Sæson: August – september Hyben er med sit høje indhold af vitaminer og kostfibre en sand superfood. De kan anvendes til marmelade, puré, the, sirup og suppe – og lindre gigtsmerter.

” Hyben overgår alle andre danske frugter i C-vitaminindhold, så der er al mulig grund til at spise løs af den invasive hybenroses velsmagende frugter. 

Samlet tidsforbrug: 45 minutter

Reelt tidsforbrug: 10 minutter

Ingredienser:

1 kg. modne og rensede skaller fra hybenrosen (rosa rugosa)

500 gr. sukker

300 gr. æbler

2 dl. vand

1-2 spsk. citronsaft

Evt. 1 vaniljestang

1-2 tsk. melatin (geleringspulver)

Atamon

Udstyr:

Gryde

Grydeske

Skærebræt

Dørslag

Urtekniv

Tragt

Patentglas, 3 x 500 ml.

Sådan gør du:

  1. Rengør, skold og desinficer patentglas og gummiringe i ren vodka eller varmt vand tilsat 2 spsk. atamon pr. liter vand.
  2. Rens hyben, fjern blomst og stilk, flæk dem med urtekniv og skrab kernerne ud (kradser i øjnene!).
  3. Kog hyben møre i vand i 30 minutter under jævnlig omrøring.
  4. Tilsæt skrællede æbler i små tern og evt. også kornene fra 1 vaniljestang og kog i 10 minutter under omrøring.
  5. Tilsæt sukker og kog i 5 minutter under omrøring.
  6. Tag gryden af komfuret, køl ned og blend med stavblender 2-3 minutter til marmeladen bliver cremet.
  7. Bland melatin med 1-2 spsk. sukker og drys langsomt blandingen i gryden under konstant omrøring.
  8. Varm hybenmarmeladen op til kogepunktet, lad simre 1-2 minutter og fjern skum fra overfladen.
  9. Hæld den varme hybenmarmelade på patentglas og luk straks.

Fif & Råd:

Uåbnet kan et glas hjemmelavet hybenmarmelade holde sig i op til et år i køleskab eller mørkt og køligt køkkenskab. Nedbrydningsprocessen starter for alvor, når der tages hul på glasset, så af hensyn til holdbarheden er det vigtigt aldrig at komme brugte skeer/knive i marmeladen!

Hybenmarmelade er en glimrende værtindegave. Pynt evt. patentglasset med et gavebånd og en hjemmelavet etiket – eller print en af de mange etiketter, som findes gratis på nettet (Læs ”Etiketter” i menulinjen).

Husk altid at smage din hjemmelavede marmelade til, inden du hælder den på glas. Er smagen for sur, fordi bærrene måske ikke var helt modne, så tilsæt gradvist mere sukker til du er tilfreds.

Du kan finde hybenbuske over alt i Danmark. Hybenrosen (rosa rugosa), også kaldet Rynket rose, er særligt udbredt ved kysterne. Det er især hybenrosens frugter, som anvendes til marmelade, gelé, saft, suppe og the.

Hybenrosen er invasiv og breder sig på bekostning af Danmarks naturligt hjemmehørende planter. Derfor er hybenrosen på Naturstyrelsens liste over landskabsukrudt, som Styrelsen anbefaler at bekæmpe. Hybenrosens frugt er stor og kuglerund, måske lidt fladtrykt, og skifter farve fra grønt til orangerødt, når det modner i august-september.

 

Ekstra opskrifter

Hjemmelavet hyben-the:

Hyben-the lindrer forkølelse og er godt for immunforsvaret.

Hæld ½ liter kogende vand over en spsk. hybenpulver og lad trække 5-10 minutter.

Hjemmelavet hybenpulver:

” Det er modne hunderosehyben (rosa canina), som bruges til hybenpulver.

Hunderosen er naturligt hjemmehørende i Danmark og vokser vildt over det meste af landet. Hunderosens frugter er sædvanligvis modne i august-september. “

 Sådan gør du:

  1. Skyl og tør hybenerne grundigt i rent viskestykke.
  2. Skær stængel og blomster af, halvér og giv en tur i foodprocessor. Frøene behøver ikke at blive fjernet.
  3. Tør i dehydrator/tørreapparat ved max. 30 grader (for at bevare vitaminerne), det kan godt tage et døgn eller mere. Kan også tørres i varmluftovn, selv om det ikke er optimalt, da moderne ovne starter ved 50-55 grader, ellers tør på en varm radiator.
  4. Riv de knastørre hybenstykker på den grove skive i foodprocessoren for at få myresyren til at løsne sig. Ryst derefter myresyren af i en sigte.
  5. Mal det grove hybenpulver i en kornkværn/elektrisk kaffekværn.
  6. Opbevar dit hjemmelavede hybenpulver i patentglas i mørkt køkkenskab.

