at være opmærksom på god hygiejne og råvarens kvalitet.

11

• Frisk fisk skal lugte af hav, ikke havn! Fisk med afvigende lugt, smag og udseende bør smides ud! Rå fisk/fiskefars bør opbevares ved lavest mulig temperatur for at undgå, at bakterier formerer sig. Eventuelle bakterier bliver slået ihjel gennemstegning.

12

• Fiskefars holder bedre sammen, hvis ingredienserne har samme temperatur, inden du går i gang.

13

• Bemærk, at fiskefrikadeller nemt falder sammen, hvis fedtstoffet, de steges, i er for varmt!

14

• Du får de mest smagfulde fiskefrikadeller ved at blande torsk med kuller og/eller hellefisk.

15

• Fiskefrikadeller får en bedre struktur og fasthed, hvis du udviser tålmodighed under stegningen. Steg dem altid gyldne på den ene side, inden du vender dem.

16

• Fiskefrikadeller bliver høje og flotte, hvis de koges kort tid i saltet vand, inden stegning på panden.

17

• Supermarkedets fiskefars er proppet med vand (27 pct.), mel (14 pct.) og meget lidt fisk (53 pct.).

18

• Fiskefars anvendes ofte til fiskefrikadeller med kogte kartofler og persillesovs eller som pålæg på rugbrød med remoulade og citron, som fiskeboller eller i fiskegratin.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 0,50 kg torskefilet uden skind/kuller/lyssej/gedde/hellefisk
 0,50 fintrevet løg
 1 æg
 1 dl. piskefløde/kaffefløde
 2,50 spsk. mel/kartoffelmel
 2,50 spsk. kartoffelmel/mel
 1,50 tsk. salt
 1 knivspids stødt hvid peber
Udstyr:
 Kødhakker/foodprocessor/blender
 Skål
 Stegepande
 Stegegaffel
 Spiseske

Sådan gør du:

1

Mærk grundigt fiskefileterne efter med fingrene for at sikre, at de er helt fri for ben.

2

Skræl løg, skær i både og giv det en tur i foodprocessor/rivejern.

3

Kør torskefileterne gennem kødhakkeren eller giv dem 10 sekunder i foodprocessoren.

4

Tilsæt salt og peber lidt ad gangen og kør fiskekødet sejt.

5

Tilsæt æg og derefter fløde under stadig omrøring.

6

Tilsæt mel lidt ad gangen og kør til fiskefarsen har en passende konsistens. Tilsæt evt. lidt ekstra kartoffelmel/mælk.

7

Lad fiskefarsen hvile 1 time i køleskab, inden den formes til fiskefrikadeller med en spiseske og steges 5-6 minutter på hver side ved middel varme i halvt smør og halvt olie. Pas på ikke at vende fiskefrikadellerne for tidligt, så falder de sammen!

8

Server straks med fx kogte kartofler og persillesovs eller sæt i køleskab.

Fif & Råd:
9

• Fiskefars er letfordærveligt og bør derfor tilberedes samme dag, den fremstilles. Fiskefrikadeller er fryseegnede. Denne opskrift giver ca. 12 fiskefrikadeller, nok til fire personer.

10

• Fisk kan indeholde listeria- og salmonellabakterier. Det er derfor vigtigt, at være opmærksom på god hygiejne og råvarens kvalitet.

11

• Frisk fisk skal lugte af hav, ikke havn! Fisk med afvigende lugt, smag og udseende bør smides ud! Rå fisk/fiskefars bør opbevares ved lavest mulig temperatur for at undgå, at bakterier formerer sig. Eventuelle bakterier bliver slået ihjel gennemstegning.

12

• Fiskefars holder bedre sammen, hvis ingredienserne har samme temperatur, inden du går i gang.

13

• Bemærk, at fiskefrikadeller nemt falder sammen, hvis fedtstoffet, de steges, i er for varmt!

14

• Du får de mest smagfulde fiskefrikadeller ved at blande torsk med kuller og/eller hellefisk.

15

• Fiskefrikadeller får en bedre struktur og fasthed, hvis du udviser tålmodighed under stegningen. Steg dem altid gyldne på den ene side, inden du vender dem.

16

• Fiskefrikadeller bliver høje og flotte, hvis de koges kort tid i saltet vand, inden stegning på panden.

17

• Supermarkedets fiskefars er proppet med vand (27 pct.), mel (14 pct.) og meget lidt fisk (53 pct.).

18

• Fiskefars anvendes ofte til fiskefrikadeller med kogte kartofler og persillesovs eller som pålæg på rugbrød med remoulade og citron, som fiskeboller eller i fiskegratin.

Fiskefars

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!