Snyde-kærnemælk
Sæson: Hele året Hvorfor betale overpris for mejeriernes snyde-kærnemælk, når du kan lave den selv til halv pris? Her to nemme måder at trylle mælk om til mejeriernes ”moderne” kærnemælk på hhv. 15 minutter og 24 timer
Rigtig kærnemælk er et restprodukt fra smørproduktion, mens snyde-kærnemælk er syrnet letmælk med citron/eddike eller en rest af rigtig kærnemælk. Ikke den ægte vare, men ok til fx pandekager.Ingredienser
Sådan gør du: 1. Hæld mælk og kærnemælk (altid i forholdet 4:1!) i patentglas, tilsæt salt og rør sammen. 2. Dæk glasset med viskestykke og sæt til syrning ved 20-25 grader i fx vindueskarm i 24 timer. 3. Kærnemælken er færdig, når konsistensen er tyk og smagen tilpas syrlig. 4. Hæld noget af kærnemælken fra til opstart af ny produktion og anvend resten.
Bemærk: Mælkesyrebakterierne fra din sidst indkøbte ”gammeldags” kærnemælk kan anvendes rigtig mange gange, men ændres smag eller struktur markant, bør du købe ny, frisk ”gammeldags” kærnemælk og bruge den til fortsat syrning.
Sådan gør du:
Hæld lunken mælk, citronsaft og salt i patentglas og rør sammen.
Lad stå ved stuetemperatur (20-25 grader C) i min. 15 minutter til den skiller.
Rør sammen, anvend straks eller sæt i køleskab.
• I køleskab har kærnemælk en holdbarhed på 3-4 dage. Kærnemælk kan ikke fryses, og bør ikke opbevares sammen med stærkt lugtende madvarer.
• Hverken 15-minutters kærnemælk eller 24-timers kærnemælk er rigtig kærnemælk, da rigtig kærnemælk er et restprodukt fra smørfremstilling, hvor syrnet fløde skiller i hhv. smør og kærnemælk, når den kærnes. Alligevel kan begge udgaver stort set anvendes til det samme som rigtig kærnemælk (pandekager, koldskål og ricotta m.v.), dog ikke til surdej og kærnemælkssuppe - suppen vil klumpe, mens rigtig kærnemælk bliver tyktflydende ved opvarmning.
• Vær opmærksom på, at der skal stå ”gammeldags kærnemælk” på kartonen, hvis du vil være sikker på, at få rigtig kærnemælk i indkøbskurven. Står der blot ”kærnemælk”, får du syrnet skummetmælk, som ret beset intet har at gøre med rigtig kærnemælk.
• I gamle dage blev kærnemælk brugt til svinefoder og fattigmandskost i form af bl.a. kærnemælkssuppe og knapost.
• Se opskriften på smør, hvis du vil vide, hvordan man laver ægte kærnemælk fra bunden.
Mest populære opskrifter
Ingredienser
Sådan gør du:
Hæld lunken mælk, citronsaft og salt i patentglas og rør sammen.
Lad stå ved stuetemperatur (20-25 grader C) i min. 15 minutter til den skiller.
Rør sammen, anvend straks eller sæt i køleskab.
• I køleskab har kærnemælk en holdbarhed på 3-4 dage. Kærnemælk kan ikke fryses, og bør ikke opbevares sammen med stærkt lugtende madvarer.
• Hverken 15-minutters kærnemælk eller 24-timers kærnemælk er rigtig kærnemælk, da rigtig kærnemælk er et restprodukt fra smørfremstilling, hvor syrnet fløde skiller i hhv. smør og kærnemælk, når den kærnes. Alligevel kan begge udgaver stort set anvendes til det samme som rigtig kærnemælk (pandekager, koldskål og ricotta m.v.), dog ikke til surdej og kærnemælkssuppe - suppen vil klumpe, mens rigtig kærnemælk bliver tyktflydende ved opvarmning.
• Vær opmærksom på, at der skal stå ”gammeldags kærnemælk” på kartonen, hvis du vil være sikker på, at få rigtig kærnemælk i indkøbskurven. Står der blot ”kærnemælk”, får du syrnet skummetmælk, som ret beset intet har at gøre med rigtig kærnemælk.
• I gamle dage blev kærnemælk brugt til svinefoder og fattigmandskost i form af bl.a. kærnemælkssuppe og knapost.
• Se opskriften på smør, hvis du vil vide, hvordan man laver ægte kærnemælk fra bunden.