Sæson: Hele året Chokolader er altid populære – denne er blandet med puffede kerner, og kan laves i et utal af former og smagsvariationer

” Hjemmelavet choko crunch smager forrygende, og er både populære til aftenkaffen og som eksklusiv værtindegave, hvis du kommer i bekneb for gode idéer.  

Samlet tidsforbrug: 60 minutter

Reelt tidsforbrug: 5-10 minutter

Ingredienser:

Stor gryde og mindre gryde/skål til vandbad/mikrobølgeovn

Spækbræt

Køkkenkniv

Spiseske

Vokspapir/bagepapir

Patentglas/lufttæt beholder

 Udstyr:

200 gr. god chokolade, fx Valrhona

80 gr. poppet quinoa/speltkerner/hvedekerner/ris/majs

Evt. 1 tsk. vaniljepulver

Evt. 1 spsk. kokosolie

 Sådan gør du:

  1. Smelt chokoladen i vandbad ved lav varme under omrøring. Anvendes mikrobølgeovn, så giv chokoladen 15-30 sekunder ad gangen ved laveste indstilling, rør og gentag processen til chokoladen er smeltet.
  2. Rør evt. vaniljepulver i den smeltede chokolade, tilsæt puffede frø/kerner og rør grundigt sammen.
  3. Med en spiseske lægges små klatter af den varme chokolademasse ud på vokspapir. Brug evt. en ske smurt i lidt kokosolie til at trykke choko-klatterne flade og runde.
  4. Sæt de færdige choko crunch til køling i køleskabet i 40-50 minutter.
  5. Opbevar de størknede choko crunch i patentglas.

” Chokoladen smeltes i vandbad/mikrobølgeovn, inden de poppede kerner røres i. 

” Chokolade-klatterne formes nemt og hurtigt med et par skeer dyppet i flydende kokosolie 

Choko crunch med poppede quinoa-kerner eller hvedekerner.

Fif & Råd:

I patentglas kan hjemmelavet chokolade crunch holde sig i op til en måned i køleskab.

Der er masser af variationsmuligheder til denne opskrift. Du kan fx erstatte de puffede frø/kerner med hakkede og peanutnødder (let ristede), mandler (let ristede), hasselnødder (let ristede) og valnødder, eller skifte den mørke chokolade ud med hvid.

En anden mulighed er at tilsætte pebermynteekstrakt/After Eight, citrusekstrakt/fintrevet øko-citronskal eller fx frysetørret hindbær til chokolademassen i stedet for vaniljepulver. Ved at blande chokoladen med finthakket fransk nougat og let ristede peanuts får du de nok så kendte P-tærter.

Silikoneforme er velegnede, hvis du har lyst til at eksperimentere med formen og fx lave Crunch Bars med hvid eller mørk chokolade.

Doughnut-forme giver flotte, runde chokolader. Smør formene indvendigt med vat dyppet i flydende kokosolie, inden start, så du kan få chokoladerne fri af formen efter afkøling – det gælder især, hvis du bruger forme i andre materialer end silikone.

Mere kolonial

Mel

Sæson: Hele året Industriens valsede mel er støvsuget for mineraler,...

Glutenfri mel

Sæson: Hele året Skyhøje priser på glutenfrit mel er et problem for mange...

Sådan popper du quinoa

  1. Hæld quinoa-frøene i sigte og skyl dem grundigt under rindende koldt vand.
  1. Ryst sigten for vand, hæld de våde frø ud på bageplade beklædt med bagepapir og lad dem tørre natten over, eller sæt dem til tørring i lun ovn. Rør i frøene undervejs, så de ikke hænger sammen.
  2. Varm en tykbundet gryde til middel varme, dæk bunden med tørrede quinoa-frø og sæt låg på. Tilsæt evt. 1-2 tsk. rapsolie, det gør frøene sprødere og giver en lidt mere nøddeagtig smag.
  3. Ryst undervejs gryden op og ned og fra side til side, som når du laver popcorn.
  4. Hæld de poppede quinoa-frø ud på et dobbelt lag køkkenrulle til afkøling.
  5. Opbevar i patentglas i mørkt køkkenskab.

Bemærk: Quinoa-frø popper ikke nær så voldsomt som ris og popcorn. Hjemme-poppet quinoa bliver heller ikke helt så store og lette som kommercielt poppede, der produceres under vakuum, men de bliver dog både lette og sprøde, og er ganske udmærkede til choko crunch, morgenmadsprodukter, energibarer og meget andet.

Sådan popper du ris

  1. Kog 1 dl. ris.
  2. Beklæd bageplade med bagepapir, spred risene ud og lad dem tørre i 2 dage. Del sammenklistrede ris nogle gange under tørringen.
  3. Hæld en håndfuld ris i metalsigte og sænk den forsigtigt i 180 grader varm rapsolie i 10 sekunder til risene er poppede. Risene skal IKKE tage farve!
  4. Hæld de varme, poppede ris ud på et dobbelt lag køkkenrulle til afkøling.
  5. Opbevar i patentglas i mørkt køkkenskab.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

" Olsens Basisvarer handler om selvforsyning, og hvordan du selv kan lave de fleste af de basisfødevarer, du køber i supermarkedet bedre, sundere, billigere og mere klimavenligt hjemme i dit eget køkken.”

~

Copyright

Olsens Basisvarer 2019