Sæson: Hele året Skyhøje priser på glutenfrit mel er et problem for mange allergikere, hvis de altså ikke vælger at kværne melet selv

” Hjemmekværnet hirsemel og kikærtemel. 

Samlet tidsforbrug: 5-10 minutter

Reelt tidsforbrug: 5-10 minutter

Udstyr:

Glutenfrit mel er svimlende dyrt, så for glutenallergikere kan det absolut anbefales at kværne melet selv.

Det kræver kun en melkværn, en melsigte og dine foretrukne frø eller ærter, så er du i gang.

Melkværne koster fra omkring 1800 kr. for en ny el-drevet model, men kan fx også findes i en god brugt udgave på tyske ebay.de fra omkring 6-700 kr.

I en håndevending kan en foodprocessor med skarpe knive også fint bruges til at kværne korn, frø og lignende, men vær opmærksom på, at knivene hurtigt slides!

Spisemajs, boghvede, ris, ægte kastanje, hirse, teff og kikærter indeholder ikke gluten, og anvendes derfor ofte af glutenallergikere, der ikke tåler almindeligt mel.

Husk bindemiddel:

For at få mel uden gluten til at hæve er det nødvendigt at tilsætte et bindemiddel, som kan få dejen til at klistre og dermed holde på gasserne (kuldioxid) fra gæringen.

Som bindemiddel kan fx anvendes psyllium, xanthangummi, guargummi eller johannesbrødkernemel, der kan købes i nærmeste Matas/helsekostbutik.

Bemærk, at kikærter bør varmebehandles inden brug, hvis melet skal bruges råt: Rist de hele ærter let på tør pande, køl ned og giv dem en tur i kornkværnen

Majs, ægte kastanjer og kikærter er så hårde, at de først bør kværnes groft og derefter fint.

Efter maling sigtes melet i særlig melsigte og større stykker sorteres fra og får evt. endnu en tur i melkværnen eller en kaffe-/krydderikværn (1-2 spsk. ad gangen). Sigt melet igen til slut.

Hjemmelavet glutenfrit mel bør opbevares i patentglas i tørt og mørkt køkkenskab.

Mere kolonial

Mel

Sæson: Hele året Industriens valsede mel er støvsuget for mineraler,...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

" Olsens Basisvarer handler om selvforsyning, og hvordan du selv kan lave de fleste af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet bedre, sundere, billigere og mere klimavenligt hjemme i dit eget køkken.”

~

Copyright

Olsens Basisvarer 2019