Æblecider-eddike

Reelt tidsforbrug1 timeSamlet tidsforbrug120 dage

Sæson: Hele året Mennesket har fremstillet eddike siden oldtiden. Alle væsker med 8-9 pct. alkohol kan omdannes til eddike – og det er faktisk forbavsende nemt at gøre oldtids-mennesket kunsten efter.

Bedømmelse
Eddike kan laves af alle former for alkohol, også fx øl, mjød, risvin eller sherry. Det er dog vigtigt, at alkoholprocenten er under 10 pct., ellers dør eddikesyrebakterierne. Fortynd alkoholen med vand eller spæd op med vodka, så alkoholindholdet lander på 8-9 pct.
AfHenry Thingvad
Antal20 portioner

Ingredienser

1 l økologisk æblecider (0,4 pct. alkohol)
1 dl. vodka (40 pct. alkohol)
1 eddikemor (Mycoderma aceti)/1 dl. eddikesyrekultur
Udstyr:
Eddikekrukke/sylteglas, patentglas eller patentflaske med osteklæde/viskestykke over
Gryde
Grydeske
Kaffetragt i plast med pose
Tragt (plast)
Patentglas
Skriv en kommentar

Sådan gør du:

1

Rengør, skold og desinficer eddikekrukken i vodka.

2

Varm langsomt æblecideren op til 60 grader, så uønskede bakterier dør.

3

Køl cideren ned til 25-30 grader, tilsæt vodka, hæld i eddikekrukke og ryst grundigt, så blandingen iltes.

4

Læg eddikemoderen i krukken og stil den lunt ved 25-30 grader, fx oven på køleskab.

5

Ryst eddikekrukken dagligt, så blandingen iltes.

6

Æblecidereddiken er klar efter 6-8 uger, men er endnu rå i smagen.

7

7. Skal smagen være optimal, bør eddiken hældes på flaske og modne i yderligere 6-8 uger, inden den tages i brug. Si evt. først eddiken gennem kaffetragt.

Fif & Råd:
8

• Eddike bør opbevares i mørkt køkkenskab. Beskyttet mod lys kan den nærmest holde uendeligt.

9

• Ved eddikefremstilling tager det meget lang tid med præcis temperaturstyring at omsætte al alkoholen til eddike. Du må derfor regne med, at der vil være en smule alkohol tilbage i eddikeblandingen, når den er færdig. Rest-alkoholen vil langsomt blive omdannet til eddike og gøre den mere syrlig. Tilsæt evt. en smule sukker/honning, hvis eddiken er blevet for sur.

10

Rødvins-/hvidvinseddike: Samme opskrift som ovenfor, men æblecider/vodka erstattes med hhv. rød- eller hvidvin, som fortyndes med vand til alkoholindholdet kommer ned på 8-9 pct.
• Eddike kan laves af alle former for alkohol, herunder fx øl, mjød, risvin eller sherry. Det er dog vigtigt, at alkoholprocenten er under 10 pct., ellers dør eddikesyrebakterierne. Fortynd alkoholen med vand eller spæd op med vodka, så alkoholindholdet lander på ca. 8-9 pct.

11

• Balsamico (eddike) fremstilles af vin gæret på koncentreret druesaft.

12

Metal slår eddikesyrebakterier (!) ihjel, så lad aldrig metal komme i berøring med din eddike!

13

• Bruger du sylteglas/patentglas/patentflaske i stedet for eddikekrukke, så læg et tyndt klæde over åbningen, fx osteklæde/viskestykke, så eddikesyrebakterierne kan ånde og støv og insekter holdes ude. Opbevar glasset mørkt og lunt, helst ved 25-30 grader (eddikesyrebakterierne dør ved højere temperaturer og bliver inaktive ved lavere). Eddikesyrebakterier kræver ilt, så husk jævnligt at ryste glasset grundigt!

14

• Vin med svovl (sulfitter) kan være et problem ved eddikefremstilling, da svovlen netop er tilsat for at dræbe bakterier og vilde gærsvampe. Økologisk/biodynamisk vin og vin tappet på vingården (”mise au chauteau”, ”Estate bottled” osv.), indeholder mindre svovl, og er derfor bedst egnede til eddikefremstilling. Gamle vine har ofte mindre svovl end unge vine, fordi svovl nedbrydes over tid. Undgå især vine fra Chile, Argentina og USA, de indeholder ofte store mængder svovl. Alternativt kan vinen luftes grundigt i nogle dage, inden eddikemoderen tilsættes.

15

• Den færdige eddike pasteuriseres ved at opvarme den til 80 grader i 5-10 minutter. Husk forinden at tage eddikemoderen fra! Bemærk, at pasteuriseret eddike ikke kan bruges til opstart af ny eddike!

16

Hjemmelavet eddike egner sig glimrende som værtindegave.

17

Hjemmelavet eddike egner sig glimrende som værtindegave.

