[wpseo_breadcrumb]

Amerikanske mål

Amerikanere bruger cups (2,5 dl) til at angive mængden af både tørre og våde ingredienser i opskrifter, og det kan forvirre danskere, der er vant til det metriske vejesystem.

Det er nemlig ikke så nemt endda at omsætte ingrediensernes rummål til vægt, for 2,5 dl mel vejer ikke det samme som 2,5 dl sukker, ligesom 2,5 dl ahornsirup ikke vejer det samme som 2,5 dl kokosmælk.

Her kan du se amerikanske mål omsat til det metriske system.

Amerikanske målenheder:

1 drop = 0,05 ml

1 teaspoon (tsp) = 5 ml

1 tablespoon (tbsp) = 15 ml

1 fluid ounce (fl oz) = 29,57 ml

1 jigger = 44,36 ml

1 gill (gi) = 118,29 ml (4 fl oz)

1 cup (C) = 236,59 ml (8 fluid ounces)

1 pint (pt) = 473,18 ml (2 cups)

1 quart (qt) = 946,36 ml (2 pints/4 cups)

1 gallon (gal) = 3785,41 ml (4 quarts)

Amerikanske vægtenheder:

1 pinch = 1 knivspids

1 teaspoon (tsp) = 5 gr 

1 tablespoon (tbsp) = 15 gr

1 ounce (oz) = 28,35 gr

1 cup (C) = ca. 240 gr

1 pound (lb) = 454,60 gr 

Vægten af 1 cup af forskellige ingredienser:

Tørre ingredienser:

1 cup havregryn = ca. 90 gr

1 cup kokosmel = ca. 90 gr

1 cup valnøddemel = ca. 90 gr

1 cup mandelmel = ca. 96 gr

1 cup kakaopulver = ca. 128 gr

1 cup valnødder = ca. 100 gr

1 cup hasselnøddemel = ca. 100 gr

1 cup pekannødder = ca. 100 gr

1 cup parmesan-ost (revet) = ca. 110 gr

1 cup mel = ca. 125 gr

1 cup flormelis = ca. 125 gr

1 cup pinjekerner = ca. 135 gr

1 cup mandler = ca. 140 gr

1 cup hasselnødder = ca. 150 gr

1 cup cashewnødder = ca. 150 gr

1 cup chokoladeknapper = ca. 175 gr

1 cup ris = ca. 185 gr

1 cup sukker = ca. 200 gr

1 cup brun farin = ca. 220 gr

1 cup dadler m/sten = ca. 225 gr

1 cup salt (groft) = ca. 265 gr

Våde ingredienser:

1 cup smør = ca. 227 gr

1 cup olie = ca. 210 gr

1 cup kokosmælk = ca. 225 gr

1 cup flødeost = ca. 225 gr

1 cup mælk = 230 gr

1 cup vand = 230 gr

1 cup yoghurt = 250 gr

1 cup ricottaost = ca. 250 gr

1 cup peanutbutter = ca. 250 gr

1 cup ahornsirup = ca. 340 gr

1 cup honing = ca. 340 gr

Celsius-omregningsformler

Ved omregning fra fahrenheit til celsius, trækker man 32 fra fahrenheit-graden, dividerer tallet med 9 og ganger med fem.

Ved omregning fra celsius til fahrenheit, dividerer man celsius-graden med 5, ganger tallet med 9 og lægger 32 til.

Du kan finde en automatisk omregner her! 

Fahrenheit omsat til Celsius

[table id=1 /]



Så meget mad skal du beregne pr. person

Det er hverken sjovt at lave for lidt eller for meget mad til aftensmad, så her får du et fingerpeg om, hvor meget du cirka skal beregne pr. person (voksen) af hhv. kød, grønt, pasta og ris m.v. 

Til fester med tre retters menu skal du beregne 600-800 gr. mad pr. person inklusive brød. 

[table id=2 /]

[table id=4 /]

[table id=3 /]

Saltlage målt i baumégrader

Slagtere og pølsemagere bruger den såkaldte Baumé-skala til at beregne mængden af salt i en saltlage.

Skalaen er udviklet af den franske kemiker A. Baumé, og tager udgangspunkt i, at massefylden i en saltlage afhænger af saltmængden.

Man bruger en særlig flydevægt/lagemåler, også kaldet et baumé-aræometer, til at måle mængden af salt i en saltlage.

I mange chacuteri-opskrifter angives mængden af salt i saltlagen som baumé-grad. I skemaet neden for kan du se, hvordan du rammer den ønskede baumé-grad:

[table id=5 /]

Vejledende kogetider

[table id=6 /]

Vejledende stegetider

Kødet sættes i kold ovn, der varmes til 200 grader. Stegetiden er incl. 15 minutters eftervarme, så sluk for varmen i de sidste 15 minutter

[table id=7 /]

Vejledende sluttemperaturer i centrum af stege

Kernetemperaturen i hele stykker kød er afgørende for, hvor saftigt kødet bliver og hvor meget vægten svinder under tilberedningen. Her ses vejledende kogetider for forskellige hele stykker kød

[table id=8 /]


Tilbage til toppen