Sæson: Juni-september Denne lækre opskrift på jordbærmarmelade kan også anvendes til at lave marmelade af hindbær, solbær og brombær

” Det er nemt og hurtigt at lave marmelade – og du bestemmer helt selv, hvor sød den skal være, og om der skal tilsættes fortyknings- og konserveringsmidler eller ej. 

Samlet tidsforbrug: 15 minutter

Reelt tidsforbrug: 10 minutter

Ingredienser:

1 kg friske og fuldmodne jordbær/hindbær/solbær/brombær

500 gr. sukker

1-2 tsk. melatin (geleringspulver)/kartoffelmel

Evt. atamon

Udstyr:

1 kg friske og fuldmodne jordbær/hindbær/solbær/brombær

500 gr. sukker

1-2 tsk. melatin (geleringspulver)/kartoffelmel

Evt. atamon

Sådan gør du:

  1. Rengør, skold og desinficer patentglas ved at skylle dem i vodka eller varmt vand tilsat 2 spsk. atamon pr. liter vand.
  2. Rens bærrene, fjern blade og stilke og skær evt. bløde dele væk.
  3. Kog bærrene i 3-4 minutter under omrøring.
  4. Tilsæt sukker og kog videre i 3-4 minutter under omrøring.
  5. Bland melatin med 2 spsk. sukker.
  6. Tag gryden af varmen og drys langsomt (!) melatin- og sukkerblandingen i gryden under konstant omrøring.
  7. Varm marmeladen op til kogepunktet, lad simre et par minutter og fjern skum fra overfladen.
  8. Hæld den færdige marmelade på patentglas og luk straks.

Fif & Råd:

Hjemmelavet marmelade med konserveringsmidler i form af melatin kan i uåbnet tilstand holde sig i op til et år i køleskab eller mørkt og køligt køkkenskab. Nedbrydningsprocessen starter for alvor, når der tages hul på glasset, så af hensyn til holdbarheden er det vigtigt kun at bruge rene skeer i marmeladen!

Mange børn bryder sig ikke om ”klumper” af bær i marmeladen. Klumperne elimineres nemt med en stavblender. Tag gryden af varmen og kør marmeladen igennem med stavblenderen i et par minutter, fjern skum fra overfladen og hæld marmeladen på patentglas. Purémølle og foodprocessor kan også bruges, men husk af køle marmeladen lidt ned først!

Hjemmelavet marmelade er en glimrende værtindegave. Pynt evt. glasset med et gavebånd og en hjemmelavet etiket – eller print en af de mange etiketter, som findes gratis på nettet (Læs ”Etiketter” i menulinjen).

Man kan sagtens lave marmelade af frosne jordbær fra supermarkedet. Vær dog opmærksom på, at marmelade af frosne bær ofte får en mere flydende konsistens. Det klares ved at tilsætte en smule mere melatin/pektin eller kartoffelmel opløst i vand i meljævner. Bemærk, at kartoffelmel ikke må koge med, så bliver marmeladen ”lang” som i konsistensen!

Husk altid at smage din hjemmelavede marmelade til, inden du hælder den på glas. Er smagen for sur, fordi bærrene måske ikke var helt modne, så tilsæt gradvist mere sukker til du er tilfreds.

Der er mulighed for at plukke gratis bær over alt i det danske sommerland. På hjemmesiden link kan du se, hvor du kan sanke gratis frugt og bær tæt ved dig.

Vær opmærksom på, at melatin foruden fortykningsmiddel også indeholder konserveringsmidlet natriumbenzoat (E-nummer E211), der bl.a. mistænkes for at svække immunsystemet! Atamon består i øvrigt også af natriumbenzoat (E211). Hvis bærrene koges nok ind, tykner de af sig selv, og dermed er det unødvendigt at bruge melatin til fortykning.

Marmelade holder sig max 1-2 uger i køleskab uden konserveringsmidler, så ønsker du ikke at bruge konserveringsmidler, anbefales det at lave marmelade i mindre portioner til max 1-2 ugers forbrug. Marmeladen kan evt. også fryses i mindre portioner og tages op løbende.

Mere surt & sødt

Tomatpuré

Sæson: Juli-september Tomatpuré er velegnet til langtidsopbevaring til...

Ketchup

Sæson: Juli-september Det er ingen sag at lave ketchup, så hvorfor ikke...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

" Olsens Basisvarer handler om selvforsyning, og hvordan du selv kan lave de fleste af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet bedre, sundere, billigere og mere klimavenligt hjemme i dit eget køkken.”

~

Copyright

Olsens Basisvarer 2019