Bearnaisesauce

Reelt tidsforbrug15 min.Samlet tidsforbrug15 min.

Sæson: Hele året I industriens svar på bearnaisesauce er smør og æg erstattet af palmefedt, mel, kartoffelstivelse og masser af tilsætningsstoffer. Derfor må du selv svinge piskeriset, hvis du vil have den ægte vare.

Bedømmelse
Bearnaisesauce skiller nemt, hvis det smeltede smør tilsættes for hurtigt! Beregn derfor 4-5 minutter til at piske smørret i.
AfHenry Thingvad
Antal4 portioner

Ingredienser

200 g smør
3 æggeblommer
3 spsk. bearnaise-essens/hvidvinseddike/lagereddike
1 spsk. citronsaft
1 lille bundt friskhakket estragon/2 spsk. tørret estragon
1 knivspids hvid peber, friskkværnet
1 knivspids salt (kan udelades)
Udstyr:
2 kasseroller
Piskeris
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Mål ingredienserne op, og stil dem klar.

2

Smelt smørret i kasserolle ved svag varme og lad det køle af.

3

Kom æggeblommerne i kasserolle, tilsæt bearnaiseessens og varm nænsomt op ved svag varme under konstant piskning.

4

Hæld meget (!) langsomt det smeltede smør (uden mælkestofferne i bunden!) i æggemassen under konstant piskning.

5

Det er vigtigt, at saucen ikke bliver for varm (max. 68 grader!) under piskningen, ellers begynder den at skille!

6

Når saucen har en tynd, cremet konsistens, tilsættes friskhakket estragon og den smages til med citronsaft, salt og peber.
Server straks.

Fif & Råd:
7

• Denne opskrift svarer til ca. 4 personer.

8

• Bearnaisesauce begynder at skille, når den får for høj varme (max. 68 grader). Vær derfor opmærksom på, at holde temperaturen nede. Går det alligevel galt, og saucen skiller, så lad den køle lidt ned, tilsæt en smule iskoldt vand/isterning og pisk den sammen igen. Alternativt kan man piske 1-2 æggeblommer sammen med 1 spsk. vand i vandbadet, og derefter piske den skilte bearnaisesauce i under konstant piskning.

9

• Det er vigtigt, at der piskes konstant under tilberedningen, så æggene ikke bliver for varme og koagulerer/skiller.

10

• Bearnaisesauce skiller nemt, hvis det smeltede smør tilsættes for hurtigt! Beregn 4-5 minutter til at piske smørret i.

11

• Bliver saucen for tyk, så pisk lidt vand i den.

12

• Man kan nedsætte risikoen for, at bearnaisesaucen skiller ved at varme og piske æggeblommerne i et vandfad. Vandfadet kan fx være i form af en lille kasserolle, der hænger over en lidt større kasserolle med næsten kogende vand i bunden.

13

• Ønskes en mere syrlig smag, så tilsæt 1-2 spsk. ekstra citronsaft/bearnaiseessens eller evt. 1-2 spsk. hvidvin.

14

• Skal den færdige bearnaisesauce holdes varm i længere tid inden servering, så stil den evt. i et lunt vandbad (max 68 grader!). Bearnaisesauce bør være omkring 40 grader ved servering!

15

16

Det er en smal sag at lave saucen over dem alle, og når du først én gang har smagt din egen, er du formentlig færdig med købeudgaven.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 200 g smør
 3 æggeblommer
 3 spsk. bearnaise-essens/hvidvinseddike/lagereddike
 1 spsk. citronsaft
 1 lille bundt friskhakket estragon/2 spsk. tørret estragon
 1 knivspids hvid peber, friskkværnet
 1 knivspids salt (kan udelades)
Udstyr:
 2 kasseroller
 Piskeris

Sådan gør du:

1

Mål ingredienserne op, og stil dem klar.

2

Smelt smørret i kasserolle ved svag varme og lad det køle af.

3

Kom æggeblommerne i kasserolle, tilsæt bearnaiseessens og varm nænsomt op ved svag varme under konstant piskning.

4

Hæld meget (!) langsomt det smeltede smør (uden mælkestofferne i bunden!) i æggemassen under konstant piskning.

5

Det er vigtigt, at saucen ikke bliver for varm (max. 68 grader!) under piskningen, ellers begynder den at skille!

6

Når saucen har en tynd, cremet konsistens, tilsættes friskhakket estragon og den smages til med citronsaft, salt og peber.
Server straks.

Fif & Råd:
7

• Denne opskrift svarer til ca. 4 personer.

8

• Bearnaisesauce begynder at skille, når den får for høj varme (max. 68 grader). Vær derfor opmærksom på, at holde temperaturen nede. Går det alligevel galt, og saucen skiller, så lad den køle lidt ned, tilsæt en smule iskoldt vand/isterning og pisk den sammen igen. Alternativt kan man piske 1-2 æggeblommer sammen med 1 spsk. vand i vandbadet, og derefter piske den skilte bearnaisesauce i under konstant piskning.

9

• Det er vigtigt, at der piskes konstant under tilberedningen, så æggene ikke bliver for varme og koagulerer/skiller.

10

• Bearnaisesauce skiller nemt, hvis det smeltede smør tilsættes for hurtigt! Beregn 4-5 minutter til at piske smørret i.

11

• Bliver saucen for tyk, så pisk lidt vand i den.

12

• Man kan nedsætte risikoen for, at bearnaisesaucen skiller ved at varme og piske æggeblommerne i et vandfad. Vandfadet kan fx være i form af en lille kasserolle, der hænger over en lidt større kasserolle med næsten kogende vand i bunden.

13

• Ønskes en mere syrlig smag, så tilsæt 1-2 spsk. ekstra citronsaft/bearnaiseessens eller evt. 1-2 spsk. hvidvin.

14

• Skal den færdige bearnaisesauce holdes varm i længere tid inden servering, så stil den evt. i et lunt vandbad (max 68 grader!). Bearnaisesauce bør være omkring 40 grader ved servering!

15

16

Det er en smal sag at lave saucen over dem alle, og når du først én gang har smagt din egen, er du formentlig færdig med købeudgaven.

Bearnaisesauce

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!