Mest populære opskrifter

Sprængt oksebrystBy Henry OlsenSprængt oksebryst er i fare for helt at forsvinde ud af den danske madkultur i disse år. Det sker næppe i USA, hvor den under navnet ”corned beef” er hovedingrediens i den elskede Reuben Sandwich.
FiskefarsBy Henry OlsenIndustriens fiskefars er proppet med vand og mel, så vil du have friskere, sundere og mere velsmagende fiskefrikadeller, må du selv lave farsen
Grovhakket leverpostejBy Henry OlsenOpskriften giver en klassisk, velsmagende og skærefast leverpostej, og har du mod på at eksperimentere, kan du bruge den som forlæg til at udvikle din egen ”hemmelige” opskrift.

Ingredienser

 1 l økologisk æblecider (0,4 pct. alkohol)
 1 dl. vodka (40 pct. alkohol)
 1 eddikemor (Mycoderma aceti)/1 dl. eddikesyrekultur
Udstyr:
 Eddikekrukke/sylteglas, patentglas eller patentflaske med osteklæde/viskestykke over
 Gryde
 Grydeske
 Kaffetragt i plast med pose
 Tragt (plast)
 Patentglas

Sådan gør du:

1

Rengør, skold og desinficer eddikekrukken i vodka.

2

Varm langsomt æblecideren op til 60 grader, så uønskede bakterier dør.

3

Køl cideren ned til 25-30 grader, tilsæt vodka, hæld i eddikekrukke og ryst grundigt, så blandingen iltes.

4

Læg eddikemoderen i krukken og stil den lunt ved 25-30 grader, fx oven på køleskab.

5

Ryst eddikekrukken dagligt, så blandingen iltes.

6

Æblecidereddiken er klar efter 6-8 uger, men er endnu rå i smagen.

7

7. Skal smagen være optimal, bør eddiken hældes på flaske og modne i yderligere 6-8 uger, inden den tages i brug. Si evt. først eddiken gennem kaffetragt.

Fif & Råd:
8

• Eddike bør opbevares i mørkt køkkenskab. Beskyttet mod lys kan den nærmest holde uendeligt.

9

• Ved eddikefremstilling tager det meget lang tid med præcis temperaturstyring at omsætte al alkoholen til eddike. Du må derfor regne med, at der vil være en smule alkohol tilbage i eddikeblandingen, når den er færdig. Rest-alkoholen vil langsomt blive omdannet til eddike og gøre den mere syrlig. Tilsæt evt. en smule sukker/honning, hvis eddiken er blevet for sur.

10

Rødvins-/hvidvinseddike: Samme opskrift som ovenfor, men æblecider/vodka erstattes med hhv. rød- eller hvidvin, som fortyndes med vand til alkoholindholdet kommer ned på 8-9 pct.
• Eddike kan laves af alle former for alkohol, herunder fx øl, mjød, risvin eller sherry. Det er dog vigtigt, at alkoholprocenten er under 10 pct., ellers dør eddikesyrebakterierne. Fortynd alkoholen med vand eller spæd op med vodka, så alkoholindholdet lander på ca. 8-9 pct.

11

• Balsamico (eddike) fremstilles af vin gæret på koncentreret druesaft.

12

Metal slår eddikesyrebakterier (!) ihjel, så lad aldrig metal komme i berøring med din eddike!

13

• Bruger du sylteglas/patentglas/patentflaske i stedet for eddikekrukke, så læg et tyndt klæde over åbningen, fx osteklæde/viskestykke, så eddikesyrebakterierne kan ånde og støv og insekter holdes ude. Opbevar glasset mørkt og lunt, helst ved 25-30 grader (eddikesyrebakterierne dør ved højere temperaturer og bliver inaktive ved lavere). Eddikesyrebakterier kræver ilt, så husk jævnligt at ryste glasset grundigt!

14

• Vin med svovl (sulfitter) kan være et problem ved eddikefremstilling, da svovlen netop er tilsat for at dræbe bakterier og vilde gærsvampe. Økologisk/biodynamisk vin og vin tappet på vingården (”mise au chauteau”, ”Estate bottled” osv.), indeholder mindre svovl, og er derfor bedst egnede til eddikefremstilling. Gamle vine har ofte mindre svovl end unge vine, fordi svovl nedbrydes over tid. Undgå især vine fra Chile, Argentina og USA, de indeholder ofte store mængder svovl. Alternativt kan vinen luftes grundigt i nogle dage, inden eddikemoderen tilsættes.

15

• Den færdige eddike pasteuriseres ved at opvarme den til 80 grader i 5-10 minutter. Husk forinden at tage eddikemoderen fra! Bemærk, at pasteuriseret eddike ikke kan bruges til opstart af ny eddike!

16

Hjemmelavet eddike egner sig glimrende som værtindegave.

17

Hjemmelavet eddike egner sig glimrende som værtindegave.

Æblecider-eddike

Skriv en kommentar

Henry Olsen

Hej,
Jeg hedder Henry, og er manden bag Olsens Basisvarer, der handler om, hvordan du selv kan fremstille familiens basisfødevarer hjemme i dit eget køkken.

Her er opskrifter på en stor del af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet, og flere er på vej.

Du får 1. klasses basisfødevarer uden kemi, når du laver dem selv, og undervejs bliver du klogere på, hvad du putter i munden.

God fornøjelse!