Fif & Råd:

Ifølge undersøgelser har hybenpulver en smertelindrende virkning på patienter med slidgigt efter 3-4 måneders behandling. Spiser man fiskeolie oveni er virkningen endnu bedre. En skefuld hybenpulver morgen og aften er nok til at reducere gigtsmerter.

Hybenpulver er rig på jern og anbefales som kosttilskud til kvinder i menstruationsalderen. Hybenpulver afhjælper desuden diarré og forstoppelse.

Tørret hybenpulver anvendes bl.a. til the, saft, suppe, på yoghurt, i smoothies, muffins, brød og dressing.

 

Hjemmelavet hybensuppe:

Sådan gør du:

  1. Skær stængel og blomster af hybenrosens (rosa rugosa) modne frugter, halvér på langs og skrab frøene ud med en teske.
  2. Hæld ½ kg rensede hybenskaller i gryde, dæk med vand og bring i kog.
  3. Kog ved svag varme under låg i 30 minutter.
  4. Giv massen en tur med håndblender/foodprocessor til konsistensen er ensartet.
  5. Pres massen gennem en saftsi/sigte/sigte foret med rent viskestykke.
  6. Hæld massen tilbage i gryden, tilsæt 150 gr. sukker og 2 spsk. citronsaft og kog i 5 minutter.
  7. Smag hybensuppen til. Ønskes en tykkere konsistens, kan suppen evt. tyknes ved at piske maizena opløst i vand i.
  8. Server med flødeskum og evt. honningristede havregryn på toppen.

Hjemmelavet hybensirup:

Sådan gør du:

  1. Skyl og tør 1 kop modne hundehyben (rosa canina), skær stængler og blomster af kog ved svag varme i 2 ½ kop vand og ½ kop sukker.
  2. Pres blandingen gennem fin sigte.
  3. Varm massen igen og kog ned til 2/3.
  4. Fjern skum, hæld på rengjort patentflaske skyllet i vodka/atamon.
  5. Opbevar i køleskab og anvend fx til desserter.

Hjemmelavet hybenpuré:

Sådan gør du:

  1. Skyl og tør 1 kg modne hundehyben (rosa canina), skær stængler og blomster af, halvér og skrab frøene ud med en teske.
  2. Hæld hybenskallerne i gryde, tilsæt 50 gr. sukker og 1 dl. vand.
  3. Lad simre i 35-40 minutter under låg, tilsæt evt. mere vand undervejs.
  4. Køl hybenerne ned og purér med håndblender/foodprocessor.
  5. Hæld i rengjort patentglas skyllet i vodka/atamon.

” Hjemmelavet hybenpuré kan holde sig 1-2 uger i køleskab, hvis man husker kun at bruge rene skeer, når der tages af glasset. Holdbarheden kan forlænges ved tilsætning af 2 spsk. atamon i den færdige puré. 

Mere surt og sødt

Tomatpuré

Sæson: Juli-september Tomatpuré er velegnet til langtidsopbevaring til...

Ketchup

Sæson: Juli-september Det er ingen sag at lave ketchup, så hvorfor ikke...

Fødevarer med mest C-vitamin

  1. Hyben, 840 mg.
  2. Koriander-blade (tørrede), 567 mg.
  3. Persille, 308 mg.
  4. Guavabær, 228 mg.
  5. Hybensaft, 194 mg.
  6. Rød peberfrugt, 191 mg.
  7. Solbær, 181 mg.
  8. Grønkål, 169 mg.
  9. Peberchili, 166 mg.
  10. Peberrod, 152 mg.

Kilde: rapsol.dk

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

" Olsens Basisvarer handler om selvforsyning, og hvordan du selv kan lave de fleste af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet bedre, sundere, billigere og mere klimavenligt hjemme i dit eget køkken.”

~

Copyright

Olsens Basisvarer 2019