kraftben kyllingeskrog grøntsager

Bouillon

Reelt tidsforbrug15 min.Samlet tidsforbrug8 timer

Sæson: Hele året En god bouillon er hemmeligheden bag enhver god sauce, glacé eller suppe – og laver du en stor portion, kan du fx gemme det overskydende som flydende fond, bouillonterninger eller bouillonpulver

Bedømmelse

Alle former for fjerkræ og ureelle stykker fra kalv kan bruges til en lys fond, så væn dig til at gemme rester i fryseren, også fx persillestilke og afskårne porre- og selleritoppe.

AfHenry Thingvad
Antal4 portioner

Ingredienser

2 l vand
2 kg kyllingeskrog og evt. et-to kalvekraftben
2 løg
2 gulerødder
½ persillerod
200 g knoldselleri/blegselleri
1 bouquet garniBouquet garni er en fransk betegnelse for friske krydderurter bundet sammen i en lille dusk. Den giver ekstra smag til supper, gryderetter og lign. Klassisk bouquet garni består af 1 lille bundt persille, 1 laurbærblad og 3 kviste timian.
8 peberkorn
Evt. atamon
Udstyr:
Stor gryde
Grydeske
Fin sigte
Patentglas/lufttæt plastbeholder, isterning-bakke/fryseposer til isterninger
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Rengør, skold og desinficér patentglas i vodka eller vand tilsat 2 spsk. atamon pr. liter vand.

2

Rens, skyl, skræl og skær grøntsagerne i mindre ens stykker.

3

Anbring skrog og evt. kraftben i gryde, dæk med vand og bring i kog ved svag varme. Skum for fedt og urenheder (størknet protein).

bouillon kraftben kyllingeskrog grøntsager

4

Tilsæt grøntsager og kog uden låg ved svag varme 6-10 timer.

5

Sigt bouillonen, hæld på patentglas og sæt i køleskab/fryser.

Fif & Råd:
6

• Denne opskrift bør ende op med 1 liter (fyld evt. efter med vand) kraftig, lys bouillon, som bl.a. vil være god til suppe. Du får en perfekt fond til sauce ved at koge bouillonen ind til 1/3 (ca. 33 cl.). Glace får du ved at koge bouillonen til den bliver sirupsagtig (ca. 10-20 cl.). Vent ALTID med at salte, til du er færdig med at koge ind!

7

• Alle former for fjerkræ og ureelle stykker fra kalv kan bruges til at koge fond.

8

Klaring af bouillon: Ønsker du en klarere bouillon til fx suppe, glacé, terninger eller sky, så si bouillonen en ekstra gang gennem sigte foret med skoldet viskestykke/osteklæde.
Skal bouillonen være klarere endnu, så pisk to æggehvider og en skefuld citronsaft grundigt sammen og hæld langsomt (!) blandingen i den færdige bouillon under langsom (!) genopvarmning. Urenheder vil binde sig til æggehviderne, som derefter nemt kan skilles fra ved at hælde bouillonen gennem viskestykke/osteklæde.

9

• Ønsker du en mørk bouillon, så brun ben, kød og grønt i ovnen ved 180 grader under opsyn i 10-15 min., inden den koges efter opskriften oven for. Bruning giver en mørkere og kraftigere bouillon.

10

• Alle former for fjerkræ og ureelle stykker fra kalv kan bruges til en lys fond, så væn dig til at gemme rester i fryseren, også fx afskårne porre- og selleritoppe og persillestilke m.v. Så kan du lave en lækker, gratis bouillon, når det passer dig.

11

• Har du ingen kyllingeskrog, kan du fx koge bouillon på en hel kylling/kyllingelår, pille kødet fra efter en time og koge videre på ben og skrog m.v. som nævnt i opskriften. Kødet kan fx anvendes til høns i asparges, hønsesalat, tærter og sandwich m.m.

12

• Bouillon er en lækkerbisken for både mennesker og bakterier, og bør derfor behandles med omtanke og max. opbevares i køleskab – og under tætsluttende låg (!) - i 1 uge. Efter tre dage i køleskab bør bouillonen koge i min. 10 minutter for at dræbe evt. bakterier. Hjemmelavet bouillon kan fryses i op til 3 måneder.

13

Grøntsagsbouillon: Følg opskriften på hjemmelavet bouillon, men udskift kyllingeskrog, kød og kraftben med 200 gr. ekstra knoldselleri og 2 porrer skåret i skiver, så får du en lækker hjemmelavet grøntsagsbouillon.

14

Hønsebouillon Følg opskriften på hjemmelavet bouillon, men udskift okse- og kalvekraftben med kyllingeskrog/-vinger, så du i alt har 2 kg kylling til din hjemmelavede hønsebouillon.

15

Oksebouillon: Følg opskriften på hjemmelavet bouillon, men udskift kyllingeskrog med oksekraftben, så du i alt har 2 kg kraftben til din hjemmelavede oksebouillon.

16

Opbevaret mørkt og tørt i et patentglas kan hjemmelavet bouillonpulver holde sig i flere år.

17

18

Hjemmelavede bouillonterninger kan holde sig i fryser i op til 2 år, fordi vandet er kogt væk.

19

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 2 l vand
 2 kg kyllingeskrog og evt. et-to kalvekraftben
 2 løg
 2 gulerødder
 ½ persillerod
 200 g knoldselleri/blegselleri
 1 bouquet garniBouquet garni er en fransk betegnelse for friske krydderurter bundet sammen i en lille dusk. Den giver ekstra smag til supper, gryderetter og lign. Klassisk bouquet garni består af 1 lille bundt persille, 1 laurbærblad og 3 kviste timian.
 8 peberkorn
 Evt. atamon
Udstyr:
 Stor gryde
 Grydeske
 Fin sigte
 Patentglas/lufttæt plastbeholder, isterning-bakke/fryseposer til isterninger

Sådan gør du:

1

Rengør, skold og desinficér patentglas i vodka eller vand tilsat 2 spsk. atamon pr. liter vand.

2

Rens, skyl, skræl og skær grøntsagerne i mindre ens stykker.

3

Anbring skrog og evt. kraftben i gryde, dæk med vand og bring i kog ved svag varme. Skum for fedt og urenheder (størknet protein).

bouillon kraftben kyllingeskrog grøntsager

4

Tilsæt grøntsager og kog uden låg ved svag varme 6-10 timer.

5

Sigt bouillonen, hæld på patentglas og sæt i køleskab/fryser.

Fif & Råd:
6

• Denne opskrift bør ende op med 1 liter (fyld evt. efter med vand) kraftig, lys bouillon, som bl.a. vil være god til suppe. Du får en perfekt fond til sauce ved at koge bouillonen ind til 1/3 (ca. 33 cl.). Glace får du ved at koge bouillonen til den bliver sirupsagtig (ca. 10-20 cl.). Vent ALTID med at salte, til du er færdig med at koge ind!

7

• Alle former for fjerkræ og ureelle stykker fra kalv kan bruges til at koge fond.

8

Klaring af bouillon: Ønsker du en klarere bouillon til fx suppe, glacé, terninger eller sky, så si bouillonen en ekstra gang gennem sigte foret med skoldet viskestykke/osteklæde.
Skal bouillonen være klarere endnu, så pisk to æggehvider og en skefuld citronsaft grundigt sammen og hæld langsomt (!) blandingen i den færdige bouillon under langsom (!) genopvarmning. Urenheder vil binde sig til æggehviderne, som derefter nemt kan skilles fra ved at hælde bouillonen gennem viskestykke/osteklæde.

9

• Ønsker du en mørk bouillon, så brun ben, kød og grønt i ovnen ved 180 grader under opsyn i 10-15 min., inden den koges efter opskriften oven for. Bruning giver en mørkere og kraftigere bouillon.

10

• Alle former for fjerkræ og ureelle stykker fra kalv kan bruges til en lys fond, så væn dig til at gemme rester i fryseren, også fx afskårne porre- og selleritoppe og persillestilke m.v. Så kan du lave en lækker, gratis bouillon, når det passer dig.

11

• Har du ingen kyllingeskrog, kan du fx koge bouillon på en hel kylling/kyllingelår, pille kødet fra efter en time og koge videre på ben og skrog m.v. som nævnt i opskriften. Kødet kan fx anvendes til høns i asparges, hønsesalat, tærter og sandwich m.m.

12

• Bouillon er en lækkerbisken for både mennesker og bakterier, og bør derfor behandles med omtanke og max. opbevares i køleskab – og under tætsluttende låg (!) - i 1 uge. Efter tre dage i køleskab bør bouillonen koge i min. 10 minutter for at dræbe evt. bakterier. Hjemmelavet bouillon kan fryses i op til 3 måneder.

13

Grøntsagsbouillon: Følg opskriften på hjemmelavet bouillon, men udskift kyllingeskrog, kød og kraftben med 200 gr. ekstra knoldselleri og 2 porrer skåret i skiver, så får du en lækker hjemmelavet grøntsagsbouillon.

14

Hønsebouillon Følg opskriften på hjemmelavet bouillon, men udskift okse- og kalvekraftben med kyllingeskrog/-vinger, så du i alt har 2 kg kylling til din hjemmelavede hønsebouillon.

15

Oksebouillon: Følg opskriften på hjemmelavet bouillon, men udskift kyllingeskrog med oksekraftben, så du i alt har 2 kg kraftben til din hjemmelavede oksebouillon.

16

Opbevaret mørkt og tørt i et patentglas kan hjemmelavet bouillonpulver holde sig i flere år.

17

18

Hjemmelavede bouillonterninger kan holde sig i fryser i op til 2 år, fordi vandet er kogt væk.

19

Bouillon

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!